Engineering Mechanics - Test Set - 3

1)   The maximum and minimum magnitude of resultant forces is 1000 N and 500 N at point. What are the values of two forces acting on it?

a. 500 N, 500 N
b. 450 N, 550 N
c. 300 N, 700 N
d. 250 N, 750 N
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 250 N, 750 N

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   What is the angle made by force A with X and Y ?
(where X and Y are components of force A)


Numerical-Angle-in-force-system.png
a. 75.52o
b. 60.65o
c. 14.03o
d. 14.47o
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 75.52o

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   The method of splitting a single force into two perpendicular components along x-axis and y-axis is called as _____

a. orthogonal resolution
b. perpendicular resolution
c. both a. and b.
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: both a. and b.

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Which of the following statements is false about forces/couple?

a. Moment of couple is free vector
b. Resultant and equilibrant are equal in magnitude and direction
c. Resultant of a couple is always zero
d. Parallelogram law is to be proved experimentally
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Resultant and equilibrant are equal in magnitude and direction

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   What is the reaction acting on point Q, for the simply supported beam shown below?

Simply-Supported-Beam.png
a. 5 N (↑)
b. 10 N (↑)
c. 10 N (↓)
d. 40 N (↓)
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 5 N (↑)

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   What is the centroidal distance of an equilateral triangle of side 2 m?

a. 0.866 m
b. 0.769 m
c. 1.000 m
d. 0.577 m
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 0.577 m

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   What is the distance of centroid with respect to diagonal shown in diagram below?

Distance-of-centroid-with-respect-to-diagonal.png
a. a /√3
b. a /√2
c. a /√18
d. 3a /√2
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: a /√18

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Which method is used to determine centroid of a composite figure?

a. Analytical method
b. Graphical method
c. Both a. and b.
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both a. and b.

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   When acceleration is _______, velocity of a particle is constant.

a. constant but non zero
b. maximum
c. zero
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: zero

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   A bus travels with a speed of 15 m/s when accelerated at 0.10 m/s2 from its rest position. What is the distance traveled?

a. 1125 m
b. 1000 m
c. 2250 m
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 1125 m

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   A ball dropped from a wall of height h travels a distance of 50 m in last two seconds before landing. What is the height of the wall from which the ball was dropped?

a. 120.15 m
b. 127.37 m
c. 183.48 m
d. Insufficient data
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 127.37 m

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   What is the distance traveled by an electron in first 4 seconds from its initial position, if velocity time relation is given as v = 3t?

a. 12 m
b. 15 m
c. 20 m
d. 24 m
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 24 m

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   What is the average resistance required to stop a truck of mass 600 kg in a distance of 30 m, if initial speed is 30 m/sec?

a. 8000 N
b. 9 kN
c. 9.5 kN
d. 9 N
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 9 kN

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   A block sliding down an inclined plane has acceleration _________ acceleration due to gravity.

a. less than
b. greater than
c. same as
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: less than

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   Force of 150 N moves a body in 5 sec along a straight line according to x = t3 - 60t. What is the mass of the moving body?

a. 17.23 kg
b. 15.23 kg
c. 15 kg
d. 5 kg
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 5 kg

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   If an elevator travels at constant velocity, the normal reaction R is given as ______

a. m (g +a)
b. m (g - a)
c. mg
d. ma
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: mg

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   If a particle moves along a curved path, then what will be the normal component of velocity acting on the particle, if magnitude of tangential component of velocity is 30 m/s at an angle of 50o with the vertical?

a. 57.8 m/s
b. 68.9 m/s
c. 40.2 m/s
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: None of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


18)   What is the position of a particle A, if it moves along a path y = 2x3 / 3 with uniform velocity of 15 m/s?
( Assume vx = vy)


a. (0.33, 0.5)
b. (0.235, 0.707)
c. (0.577, 20.33)
d. (0.707, 0.235)
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: (0.707, 0.235)

Explanation:
No explanation is available for this question!


19)   The radius of curvature of trajectory for a profile is minimum, if __________

a. velocity is minimum
b. acceleration is maximum
c. both a. and b.
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: both a. and b.

Explanation:
No explanation is available for this question!


20)   The radial component of velocity for a particle moving in circular path is ______

a. constant
b. radius itself
c. variable
d. zero
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: zero

Explanation:
No explanation is available for this question!


21)   A ball is thrown on an inclined surface PQ with a velocity of 50 m/s. What is the range on the plane if the ball is thrown in upward direction? ( θ = 20o, α = 35o)

Projectile-motion-1.png
a. 159.32 m
b. 200.12 m
c. 218.89 m
d. 221.31 m
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 218.89 m

Explanation:
No explanation is available for this question!


22)   A stone undergoes projectile motion when thrown from top of the building. If it strikes the ground surface at a distance away from the building then its horizontal direction is __________

a. less than range
b. more than range
c. same as range
d. unpredictable
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: more than range

Explanation:
No explanation is available for this question!


23)   What is the minimum velocity attained by a ball thrown with velocity of 20 m/s at an angle of 40o with the horizontal?

a. 15.32 m/s
b. 12.85 m/s
c. 16.78 m/s
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 15.32 m/s

Explanation:
No explanation is available for this question!


24)   What is the momentum of a body of 2 kg at its highest point, when thrown with a velocity of 15 m/s at an angle of of 70o with the horizontal?

a. 9.23 kg ms-1
b. 10.26 kg ms-1
c. 28.19 kg ms-1
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 10.26 kg ms-1

Explanation:
No explanation is available for this question!


25)   A block is displaced by 3 m when a force of 200 N is applied on it on an inclined surface which is at an angle of 50o with the horizontal. What is the work done?

a. 385.67 Nm
b. 459.62 Nm
c. 933.00 Nm
d. Insufficient data
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 385.67 Nm

Explanation:
No explanation is available for this question!


26)   If a particle of mass 5 kg moves uniformly along a circle of radius 10 m at 10 m/s, then what is the work done by centripetal force during its one revolution?

a. 0.5 kNm
b. zero
c. infinity
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: zero

Explanation:
No explanation is available for this question!


27)   Work done by an engine in 6 sec is 1000 joules. What is the power generated by the engine in watt?

a. 1600 watt
b. 600 watt
c. 166 watt
d. 600 watt
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 166 watt

Explanation:
No explanation is available for this question!


28)   According to the principle of conservation of energy, under the action of _________ force, the sum of P.E and K.E of a particle remains constant.

a. conservative force
b. dissipative force
c. frictional force
d. air resistance force
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: conservative force

Explanation:
No explanation is available for this question!


29)   The total momentum of a system __________, if no external impressed force acts on it.

a. increases
b. decreases
c. remains constant
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: remains constant

Explanation:
No explanation is available for this question!


30)   If two objects of 30 kg and 10 kg move with equal kinetic energy, then what is the ratio of magnitudes for linear momentum?

a. √3 : 1
b. 1 : √3
c. 1 : 3√3
d. 1 : 3
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: √3 : 1

Explanation:
No explanation is available for this question!


31)   An object of 30 kg is moved with a velocity of 2 m/s on a horizontal smooth surface. What is the velocity of the block for 4 seconds if force of 40 N is applied on it in the direction of force?

a. 2 m/s
b. 4.6 m/s
c. 7.33 m/s
d. 9.33 m/s
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 7.33 m/s

Explanation:
No explanation is available for this question!


32)   If a body is subjected to plastic impact, _______

a. only kinetic energy is conserved
b. only momentum is conserved
c. both a. and b.
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: only momentum is conserved

Explanation:
No explanation is available for this question!


33)   Which axial force is determined while analyzing a truss?

a. compressive force
b. tensile force
c. both a. and b.
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: both a. and b.

Explanation:
No explanation is available for this question!