Daily English Practice Test - Set 4

1)   Pick the word/phrase closest in meaning to the given word:

She had the nerve to suggest I was cheating


a. audacity
b. hope
c. courage
d. capability
Answer  Explanation 

ANSWER: audacity

Explanation:
Choice (a) is correct because the main word here is cheating and the sentence has a negative sense. Courage, hope and capability are all positive words.
Example: She had the audacity to tell her boss to complete her presentation.


2)   Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the stench. The alphabet of that part is given at the end of each phrase as the answer. If there is no error, answer is (e)

As they planned a holiday (a)/ to Kashmir (b)/ they were happy that (c)/ it are a beautiful place(d) No error (e)


a. a
b. b
c. c
d. d
e. No error
Answer  Explanation 

ANSWER: d

Explanation:
Certain nouns always take singular verb such as scenery, news, poetry and so on. Kashmir is a place and the pronoun is singular therefore (is) is correct, not are.
Correct usage: is a beautiful place


3)   Look at the underlined part of the sentence below with three possible replacements for the underlined part given. If one of them (a), (b) or (c) is better than the underlined part, indicate your response against the corresponding letter. If none of these substitutions improve the sentence, choose (d) as your response.

Not a word did they speak to the others about the sad turn of events.


a. they spoke
b. they will speak
c. they have spoken
d. No improvement
Answer  Explanation 

ANSWER: No improvement

Explanation:
Correct answer is (d) or no improvement. This is because did they speak is the correct form of the tense in this case.


4)   There are two sentences. Each sentence has a blank in it. Five options are given below the sentence pair. Choose the option that fits both the blanks.

1. He went ___ in a huff.
2. She was ____ to Mumbai for a holiday


a. Of
b. Are
c. If
d. Off
Answer  Explanation 

ANSWER: Off

Explanation:
Of means belonging to something while off means to move on. Both sentences imply movement of some type and if as well as are are clearly wrong. The right answer is therefore (d)


5)   Complete the following sentence/phrase with the most appropriate words/phrases with reference to grammar, idioms, proverbs and syntax.

She did not want to show white feathers in the face of a tough mathematics paper at the board exam so she did not leave the hall.


a. Show she was scared
b. Show she was happy
c. Show she was proud
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Show she was scared

Explanation:
She did not want to show white feathers means she was unwilling to show her fear. The correct answer is therefore (a) as both b and c carry positive meaning and are the very opposite of what is being expressed here


6)   In the question below, there is a sentence with jumbled up parts. Rearrange these parts, which are labelled A, B, C and D to produce the correct sentence. Choose the proper sequence.

a. She wondered if
b. work hard for a living
c. he would ever
d. because he was so rich.

Correct Sequence:


a. abcd
b. abdc
c. acbd
d. bcda
Answer  Explanation 

ANSWER: acbd

Explanation:
Correct sequence is acbd because he need not work hard for a living as he is rich- this is her thought.


7)   Out of the given choices. select the one which can be substituted for the given word or sentence.

One who looks at the bright side of things


a. Pessimist
b. Dreamer
c. Optimist
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Optimist

Explanation:
Correct answer is (c); a pessimist is someone who looks at the dark side of things while a dreamer is someone who does not see reality.


8)   In the following question, an idiom or proverb has been underlined. Choose its correct meaning in the given context from the alternatives given below.

She knew that it took two to tango and if he objected, she would not be able to pass the test.


a. two people to agree
b. two people to disagree
c. two people to be angry
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: two people to agree

Explanation:
Two to tango means the dance can only be done if there is a couple; either person cannot dance alone. Therefore, two to tango means both should be agreeable because either one disagreeing can lead to wrong consequences.


9)   Choose the word most opposite in meaning to the given word

Atheist


a. Believer
b. Agnostic
c. Devotee
d. Follower
Answer  Explanation 

ANSWER: Believer

Explanation:
The correct word is believer because an atheist is someone who does not believe in God.

For example: Neeta was an atheist who believed in science alone; she was not a believer in God.


10)   Choose the pair of words which have a relationship similar to that between the given pair of words:

Perspective: Viewpoint


a. Sad: Disheartened
b. Clinic: Doctor
c. Book: Pencil
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Sad: Disheartened

Explanation:
Perspective and viewpoint are same in meaning, so is a while b and c are simply connected or associated word pairs.