Integrated Circuits Test Questions Set 1

1)   Which among the following is/are the feature/s characteristic/s of an integrated op-amp?

a. Small size
b. High reliability
c. Low cost & less power consumption
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   In a typical op-amp, which stage is supposed to be a dual-input unbalanced output or single-ended output differential amplifier?

a. Input stage
b. Intermediate stage
c. Output stage
d. Level shifting stage
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Intermediate stage

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   In differential mode of op-amp, if output voltage is equal to the difference between outputs of individual transistors, its amplitude will be _______the amplitude of signal voltage yielded at collector to ground.

a. twice
b. thrice
c. four times
d. one-fourth times
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: twice

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   In a differential amplifier, the configuration is said to be an 'unbalanced output', if ________

a. Output voltage is measured between two collectors
b. Output is measured with respect to ground
c. Two input signals are used
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Output is measured with respect to ground

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Input offset current is basically defined as the algebraic ______ the base current of two transistors.

a. sum of
b. difference between
c. product of
d. division of
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: difference between

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Unipolar belongs to ________technology/ies of integrated circuits.

a. Hybrid
b. Monolithic
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Monolithic

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Which among the following belong to the category of bipolar technology?

A. JFET
B. MOSFET
C. P-N junction isolation
D. Di-electric isolation


a. A & B
b. B & C
c. C & D
d. A & D
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: C & D

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Which op-amp technology/ies exhibit/s low current sourcing/ sinking capacity?

a. Bipolar op-amp
b. CMOS op-amp
c. BICMOS op-amp
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: CMOS op-amp

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   How many stages are involved in bipolar op-amp?

a. 2
b. 3
c. 4
d. 6
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 3

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   In op-amps, which type of noise occurs due to discrete flow of current in the device?

a. Shot noise
b. Burst noise
c. Thermal noise
d. Flicker noise
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Shot noise

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   Which among the following is a nonlinear application of op-amp?

a. V to I converter
b. Comparator
c. Precision rectifier
d. Instrumentation amplifier
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Precision rectifier

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   What is the feedback factor of voltage follower circuit?

a. Zero
b. Unity
c. Infinity
d. Between zero & one
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Unity

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   For non-inverting adder, which theorem is applicable to determine the expression for output voltage?

a. Thevenin's
b. Norton's
c. Miller's
d. Superposition
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Superposition

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   Which among the following is/are the requirement/s of an instrumentation amplifier?

a. High slew rate
b. High input resistance
c. High CMRR
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   For a temperature controller circuit comprising instrumentation amplifier, which among the following is adopted as a temperature sensor?

a. Thermistor
b. Sensistor
c. Thyristor
d. Thermocouple
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Thermistor

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   Which parameter/s is/are used to indicate the speed of a comparator?

a. Response Time
b. Propagation Delay
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both a and b

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   Basically, response time is defined as the time acquired by the comparator to accomplish ______of its transition corresponding to the voltage step at the input.

a. 20%
b. 50%
c. 70%
d. 100%
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 50%

Explanation:
No explanation is available for this question!


18)   For an ideal comparator, what should be the value of the response time?

a. Zero
b. Unity
c. Infinite
d. Unpredictable
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Zero

Explanation:
No explanation is available for this question!


19)   Zero crossing detector circuit plays a crucial role in conversion of input sine wave into a perfect _________at its output.

a. triangular wave
b. square wave
c. saw-tooth wave
d. pulse wave
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: square wave

Explanation:
No explanation is available for this question!


20)   For reducing the effects of input offset in comparator, what would be the possible value of input offset voltage?

a. Low
b. Moderate
c. High
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Low

Explanation:
No explanation is available for this question!


21)   In weighted resistor DAC, how many resistor/s per bit is/are required?

a. One
b. Two
c. Three
d. Four
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: One

Explanation:
No explanation is available for this question!


22)   In DAC, resolution increases with the _________ in number of bits.

a. Increase
b. Decrease
c. Constant
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Increase

Explanation:
No explanation is available for this question!


23)   Which among the following characteristics of D/A converter occur/s due to resistor and semiconductor aging?

a. Speed
b. Settling time
c. Long term drift
d. Supply rejection
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Long term drift

Explanation:
No explanation is available for this question!


24)   In DACs, which type of error/s specify/ies the amount by which the actual output of DAC differ from ideal straight line transfer characteristics?

a. Linearity error
b. Offset error
c. Gain error
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Linearity error

Explanation:
No explanation is available for this question!


25)   Offset error is basically defined as the non-zero level of analog output especially when all the digital inputs are ____.

a. 0
b. 1
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 0

Explanation:
No explanation is available for this question!


26)   Basically, PLL is used to lock _______

a. Its output frequency
b. Phase to the frequency
c. Phase of the input signal
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


27)   In communication circuits, PLL is currently applicable for __________

a. Demodulation applications
b. Tracking a carrier or synchronizing signal
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both a and b

Explanation:
No explanation is available for this question!


28)   In the locked state of PLL, the phase error between the input & output is _________.

a. Maximum
b. Moderate
c. Minimum
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Minimum

Explanation:
No explanation is available for this question!


29)   Once the phase is locked, the PLL tracks the variation in the input frequency. This indicates that _____

a. Output frequency changes by same amount as that of input frequency
b. Output frequency does not change as that of input frequency
c. There is no relation between input & output frequencies
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Output frequency changes by same amount as that of input frequency

Explanation:
No explanation is available for this question!


30)   In PLL, the capture range is always _________the lock range.

a. Greater than
b. Equal to
c. Less than
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Less than

Explanation:
No explanation is available for this question!


31)   Which among the following factors affect/s the output voltage of a regulated power supply?

a. Load current
b. Input voltage
c. Temperature
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


32)   Which performance parameter of a regulator is defined as the change in regulated load voltage due to variation in line voltage in a specified range at a constant load current?

a. Load regulation
b. Line regulation
c. Temperature stability factor
d. Ripple rejection
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Line regulation

Explanation:
No explanation is available for this question!


33)   The % load regulation of a power supply should be ideally ________ & practically _______.

a. zero, small
b. small, zero
c. zero, large
d. large, zero
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: zero, small

Explanation:
No explanation is available for this question!


34)   Switching regulators are series type regulators, which has ______ power dissipation & ______ efficiency.

a. increased, increased
b. increased, reduced
c. reduced, increased
d. reduced, reduced
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: reduced, increased

Explanation:
No explanation is available for this question!


35)   In a linear IC voltage regulator, series pass transistor always operates in ______ region.

a. Active
b. Saturation
c. Cut-off
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Active

Explanation:
No explanation is available for this question!