Aptitude Test for MCA students - Set 1

1)   If price of milk is 15% more than that of water, then price of water is how much per cent less than that of milk?

a. 5%
b. 7.50%
c. 13.05%
d. 10.50%
Answer  Explanation 

ANSWER: 13.05%

Explanation:
percentage


2)   In an election which contested was contested by 2 candidates, one candidate got 40% of total votes and yet lost by 1000 votes. What is the total number of votes casted in the election?

a. 10000
b. 6000
c. 8000
d. 5000
Answer  Explanation 

ANSWER: 5000

Explanation:
percentage


3)   10/13 = 11/28 = 21/11 = 12/11 = K. What is K?

a. 6/7
b. 12/13
c. 10/11
d. 59/63
Answer  Explanation 

ANSWER: 6/7

Explanation:
ratio and proportion


4)   A TV can be bought for Rs. 20000 cash or by paying in four equal monthly installments with an initial down payment of Rs. 4000. If the rate of interest for this facility is 8% per annum, then what would be the installment charged for each month?

a. Rs. 4000
b. Rs. 4106.67
c. Rs. 4050.33
d. Rs. 4066.01
Answer  Explanation 

ANSWER: Rs. 4066.01

Explanation:
simple interest
simple interest


5)   What compound interest will Rs. 5000 fetch in 3 years 10 months at 30% per annum?

a. Rs. 8725.25
b. Rs. 8735.50
c. Rs. 8856.55
d. Rs. 8731.25
Answer  Explanation 

ANSWER: Rs. 8731.25

Explanation:
compound interest


6)   A town has population of 50,000 in 1988. In one year i.e. by 1989 it increased by 25%. Next year i.e. in 1990, it decreased by 30%. The next year in 1991 there was an increase of 40%. What is the population at end of 1991?

a. 60250
b. 62250
c. 66550
d. 61250
Answer  Explanation 

ANSWER: 61250

Explanation:
compound interest


7)   Rohit drives from his home at a speed of 30 km/hr and reaches his bank 20 minutes late. Then the next day he increases his speed by 15 km/hr but still he is late by 8 minutes. How far is his bank from his home?

a. 18 km
b. 35 km
c. 20 km
d. 27 km
Answer  Explanation 

ANSWER: 18 km

Explanation:
speed distance and time


8)   The present ages of Aman and Nina are 59 and 37 years, respectively. What was the ratio of the ages of Nina and Aman 13 years ago?

a. 3:2
b. 46:25
c. 12:23
d. 8:3
Answer  Explanation 

ANSWER: 12:23

Explanation:
ages


9)   35 men can make 70 toys in 8 days by working 8 hours a day. How many days will 56 men need to make 84 toys by working 12 hours every day?

a. 6 days
b. 4 days
c. 2 days
d. 3 days
Answer  Explanation 

ANSWER: 4 days

Explanation:
work and time


10)   Sita and Gita can do a work in 20 days and 25 days, respectively. Both begin together but after a few days, Sita leaves. Then Gita finishes the remaining work in 10 days. After how many days did Sita leave?

a. 6(2/3) Days
b. 5 Days
c. 8(1/5) Days
d. 10(2/5) Days
Answer  Explanation 

ANSWER: 6(2/3) Days

Explanation:
work and time


11)   A man and a boy received Rs. 1800 as wages for 3 days for a job they did together. The man's efficiency in the work was 5 times that of the boy. What is the daily wages of the boy?

a. Rs. 100
b. Rs. 500
c. Rs. 300
d. Rs. 900
Answer  Explanation 

ANSWER: Rs. 100

Explanation:
work and wages


12)   Two pipes M and N can fill a tank in 22.5 and 15 minutes, respectively. If both the pipes are opened simultaneously, after how much time should N be closed so that the tank is full in 18 minutes?

a. 4 minutes
b. 3 minutes
c. 4.5 minutes
d. 2.5 minutes
Answer  Explanation 

ANSWER: 3 minutes

Explanation:
pipes and cisterns


13)   Two trains with lengths 126 m and 119 m respectively are moving towards each other. Their speeds are 12 m/s and 23 m/s, respectively. What will be the time needed by the trains to cross each other?

a. 35 seconds
b. 11 seconds
c. 210 seconds
d. 7 seconds
Answer  Explanation 

ANSWER: 7 seconds

Explanation:
problems on trains buses


14)   Stations M and N are 276 km part. At the exact same time, a train starts from M and other from N towards N and M respectively. These trains meet after 12 hours. The train travelling from M to N is slower by 14 km/hr in comparison to the other train. What is speed of slower train?

a. 5 km/hr
b. 13 km/hr
c. 7 km/hr
d. 4.5 km/hr
Answer  Explanation 

ANSWER: 4.5 km/hr

Explanation:
problems on trains buses


15)   Ajay takes 4 hours more while swimming upstream than downstream. His speed in still water is 10 km/hr. The speed of stream is 2 km/hr. What is the distance?

a. 96 km
b. 20 km
c. 80 km
d. 72 km
Answer  Explanation 

ANSWER: 96 km

Explanation:
boats and streams


16)   What will be average price of all the goods bought, if Ajay buys 30 erasers for Rs. 3 each, 35 chocolates for Rs. 10 each and 25 clips at the rate of Rs. 4 each?

a. Rs. 9
b. Rs. 6
c. Rs. 5.5
d. Rs. 8.25
Answer  Explanation 

ANSWER: Rs. 6

Explanation:
averages


17)   Had Ajay scored 18 runs more in his 3rd innings and 4 runs more in his 7th innings, his average would have become 66 runs. But it is 64 runs. How many innings did he play?

a. 15
b. 10
c. 12
d. 11
Answer  Explanation 

ANSWER: 11

Explanation:
averages


18)   In a group of people, the oldest and the youngest have an age difference of 100 years. If these two are left out of counting, then the average age of the remaining 40 people is 28. The average age of entire group being 30, how old is the eldest person?

a. 101 years
b. 115 years
c. 120 years
d. 103 years
Answer  Explanation 

ANSWER: 120 years

Explanation:
averages


19)   12 pumps of one type pump 30 litres of water when each is running for 18 hours per day. But a set of 16 pumps of other type pump 40 litres of water when each is running for 24 hours per day. How efficient are former type of pumps than latter type?

a. 4/3 times more efficient
b. 7/15 times more efficient
c. 3/4 times more efficient
d. 7/12 times more efficient
Answer  Explanation 

ANSWER: 4/3 times more efficient

Explanation:
chain rule


20)   There are 2 pots. One pot has 5 red and 3 green marbles. Other has 4 red and 2 green marbles. What is the probability of drawing a red marble?

a. 9/14
b. 31/48
c. 1
d. 1/2
Answer  Explanation 

ANSWER: 31/48

Explanation:
probability