IAS GS Test on India Year Book 2015 - Test 4

1)   The Hunar Zaika program is for

a. Creating world class chefs to promote Indian food all over the world
b. Skill development for creation and serving of high quality food in Trains and airplanes
c. Upgrading hotels at important tourist places all over India.
d. Upgrading the skills and hygiene standards of Street Food Vendors
Answer  Explanation 

ANSWER: Upgrading the skills and hygiene standards of Street Food Vendors

Explanation:
Swachh Bharat Swachh Pakwan (Hunar Zaika): The street food vendors constitute a significant percentage of the hospitality service providers, are part of the Indian milieu through the ages and have a pan India presence. This program is aimed at upgrading the skills and hygiene standards of Street Food Vendors, so that they become a distinctive aspect of the Indian tourism. The Ministry of Tourism is partnering with the National Association of Street Vendors of India (NASVI) for the specific purpose of orientation, skill testing and certification of the vendors. The NASVI will either directly or through its city co-coordinators nominate vendors in groups for training at one of the Institute of Hotel Management (IHMs) / Food Craft Institute (FCIs) authorized by the MoT to conduct such programmes. Since the vendors will also be sensitized, as part of the orientation, to personal, environmental and waste disposal hygiene, this MoT’s effort in partnership with NASVI will also visibly contribute to the Swachch Bharat Abhiyan.


2)   Which of the following are Niche Tourism Products

1) Eco-Tourism
2) Medical Tourism
3) Wellness Tourism
4) Film Tourism
5) Golf Tourism
6) Polo Tourism


a. Only 1, 2, 3 and 4
b. Only 1, 2 and 4
c. Only 1 and 2
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
Niche Tourism Products are – Cruise, Adventure, Medical, Wellness, Golf, Polo, Eco-Tourism, Film Tourism, Sustainable Tourism and Meetings Incentives Conferences and Exhibitions (MICE). They have been identified for development and promotion by the Ministry of Tourism.


3)   Which of the following are initially identified circuits under SWADESH DARSHAN Scheme

1) Buddhist Circuit
2) North-East Circuit
3) Wildlife circuit
4) Spiritual Circuit


a. Only 1 and 2
b. Only 1 and 4
c. Only 1, 2 and 3
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Only 1 and 2

Explanation:
5 Circuits are identified initially – North-East Circuit, Buddhist Circuit, Coastal Circuit, Himalayan Circuit and Krishna Circuit. 3 projects one each in North-East, Buddhist and Coastal Circuits are sanctioned in 2014-15. The Odisha Government has sought inclusion of Odisha’s ‘Diamond Triangle’ of Buddhist sites (Ratnagiri, Udayagiri, and Lalitagiri) in the SWADESH DARSHAN Scheme. Tourism Ministry has already identified Bodh Gaya, Rajgir and Vaishali in Bihar and Kapilavastu, Sarnath, Sravasti and Kushinagar in Uttar Pradesh under the Buddhist circuit of Swadesh Darshan. Even though the Diamond Triangle in Odisha has immense potential to draw domestic and international travellers, the Union Ministry is yet to shift its focus towards it due to lack of tourist infrastructure at these sites. Funds from Swadesh Darshan can help in developing tourism amenities at these sites.


4)   In India growth is mainly driven by

a. Decrease of imports
b. Increase in exports
c. Domestic demand
d. Controlling inflation
Answer  Explanation 

ANSWER: Domestic demand

Explanation:
In India although the growth is driven by domestic demand, contribution of exports to economic growth Is important as exports of goods and services account for about one fourth of the GDP. Domestic consumption is more and is fuelling the current growth.


5)   As per WTO press release, which of the following statement / s is / are correct?

1) In Commercial services, India is 6th largest exporter and 12th largest importer in the world.
2) In Merchandise trade, India is 19th largest exporter and 7th largest importer in the world.


a. Only 1
b. Only 2
c. Both
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: None of the above

Explanation:
Services - 6th largest exporter and 7th largest importer; Merchandise trade – 19th largest exporter and 12th largest importer.


6)   Which of the following statement / s is / are correct?

1) The annual precipitation including snowfall, which is the main source of water in the country, is estimated to be of the order of 4000 BCM.
2) The resource potential of the country, which occurs as natural run off in the rivers is about 1869 BCM, considering both surface and ground water as one system.


a. Only 1
b. Only 2
c. Both 1 and 2
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both 1 and 2

Explanation:
Out of the 4000 BCM, the estimated precipitation during monsoon season (June to September) is of the order of 3000 BCM. India has 4% of water resources of the world.


7)    Ministry of water resources is responsible for

1) Laying down guidelines for regulation of country’s water resources
2) Abatement of pollution in river Ganga
3) Developing policies like National Water Policy
4) Strengthening international cooperation for rivers crossing international borders


a. Only 1, 3 and 4
b. Only 1
c. Only 1 and 3
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
The ministry has been renamed to ‘Ministry of Water Resources, River Development & Ganga Rejuvenation’. Additional work includes – National Ganga River Basin Authority; Conservation, development, management and abatement of pollution in river Ganga and its tributaries.


8)   Which of the following ministry / ministries is / are working on the Action Plan for ‘Namami Gange’?

1) Ministry of Shipping
2) Ministry of Water Resources, River Development & Ganga Rejuvenation
3) Ministry of Tourism
4) Ministry of Environment, Forests and Climate Change
5) Ministry of Drinking Water Supply and Sanitation


a. Only 2 and 5
b. Only 2, 4 and 5
c. Only 2
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
The entire above plus Ministry of Urban Development and Ministry of Rural development.


9)   Namami Gange approaches Ganga rejuvenation by

a. Consolidating existing ongoing efforts and concrete action plan for future
b. Interventions at Ghats and Rivers fronts which will facilitate better citizen connect
c. River centric urban planning process
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
Namami Gange is Integrated Ganga Conservation Mission and focuses on cleaning the river and its beautification as well as development from a holistic and sustainable point of view.


10)   Which of the following statement / s is / are correct with regards to initiatives under Namami Gange?

1) Nirmal Dhara - includes restoration and conservation of wetlands, efficient irrigation methods and rational agricultural practices.
2) Aviral Dhara – includes sewage treatment and managing industrial discharge.


a. Only 1
b. Only 2
c. Both 1 and 2
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: None of the above

Explanation:
Nirmal Dhara takes up issue of sewage and Aviral Dhara focuses on restoration and conservation of wetlands, efficient irrigation methods and rational agricultural practices. There will also be promotion of Shipping and Tourism.


11)   Which of the following statement / s is / are correct with regards to National Mission for Clean Ganga (NMCG)?

1) The area of operation of NMCG shall be Ganga River Basin including the states through which Ganga flows as well as National Capital territory of Delhi.
2) The area of operation of NMCG may be extended to any extent as the National Ganga River Basin Authority (NGRBA) may decide in states through which tributaries of Ganga flow.


a. Only 1
b. Only 2
c. Both 1 and 2
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both 1 and 2

Explanation:
NMCG is the implementation wing of the NGRBA. NGRBA can extend area for effective abatement of pollution of the river.


12)   Which of the following statement / s is / are correct with regards to Clean Ganga Fund?

1) Domestic donors to the fund shall be eligible for tax benefit as applicable in the case of Swachh Bharat Kosh.
2) The Fund will be managed by a trust headed by Minister for Water Resources.


a. Only 1
b. Only 2
c. Both 1 and 2
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Only 1

Explanation:
The Fund will be managed by a trust headed by Finance Minister. The Fund will have the objective of contributing to the national effort of cleaning of river Ganga.


13)   NITI Aayog is based on which of the following pillars of effective governance?

1) Pro-people agenda
2) Pro-active
3) Participative
4) Transparency
5) Accountability
6) Quality of Service


a. Only 1, 2, 3 and 4
b. Only 1, 2, 3, 4 and 5
c. Only 1, 2 and 3
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Only 1, 2, 3 and 4

Explanation:
In essence, effective governance in India will rest on the following 7 pillars:
a. Pro-people agenda that fulfils the aspirations of the society as well as individual,
b. Pro-active in anticipating and responding to their needs,
c. Participative, by involvement of citizens,
d. Empowering women in all aspects
e. Inclusion of all groups, with special attention to the economically weak (garib), the SC, ST and OBC communities, the rural sector and farmers (gaon and kisan), youth and all categories of minorities.
f. Equality of opportunity to our country’s youth,
g. Transparency through the use of technology to make government visible and responsive..


14)   Full time organizational Framework of the NITI Aayog consists of which of the following?

1) Vice-Chairperson
2) Chief Ministers of States and UTs’ with legislatures and Lieutenant Governors of other UTs
3) Chief Executive Officer
4) Experts with relevant domain knowledge nominated by the PM.


a. Only 1 and 2
b. 1, 2 and 3
c. 1 and 3
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 1 and 3

Explanation:
The full-time organizational framework will comprise of, in addition to the Prime Minister as the Chairperson:
1) Vice-Chairperson: To be appointed by the Prime Minister
2) Members: Full-time
3) Part-time members: Maximum of 2 from leading universities research organizations and other relevant institutions in an ex-officio capacity. Part time members will be on a rotational basis.
4) Ex Officio members: Maximum of 4 members of the Union Council of Ministers to be nominated by the Prime Minister.
5) Chief Executive Officer: To be appointed by the Prime Minister for a fixed tenure, in the rank of Secretary to the Government of India.
6) Secretariat as deemed necessary.


15)   Which of the following statement / s is / are correct with regard to the NITI Aayog?

1) Sindhushree Khullar is the Vice-Chairperson
2) Arvind Panagariya is the Chief Executive Officer
3) Former DRDO Chief V. K. Saraswat and economist Bibek Debroy are its full time members.


a. Only 3
b. Only 1 and 2
c. Only 2
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Only 3

Explanation:
Sindhushree Khullar is the Chief Executive Officer and Arvind Panagariya is the Vice-Chairperson.


16)   Planning Commission as well as the NITI Aayog were set up through

a. Legislation
b. Subordinate Legislation
c. Cabinet Resolution
d. Ordinance (as Parliament was not in Session)
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Cabinet Resolution

Explanation:
The NITI Aayog will be replacing the Planning Commission.


17)   Which of the following are main sources of law in India?

1) Case Laws
2) Constitution
3) Statutes
4) Customary Laws
5) Judicial decisions of Supreme Court and High Courts


a. Only 3 and 4
b. Only 2, 3 and 4
c. Only 1, 2, 3 and 5
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
Statutes are legislations. Apart from this there is a vast body of laws known as subordinate legislation in the form of rules, regulations as well as bye-laws made by Central / State governments and local authorities like Panchayats, municipal bodies, etc.


18)   The ‘Access to Justice for Marginalized people’ project with UNDP support covered 7 states in first phase. The project has also been approved for the period of five years (2012-2017) for which states / regions?

1) Left-Wing Extremism affected states
2) North-Eastern States
3) Jammu and Kashmir
4) States with higher percentage of marginalized population than the national average


a. Only 1 and 2
b. Only 2 and 3
c. Only 4
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Only 2 and 3

Explanation:
1st phase states were – Bihar, Chhattisgarh, Jharkhand, MP, UP, Odisha and Rajasthan. 2nd will focus efforts in 1-2 selected districts in the 8 states of Bihar, Chhattisgarh, Jharkhand, Maharashtra, MP, UP, Odisha and Rajasthan. The scheme has also been extended for 5 years to NE and J&K.


19)   The total number of High Courts in India is

a. 27
b. 29
c. 24
d. 21
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 24

Explanation:
Earlier there were 21 high courts with 3 having jurisdiction over more than one state. Now recently new High Courts have been established at Manipur, Meghalaya and Tripura.


20)   Border Security Force’s (BSF) role in war time is

1) Holding ground in assigned sectors
2) Aggression against invading enemy army
3) Guarding prisoners of war
4) Anti-infiltration duties; prevent unauthorized entry or exit from territory of India
5) Guide to army in border areas


a. Only 1, 2, 4 and 5
b. Only 1, 3 and 5
c. Only 1, 3, 4 and 5
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Only 1, 3 and 5

Explanation:
Anti – infiltration duties are peace time duties and not war time. Other war time duties are maintenance of law and order in enemy territory under army’s control; assistance in control of refugees; performing special tasks connected with intelligence including raids; Aggression against enemy army is not allowed for BSF. Limited aggression against central police or irregular forces of enemy is allowed.


21)   Rapid Action Force (RAF) was raised to deal with

a. Natural and Artificial Disasters
b. Armed Rebellion
c. Terrorism
d. Communal clashes
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Communal clashes

Explanation:
RAF was raise to deal with communal clashes. It continues to deal with militancy in J&K and Punjab, insurgency in North-east, overseas deployment for UN peace keeping force, rescue and relief, guarding vital shrines in Ayodhya, Kashi, Vaishno Devi, Jammu law and order situation, etc. It has also helped for successful completion of elections in various states.


22)   In the wake of hijacking of Indian Airlines plane, the specialized task of providing security to airports and major sea ports was assigned to

a. NSG
b. CISF
c. CRPF
d. CAPF
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: CISF

Explanation:
Central Industrial Security Force(CISF) provides security not only to PSUs and industrial structures but also to airports, sea ports, atomic power plants, space installations, sensitive government buildings, heritage monuments (like Taj Mahal, Red Fort, etc) and also iconic private sector units.


23)   Sashatra Seema Bal (SSB) guards Indian borders with

1) Bhutan
2) Nepal
3) Bangladesh
4) Myanmar


a. Only 1 and 2
b. Only 3 and 4
c. Only 2, 3 and 4
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Only 1 and 2

Explanation:
They are the newest border guarding force. Formed in 1963 in the wake of Indo-China war, they started guarding Indo-Nepal border since 2001 and Indo-Bhutan border since 2004.


24)   Border Security Force (BSF) guards borders of India with

1) Pakistan
2) China
3) Bangladesh
4) Myanmar


a. Only 1, 3 and 4
b. Only 1, 3 and 4
c. Only 1 and 3
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Only 1 and 3

Explanation:
BSF was tasked to man borders with West and East Pakistan i.e. Pakistan and Bangladesh only. It also helps prevent trans-border crimes and has anti-infiltration.


25)   The oldest Central Para Military force in India is

a. Assam Rifles
b. Special Frontier Force
c. Central Reserve Police Force
d. Central Armed Police Force
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Assam Rifles

Explanation:
They were raised in Catchar Levy in 1835. They report to Ministry of Home Affairs. Other Paramilitary forces in India are Indian Coast Guards and Special Frontier Force. Central Armed Police Force and State Armed Police Force do not come under Paramilitary Forces.