Engineering Mechanics - Test Set - 2

1)   Which of the following conditions do not change the effect of couple?

a. Shifting of couple to a new position in its plane
b. Shifting of couple to a parallel plane
c. Rotation of couple in its plane
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   What are the X and Y components of point P for the force system shown below?

Force-system-for-given-point.png
a. X = 186.00 N, Y = 464 N
b. X = 464.23 N, Y = 185 N
c. X = 466.12 N, Y = -180 N
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: X = 464.23 N, Y = 185 N

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   If two concurrent forces A and B acting on a point are 200 N and 300 N. What is the magnitude of resultant force, if it makes an angle of 50o with each force?

a. 471.08 N
b. 455.12 N
c. 400.56 N
d. Insufficient data
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 455.12 N

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   What is the angle made by side of a square lamina, if it is freely suspended from a corner with the horizontal?

a. 0o
b. 45o
c. 90o
d. 180o
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 45o

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   What is the C.G of an isosceles triangle of base 20 cm and side 40?

a. 12.90 cm
b. 13.28 cm
c. 19.36 cm
d. 38.72 cm
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 12.90 cm

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Uniformly distributed load of 5 kN acts on a simply supported beam of length 10 m. What are the reactions at end points of the beam?

a. 12.5 kN
b. 25 kN
c. 50 kN
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 25 kN

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   At zero acceleration a particle moves along a straight line. What is the velocity of a particle at the position of
x = t4 -20t2 + 42 ?


a. + 48.68 m/sec
b. - 48.68 m/sec
c. + 42 m/sec
d. - 42 m/sec
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: - 48.68 m/sec

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   What is the length of a train which crosses a bridge of 150 m in 20 sec with a speed of 40 km/h?

a. 222 m
b. 150 m
c. 72.2 m
d. 70.5 m
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 72.2 m

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   What is the initial velocity of an object which travels a distance of 10t2 +15t + 5 along a straight line in time t?

a. -10
b. +10
c. -15
d. +15
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: +15

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   What are the limitations of string law?

a. Direction of motion cannot be specified
b. Valid only when more than three particles are connected by a single string
c. Both a. and b.
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Direction of motion cannot be specified

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   Two cars X and Y move on adjacent roads in opposite directions. If velocity of car X and Y is 80 km/hr and 60 km/hr respectively, then what will be the relative velocity of car X w.r.t. Y?

a. 70 km/hr
b. 100 km/hr
c. 140 km/hr
d. Insufficient data
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 140 km/hr

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   In 5 seconds a body covers a distance of 50 m and in 10 seconds it covers 80 m with uniform acceleration. What is the distance traveled in 15 seconds?

a. 100 m
b. 110 m
c. 1000 m
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 110 m

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   A car is driven on an inclined plane which stops at point B as brake is applied causing a braking force of 6000 N . What is the distance traveled by the car from point A to point B before it stops? (mass of the vehicle = 1000 kg)

Distance-traveled-by-car-on-inclined-plane.png
a. 119.27 m
b. 87.54 m
c. 80.12 m
d. Insufficient data
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 87.54 m

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   What is the maximum distance traveled by a block moving upwards on an inclined plane of 30o with velocity of 20 m/s, if coefficient of friction is 0.23 between the block and inclined plane?

a. 29.19 m
b. 22.56 m
c. 17.32 m
d. 17.00 m
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 29.19 m

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   A constant force of 150 N is applied on a block of 5 kg on a horizontal surface. What is the time required to attain velocity of 40 m/sec by the block?

a. 0.8 sec
b. 1 sec
c. 1.33 sec
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 1.33 sec

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   What is the path equation for a particle having x = 6t and y = 4t2 ?

a. x2 = 6y
b. x2 = 9y
c. y2 = 8x
d. y = 9x
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: x2 = 9y

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   A particle moves along a path y = x2 – 6x + 200. If vx = 6 m/s , what is the value of vy at x = 30?

a. 354 m/s
b. 300 m/s
c. 324 m/s
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 324 m/s

Explanation:
No explanation is available for this question!


18)   A car moves along a circular arc at a speed of 30 m/s, if speed of the car is increased at the rate of 50 m/s2, what is the resultant acceleration of the car? (Radius of arc = 15 m)

a. 78.10 m/s2
b. 58.10 m/s2
c. 60.23 m/s2
d. 33.16 m/s2
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 78.10 m/s2

Explanation:
No explanation is available for this question!


19)   The angle of projection is 76o over a horizontal plane, if horizontal range (R) is equal to ________

a. maximum height (Hmax)
b. 4 maximum height (Hmax)
c. √3 maximum height (Hmax)
d. 4√3 maximum height (Hmax)
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: maximum height (Hmax)

Explanation:
No explanation is available for this question!


20)   What is the angle of projection for a bullet fired over a horizontal plane, when horizontal range is equal to 4 times the maximum height?

a. 30o
b. 45o
c. 76o
d. 90o
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 45o

Explanation:
No explanation is available for this question!


21)   What is the kinetic energy at the highest point, if at an angle of 30o with the horizontal a ball is projected with a kinetic energy E?

a. E / 2
b. E / √2
c. 5E / 4
d. 3E / 4
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 3E / 4

Explanation:
No explanation is available for this question!


22)   Which of the following factors are related by work energy principle?

a. force, displacement and time
b. force, velocity, time and mass
c. force, velocity, displacement
d. displacement, time and mass
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: force, velocity, displacement

Explanation:
No explanation is available for this question!


23)   What is the S.I unit of work done?

a. Joule
b. Newton meter
c. Both a. and b.
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both a. and b.

Explanation:
No explanation is available for this question!


24)   Which of the following force(s) is a type of conservative force?

a. Frictional force
b. Gravity force
c. Both a. and b.
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Gravity force

Explanation:
No explanation is available for this question!


25)   What is the coefficient of restitution (e) for elastic impact?

a. e = 0
b. e = 1
c. e < 0
d. e > 1
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: e = 1

Explanation:
No explanation is available for this question!


26)   If coefficient of restitution is zero during plastic impact, then ___________

a. kinetic energy is conserved
b. momentum energy is conserved
c. bodies move away after impact
d. all of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: momentum energy is conserved

Explanation:
No explanation is available for this question!


27)   Coefficient of restitution is the ratio of impulse during __________

a. plastic deformation and elastic deformation
b. elastic deformation and plastic deformation
c. restoration period and deformation period
d. deformation period and restoration period
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: restoration period and deformation period

Explanation:
No explanation is available for this question!


28)   Cantilever beam has one end _________ and other end _______.

a. hinged, free
b. fixed, free
c. fixed, hinged
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: fixed, free

Explanation:
No explanation is available for this question!


29)   Indeterminate structures have number of unknown quantities _________ available conditions of equilibrium.

a. equal to
b. less than
c. more than
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: more than

Explanation:
No explanation is available for this question!


30)   Redundant truss is a type of ______

a. perfect truss
b. imperfect truss
c. stable truss
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: imperfect truss

Explanation:
No explanation is available for this question!


31)   Which of the following conditions is satisfied for cantilever truss?

a. n > 2j – R
b. n < 2j – R
c. n = 2j – R
d. n ≠ 2j – R
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: n = 2j – R

Explanation:
No explanation is available for this question!


32)   If a truss consists of 8 joints, 10 members and 4 reaction components then, it is a __________

a. cantilever truss
b. defficient truss
c. redundant truss
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: defficient truss

Explanation:
No explanation is available for this question!


33)   Which belt is used to transmit power at high speeds?

a. Flat belt
b. V belt
c. Both a. and b.
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: V belt

Explanation:
No explanation is available for this question!


34)   What is the relation between tight side and slack side for a flat belt?

a. (Tight side x slack side) = eμβ
b. (Tight side / slack side) = eμβ
c. (Tight side + slack side) = eμβ
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: (Tight side / slack side) = eμβ

Explanation:
No explanation is available for this question!


35)   Which of the following statements is true for flat belts?

a. They are used for short distances between the pulleys
b. They have high efficiency
c. They are used in lathe machines
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: They are used in lathe machines

Explanation:
No explanation is available for this question!