Aptitude Test for Freshers - Set 1

1)   If 15% of Y is same as 21% of Z, then 12.5% of Y is equal to what per cent of Z?

a. 20%
b. 17.5%
c. 13%
d. 9.5%
Answer  Explanation 

ANSWER: 17.5%

Explanation:
percentage


2)   In a class, 15% of total number of students failed in Science, 25% of total number of students failed in Maths and 10% of total number of students failed in both. How much percentage of students passed in both Maths and Science?

a. 70%
b. 80%
c. 60%
d. 90%
Answer  Explanation 

ANSWER: 70%

Explanation:
percentage


3)   What is 4th proportional in 9, 13 and 153?

a. 251
b. 181
c. 175
d. 221
Answer  Explanation 

ANSWER: 221

Explanation:
ratio and proportion


4)   Find A:B:C:D when A:B = 2:3 ; B:C = 7:9 ; C:D = 5:7

a. 70 : 105 : 135 : 189
b. 105 : 115 : 236 :189
c. 70 : 124 : 155 : 201
d. 12 : 78 : 256 : 189
Answer  Explanation 

ANSWER: 70 : 105 : 135 : 189

Explanation:
ratio and proportion

ratio and proportion


5)   Rs. 20400 was divided in two parts and then invested. One part invested at 6.25% for 8 years yields the same interest as the other part invested at 7% for 5 years. What is the value of smaller part?

a. 9600
b. 8400
c. 10100
d. 6500
Answer  Explanation 

ANSWER: 8400

Explanation:
simple interest


6)   The population of a city is 50,000 at present. It increases at the rate of 10% per annum. What will be its population 3 yr from now?

a. 67,250
b. 65,550
c. 60,500
d. 66,550
Answer  Explanation 

ANSWER: 66,550

Explanation:
compound interest


7)   Ramesh sees a thief at a distance of 80 m. Ramesh starts chasing the thief who is running at a speed of 5 m/s. Ramesh is chasing him with a speed of 7 m/s. How much distance does the thief covers before Ramesh catches him?

a. 130 m
b. 50 m
c. 100 m
d. 200 m
Answer  Explanation 

ANSWER: 200 m

Explanation:
speed distance and time


8)   12 years ago, age of P was 3 times the age of Q. After 12 years, ratio of ages of Q to P will be 2:3. What is the present age of P?

a. 54 years
b. 36 years
c. 24 years
d. 144 years
Answer  Explanation 

ANSWER: 36 years

Explanation:
ages


9)   Average age of a family of 4 members was 19 years, 4 years back. Birth of a new child kept the average age of the family same even today. How old is the child today?

a. 4 years
b. 1 year
c. 2 years
d. 3 years
Answer  Explanation 

ANSWER: 3 years

Explanation:
ages


10)   A can work 5 times faster than B and takes 60 days less than B to complete the work. In how many days does A and B individually can complete the work?

a. A = 20 days; B = 100 days
b. A = 20 days; B = 80 days
c. A = 15 days; B = 75 days
d. A = 10 days; B = 50 days
Answer  Explanation 

ANSWER: A = 15 days; B = 75 days

Explanation:
work and time


11)   If 3 men can do a work in 2 days and 4 boys can do the same work in 6 days, then in how many days will the same work be completed by 8 men and 8 boys?

a. 2 days
b. 3/5 Days
c. 1.5 Days
d. 3/4 Days
Answer  Explanation 

ANSWER: 3/5 Days

Explanation:
work and time


12)   A and B took a job for Rs. 7200. A alone can do it in 12 days. B alone can do it in 16 days. They completed the work in 6 days with the help of C. Find the share of C.

a. Rs. 1200
b. Rs. 900
c. Rs. 800
d. Rs. 600
Answer  Explanation 

ANSWER: Rs. 900

Explanation:
work and wages


13)   Pipe P can fill a tank in 38 hours. Pipe Q alone can fill it in 19 hours. Pipe R can empty the full tank in 133 hours. If all the pipes are opened together, how much time will be needed to make the tank full?

a. 28 hours
b. 95 hours
c. 19 hours
d. 14 hours
Answer  Explanation 

ANSWER: 14 hours

Explanation:
pipes and cisterns


14)   A train is 31m long. It passes a platform which is 175 m long. What is the distance covered by the train in passing the platform?

a. 206 m
b. 144 m
c. 175/31 m
d. Cannot be determined
Answer  Explanation 

ANSWER: 206 m

Explanation:
problems on trains buses


15)   With stoppage, the speed of a train is 36 km/hr. However without stoppage, it is 40 km/hr. Find out for how many minutes does the train stop per hour?

a. 6 minutes
b. 8 minutes
c. 10 minutes
d. 4 minutes
Answer  Explanation 

ANSWER: 6 minutes

Explanation:
problems on trains buses


16)   A river flows at speed of 6 km/hr. Surendra swims downstream for some distance in just 12 hours. But he takes 18 hours to return the same distance upstream. How fast is Surendra in still water?

a. 30 km/hr
b. 24 km/hr
c. 12 km/hr
d. 36 km/hr
Answer  Explanation 

ANSWER: 30 km/hr

Explanation:
boats and streams


17)   How much will be the average of the squares of natural numbers from 1 to 35?

a. 612.5
b. 1225
c. 426
d. 324
Answer  Explanation 

ANSWER: 426

Explanation:
average


18)   How old will be the Raju if ratio of his age and one of his twin grandsons’ is 11:2 and average age of his and his both grandsons is 50 years?

a. 72 years
b. 110 years
c. 75 years
d. 150 years
Answer  Explanation 

ANSWER: 110 years

Explanation:
averages


19)   Ramesh and Suresh start cleaning a pool together. They do it in 26 days but for the last 6 days only Ramesh was working. When Suresh works alone, in how much time will he completely clean the pool, if Ramesh and Suresh together can clean the pool in 24 days?

a. 36 days
b. 72 days
c. 52 days
d. 13 days
Answer  Explanation 

ANSWER: 72 days

Explanation:
chain rule


20)   A box has 6 black, 4 red, 2 white and 3 blue shirts. When 2 shirts are picked randomly, what is the probability that either both are white or both are blue?

a. 4/105
b. 1/35
c. 1/105
d. 1/15
Answer  Explanation 

ANSWER: 4/105

Explanation:
probability