Aptitude Test for Software Developers

1)   The price of milk was first increased by 10% and then decreased by 20%. What is the net percentage change in final price of milk?

a. 12%
b. 15%
c. 10%
d. 7.5%
Answer  Explanation 

ANSWER: 12%

Explanation:
percentage


2)   The population of a city is 50,000 at present. It increases at the rate of 10% per annum. What was its population 4 years ago from present?

a. 36, 561
b. 35, 450
c. 34,151
d. 33,333
Answer  Explanation 

ANSWER: 34,151

Explanation:
percentage


3)   a:b = 3:7 and b:c = 9:5. What is a:b:c?

a. 3:15:5
b. 21:16:45
c. 3:7:5
d. 27: 63:35
Answer  Explanation 

ANSWER: 27: 63:35

Explanation:
ratio and proportion


4)   An amount becomes 7 times in 15 years. In how many years will the same amount become 10 times? The rate of interest remains the same for both cases.

a. 20 years
b. 18.75 years
c. 22.50 years
d. 21.50 years
Answer  Explanation 

ANSWER: 22.50 years

Explanation:
simple interest


5)   An amount becomes 4 times in 6 years. In how many years will it become 64 times if the rate of interest remains unchanged?

a. 24 years
b. 18 years
c. 16 years
d. 12 years
Answer  Explanation 

ANSWER: 18 years

Explanation:
compound interest


6)   Amit gave his friend Rs. 11000. This loan was to be repaid in 3 yearly installments with a rate of interest of 20% compounded annually. How much would be the value of each installment?

a. Rs. 3666.67
b. Rs. 5221.97
c. Rs. 5000
d. Rs. 4528.69
Answer  Explanation 

ANSWER: Rs. 5221.97

Explanation:
compound interest


7)   A boy increases his speed to 9/5 times of his original speed. By this he reaches his school 30 minutes before the usual time. How much time does he takes usually?

a. 70.50 min
b. 54 min
c. 66.67 min
d. 67.50 min
Answer  Explanation 

ANSWER: 67.50 min

Explanation:
speed distance and time


8)   Pratik travels 96 km at a speed of 16 km/hr using a bike, 124 km at 31 km/h by car and another 105 km at 7 km/h in horse cart. Then, find his average speed for the entire distance travelled?

a. 18 km/hr
b. 14.25 km/hr
c. 13 km/hr
d. 16.75 km/hr
Answer  Explanation 

ANSWER: 13 km/hr

Explanation:
speed distance and time


9)   The average age of 10 students and their teacher is 15 years. The average age of the first seven students is 15 yr and that of the last three is 11 yr. What is the teacher's age?

a. 33 years
b. 30 years
c. 27 years
d. 24 years
Answer  Explanation 

ANSWER: 27 years

Explanation:
ages


10)   P and Q together can do a work in 18 days. P alone can do the same work in 27 days. In how many days can Q alone do the same work?

a. 54 days
b. 36 days
c. 45 days
d. 9 days
Answer  Explanation 

ANSWER: 54 days

Explanation:
work and time


11)   P, Q and R get Rs.1105 for doing a job together. While working alone, P, Q and R need 7days, 8 days and 11 days respectively to complete the job. Then what would be the share of each?

a. P = Rs. 440; Q = Rs. 385; R = Rs. 280
b. P = Rs. 500; Q = Rs. 400; R = Rs. 205
c. P = Rs. 445; Q = Rs. 375; R = Rs. 285
d. P = Rs. 446; Q = Rs. 381; R = Rs. 278
Answer  Explanation 

ANSWER: P = Rs. 440; Q = Rs. 385; R = Rs. 280

Explanation:
work and wages


12)   Total wages of 6 men, 4 women and 8 boys is Rs. 26. If the wages of 6 men is equal to that of 8 women and the wages of 4 women is equal to that of 6 boys, then find out the total wages of 8 men, 6 women and 4 boys?

a. Rs. 32
b. Rs. 24
c. Rs. 25
d. Rs. 29
Answer  Explanation 

ANSWER: Rs. 29

Explanation:
work and wages


13)   A tap having diameter 'd' can empty a tank in 84 min. How long another tap having diameter '2d' take to empty the same tank?

a. 21 minutes
b. 42 minutes
c. 168 minutes
d. 28 minutes
Answer  Explanation 

ANSWER: 21 minutes

Explanation:
pipes and cisterns


14)   A train having length 150 m passes a platform of 550 m length. The time taken for it is 56 seconds. In how much time will this train take to pass the platform of 250 m length?

a. 32 seconds
b. 24 seconds
c. 28 seconds
d. 30 seconds
Answer  Explanation 

ANSWER: 32 seconds

Explanation:
problems on trains buses


15)   There are 2 trains P and Q moving in same direction. They are of equal length and cross a stationary pole in 5 seconds and 6 seconds respectively. In how much time would they cross each other?

a. 30 seconds
b. 11 seconds
c. 60 seconds
d. 1 second
Answer  Explanation 

ANSWER: 60 seconds

Explanation:
problems on trains buses


16)   What will be Raj’s speed in still water as well as speed of the river, if he can go downstream at 18 km/hr and upstream at 10 km/hr?

a. Raj = 10 km/hr ; River = 5 km/hr
b. Raj = 14 km/hr ; River = 4 km/hr
c. Raj = 28 km/hr ; River = 8 km/hr
d. Raj = 8 km/hr ; River = 28 km/hr
Answer  Explanation 

ANSWER: Raj = 14 km/hr ; River = 4 km/hr

Explanation:
boats and streams


17)   Vijay rows a boat 80 km along the stream in 1 hour 20 minutes. Given that his rowing speed in still water is 45 km/hr, in how much time will he cover the same distance against the stream?

a. 4 hours
b. 3 hours 10 minutes
c. 2 hours 40 minutes
d. 2 hours 30 minutes
Answer  Explanation 

ANSWER: 2 hours 40 minutes

Explanation:
boats and streams


18)   Raj swims for 6 ½ hours while going 24 km downstream and 36 km upstream. But he takes just 6 hours to swim 36 km downstream and 24 km upstream. At what rate is the river flowing?

a. 6 km/hr
b. 3 km/hr
c. 2 km/hr
d. 4 km/hr
Answer  Explanation 

ANSWER: 2 km/hr

Explanation:
boats and streams


19)   Without considering the salary of the boss, the average salary reduces by Rs. 1000. What will be salary of boss if average salary of 11 employees and the boss is Rs. 18000?

a. Rs. 30000
b. Rs. 27000
c. Rs. 36000
d. Rs. 29000
Answer  Explanation 

ANSWER: Rs. 29000

Explanation:
averages


20)   40 boys working 9 hours per day paint a house in 96 days. How many hours per day 48 boys need to work so they can paint the house in 45 days?

a. 24
b. 16
c. 18
d. 27
Answer  Explanation 

ANSWER: 16

Explanation:
chain rule