Integrated Circuits Test Questions Set 2

1)   CMRR of a differential amplifier can be improved by decreasing ______.

a. Differential voltage gain
b. Common mode voltage gain
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Common mode voltage gain

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Which concept states that if one input terminal of an op-amp is at zero potential, then the other one also will be at zero potential?

a. Virtual short
b. Virtual ground
c. Zero input current
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Virtual ground

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Which among the following is/are included in DC characteristics of op-amp?

a. Input bias current
b. Thermal drift
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both a and b

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   PSSR is an op-amp parameter which defines the degree of dependence on variations in _______.

a. temperature
b. pressure
c. power supply voltage
d. slew rate
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: power supply voltage

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   What is PSRR value of an ideal op-amp?

a. Zero
b. Unity
c. Infinite
d. Unpredictable
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Zero

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Flicker noise is also regarded as _______.

a. Popcorn noise
b. 1/f noise
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 1/f noise

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Popcorn noise is generated by abrupt variations in input bias current especially due to imperfect surface conditions of _______.

a. Conductor
b. Insulator
c. Semiconductor
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Semiconductor

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Which among the following has a constant power spectral density over a wide frequency range?

a. White noise
b. Black noise
c. Pink noise
d. Blue noise
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: White noise

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Which among the following is/are responsible for electrical interactions?

a. Parasitic capacitance
b. Mutual inductance
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Parasitic capacitance

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   The noise produced by the differential input stage can be reduced by the selection of __________.

a. Proper transistor type
b. Proper geometry
c. Adequate level of operating currents
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   In an inverting ideal integrator, which component exhibits the feedback path connection?

a. Resistor
b. Inductor
c. Capacitor
d. Diode
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Capacitor

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   In absence of any applied AC input signal, what would be the gain of an ideal integrator?

a. Zero
b. Unity
c. Infinity
d. Unpredictable
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Infinity

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   As the frequency increases, input impedance of differentiator __________.

a. Increases
b. Decreases
c. Remains constant
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Decreases

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   In a buffer circuit, the voltage follower is placed _______ two networks in order to minimize the effect of loading on the first network.

a. Before
b. Between
c. After
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Between

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   Due to presence of a capacitor in feedback path, the output of an integrator varies ______

a. Gradually
b. Instantaneously
c. Intermittently
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Gradually

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   Which among the following circuits is also regarded/known as ' Threshold Detector '?

a. Window detector
b. Over voltage indicator
c. Level detector
d. Zero crossing detector
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Level detector

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   In an inverting Schmitt Trigger circuit, the hysteresis ________ is also known as 'hysteresis width'.

a. voltage
b. current
c. resistance
d. power
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: voltage

Explanation:
No explanation is available for this question!


18)   In hysteresis width, the hysteresis voltage is equal to _______ upper & lower threshold voltages (VUT & VLT).

a. sum of
b. difference between
c. product of
d. division of
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: difference between

Explanation:
No explanation is available for this question!


19)   In a peak detector circuit, which component holds the peak value till a higher peak value is detected?

a. Diode
b. Inductor
c. Capacitor
d. MOSFET switch
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Capacitor

Explanation:
No explanation is available for this question!


20)   Among which of the following factors do/does the operation of sample and hold mode depend/s?

a. Input
b. Output
c. Position of switch
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Position of switch

Explanation:
No explanation is available for this question!


21)   In DACs, gain error occurs due to _________.

a. offset voltages of op-amps
b. leakage current in the switches
c. error in feedback resistor value
d. error in current source resistance values
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: error in feedback resistor value

Explanation:
No explanation is available for this question!


22)   Which among the following types of ADCs require/s the shortest conversion time?

a. Flash type
b. Successive Approximation
c. Dual Slope
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Flash type

Explanation:
No explanation is available for this question!


23)   In dual slope type of ADCs, an input hold time is _______.

a. Almost zero
b. Higher than that of flash type ADCs
c. Longest
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Higher than that of flash type ADCs

Explanation:
No explanation is available for this question!


24)   In ADCs, it is possible to reduce the quantization error by _______the number of bits.

a. Increasing
b. Decreasing
c. Maintaining consistency in
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Increasing

Explanation:
No explanation is available for this question!


25)   In ADC 0809 acting as a CMOS device, how many analog inputs & channel multiplexers are present?

a. 2
b. 4
c. 8
d. 16
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 8

Explanation:
No explanation is available for this question!


26)   Which characteristic of PLL is defined as the range of frequencies over which PLL can acquire lock with the input signal?

a. Free-running state
b. Pull-in time
c. Lock-in range
d. Capture range
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Capture range

Explanation:
No explanation is available for this question!


27)   According to transfer characteristics of PLL, the phase error between VCO output & incoming signal must be maintained between _______ in order to maintain a lock.

a. 0 & π
b. 0 & π/2
c. 0 & 2π
d. π & 2π
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 0 & π

Explanation:
No explanation is available for this question!


28)   In VCO IC 566, the value of charging & discharging is dependent on the voltage applied at ______.

a. Triangular wave output
b. Square wave output
c. Modulating input
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Modulating input

Explanation:
No explanation is available for this question!


29)   For a PLL IC 565 with timing resistor & timing capacitor of about 15 kΩ & 0.02μF respectively, what would be the value of output frequency (f0)?

a. 433.33 Hz
b. 833.33 Hz
c. 1000 Hz
d. 2500 Hz
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 833.33 Hz

Explanation:
No explanation is available for this question!


30)   In AM detector using PLL, the phase detector is basically a multiplier which produces ________components of frequencies at its output.

a. Sum
b. Difference
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both a and b

Explanation:
No explanation is available for this question!


31)   In LM317 voltage regulator, the protective diodes do not allow the filter capacitors to discharge through ______current points.

a. High
b. Low
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Low

Explanation:
No explanation is available for this question!


32)   In LM317 voltage regulator, what is the minimum value of voltage required between its input & output in order to supply power to an internal circuit?

a. 1V
b. 3V
c. 5V
d. 10V
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 3V

Explanation:
No explanation is available for this question!


33)   Which type of IC voltage regulator exhibits continuous variation in the impedance of transistor in order to supply the desired load current?

a. Linear regulators
b. Switching regulators
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Linear regulators

Explanation:
No explanation is available for this question!


34)   Due to operation of series pass transistor in an active region of linear voltage regulator, ___________

a. The ripple contents in o/p voltage waveform is very low
b. Then there is no necessity of using high speed transitor
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both a and b

Explanation:
No explanation is available for this question!


35)   Which among the following are regarded as three-pin voltage regulator ICs?

a. Fixed voltage regulators
b. Adjustable voltage regulators
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both a and b

Explanation:
No explanation is available for this question!