Logical Reasoning for Bank and other Government exams - Set 4

1)   In a certain code language, ‘it be pee’ means ‘dogs are blue’, ‘sik hee’ means ‘large horses’ and ‘pee mit hee’ means ‘horses are pigs’.

How is ‘large’ written in that code?


a. Hee
b. Sik
c. Pee
d. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: Sik

Explanation:
In the second and third statements, the common code is ‘hee’ and the common word is ‘horses’. So, ‘hee’ means ‘horses’.

Thus, ‘sik’ means ‘large’ from second statement.

In first and third statements, the common code is ‘pee’ and common word is ‘are’. So, ‘pee’ means ‘are’.

Thus, ‘mit’ means ‘pigs’ from third statement.


2)   In a certain code language, ‘it be pee’ means ‘dogs are blue’, ‘sik hee’ means ‘large horses’ and ‘pee mit hee’ means ‘horses are pigs’.

How is ‘dogs’ written in that code?


a. It
b. Be
c. Pee
d. Cannot be determined
Answer  Explanation 

ANSWER: Cannot be determined

Explanation:
From the given information, it cannot be determined which of the remaining codes in first statement stands for ‘dogs’.


3)   Read the following information to answer the given question
  • In a tournament, Pool A and Pool B have seven teams each.
  • In each pool, every team plays one match with every other team.
  • Two points are awarded for a win, one point for a tie and zero for a loss. At the end of the pool stage, the top three teams in terms of the points scored, advance to the next round called the super stage.
  • In the super stage, all the teams start at zero points and the three teams that advance from Pool A play one match each against the three teams that advanced from Pool B.
  • Points are awarded as in the pool stage.
  • At the end of the matches, the top four teams in terms of the points scored advance to the semi-finals and the winners of the semi-finals play the finals.
  • If two or more teams end up with the same number of points at the end of the pool stage or the super stage, the team with better net run rate is placed higher.
What is the total no. of matches played in the tournament?


a. 47
b. 51
c. 54
d. 56
Answer  Explanation 

ANSWER: 54

Explanation:
Step 1: Understand the story
Two pools A & B with 7 teams each

Pool Stage: Each play against other teams in the pool
Points - 2 for a win, 1 for a tie, 0 for a loss
3 teams each go to next stage

Super stage: Each team of Pool A teams plays against Pool B teams. (3 in each)

Top 4 teams go to next stage -
A semi-final (2 matches) + 1 final

Total matches = No. of Pool A matches + No. of Pool B matches + Super Stage + Semis + Final
= 7C2 + 7C2 + 3C1 x 3C1 + 2 + 1

= 21 + 21 + 9 + 2 + 1 = 54 matches


4)   Choose the number which is different from others in the group

a. 369
b. 761
c. 460
d. 250
e. 144
Answer  Explanation 

ANSWER: 761

Explanation:
761 is the only prime number in the group.


5)   Choose the number which is different from others.

a. 27
b. 64
c. 125
d. 144
Answer  Explanation 

ANSWER: 144

Explanation:
Each number in the question, except 144 is a perfect cube.


6)   Read the following information to answer the given question
  • Six people Nitro, Nemesis, Nick Fury, Viper, Kronos and Hulk are attending a hexagonal table conference.
  • All the sides of the hexagon table so formed are of same length.
  • Nitro is not adjacent to Nemesis or Nick Fury, Viper is not adjacent to Nick Fury or Kronos.
  • Nemesis and Nick Fury are adjacent, Hulk is in the middle of Viper and Nick Fury.
Who is at the same distance from Viper as Kronos is from Viper?


a. Nemesis
b. Nick Fury
c. Viper
d. Hulk
Answer  Explanation 

ANSWER: Nick Fury

Explanation:
Hulk is in the middle of Viper and Nick Fury.
Nemesis and Nick Fury are adjacent.
Nitro is not adjacent to Nick Fury.

Thus, two arrangements are possible.

seating 7 1598
seating 7 1598 2
Kronos is two sides away from Viper in one direction.

Nick Fury is two sides away from Viper in other direction.


7)   Read the following information to answer the given question
  • Six people Nitro, Nemesis, Nick Fury, Viper, Kronos and Hulk are attending a hexagonal table conference.
  • All the sides of the hexagon table so formed are of same length.
  • Nitro is not adjacent to Nemesis or Nick Fury, Viper is not adjacent to Nick Fury or Kronos.
  • Nemesis and Nick Fury are adjacent, Hulk is in the middle of Viper and Nick Fury.
Which of the following are in the right sequence?


a. Nitro, Hulk, Nemesis
b. Hulk, Nitro, Kronos
c. Nemesis, Nick Fury, Hulk
d. Viper, Nitro, Nemesis
Answer  Explanation 

ANSWER: Nemesis, Nick Fury, Hulk

Explanation:
Hulk is in the middle of Viper and Nick Fury.
Nemesis and Nick Fury are adjacent.
Nitro is not adjacent to Nick Fury.

Thus, two arrangements are possible.
seating 7 1598
seating 7 1598 2
Nemesis, Nick Fury, Hulk are sitting in correct sequence.


8)   In the following question, various terms of an alphabet series are given with one or more missing terms as shown by (?). Choose the missing term out of the given alternatives.

H, I, K, N, R, ?


a. Z
b. X
c. T
d. W
Answer  Explanation 

ANSWER: W

Explanation:
The pattern in this series is +1 +2 +3 +4 +5

H __+1__ I __+2__ K __+3__N __+4__ R __+5__ W

The missing alphabet should be W


9)   In the following question, various terms of an alphabet series are given with one or more missing terms as shown by (?). Choose the missing term out of the given alternatives.

A, C, E, G, I, ?


a. K
b. L
c. M
d. N
Answer  Explanation 

ANSWER: K

Explanation:

The pattern in this series is
+2 +2 +2 +2 +2 …

A __+2__ C __+2__ E __+2__ G __+2__ I __+2__ K

The missing alphabet should be K


10)   In the question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true and based on the information given in the statement, decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing.

Give answer

(A) If only I follows
(B) If only II follows
(C) If either I or II follows
(D) If neither I nor II follow
(E) If both I and II follow.

Statement - During the recent Diwali season, there was a rise in criminal activities.

Courses of Action - I. The police should immediately investigate into this.

II. The police should take adequate precautions to avoid thefts during Diwali season.

III. The known criminals should be arrested before any such season.


a. Only I follows
b. Only II follows
c. Both I and II follow
d. Neither I nor II follows
e. Either I or II follows
Answer  Explanation 

ANSWER: Both I and II follow

Explanation:
The police should find out the holes in existing security arrangements and cover them to establish law and order and thus prevent any such criminal activities in the forthcoming festivals.

Arresting known criminals without any proof or criminal activity is not legal.

So, both I and II follow.


11)   In the question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true and based on the information given in the statement, decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing.

Give answer

(A) If only I follows
(B) If only II follows
(C) If either I or II follows
(D) If neither I nor II follow
(E) If both I and II follow.

Statement - Increase in the pollution levels in the city by way of automobile exhaustions poses a severe threat to the inhabitants.

Courses of Action - I. All the automobile factories in the city should immediately be closed.

II. Government should run programs to promote the use of public transport and car-pooling by commuters.

III. The Government should allow only licensed factories and vehicles.


a. Only I follows
b. Only II follows
c. Only III follows
d. Neither I nor II follows
e. Both II and III follow
Answer  Explanation 

ANSWER: Both II and III follow

Explanation:
The existing industrial units and automobiles should be checked for pollution level. All the factories cannot be shut down at once.

I cannot be followed over here.

Use of public transport and car-pooling would help in reduction of pollution levels.

Only those vehicles or factories which operate at optimum emission level should be allowed.

Hence, both II and III follow.


12)   In the following question, a statement/group of statements is given followed by some conclusions. Without resolving anything yourself, choose the conclusion which logically follows from the statement(s).

Three-fourths of the students consisting of 20 boys and 12 girls play badminton.


a. Girls are poor players.
b. Badminton is compulsory in this school.
c. One-fourth of the boys do not play badminton.
d. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: None of these

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   In the following question, a statement/group of statements is given followed by some conclusions. Without resolving anything yourself, choose the conclusion which logically follows from the statement(s).

Every museum displays interesting pieces.


a. Interesting pieces are only in the museum.
b. Museums were meant for artefacts only.
c. No museum is without display pieces.
d. Some museums have no visitors.
Answer  Explanation 

ANSWER: No museum is without display pieces.

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   One morning, Manish and Ali were talking to each other face to face at a crossing. If Ali's shadow was exactly to the left of Manish, which direction was Manish facing?

a. East
b. West
c. South
d. North
Answer  Explanation 

ANSWER: North

Explanation:
The sun rises in the East. Hence, any shadow falls in the West.

Ali's shadow was to the left of Manish.

Hence, Manish was facing towards North.

direction 14 1605


15)   Read the following information carefully and answer the question below.
  • A man walks 10 km toward south and then turns to the right.
  • After walking 5 km he turns to the left and walks 10 km.
In which direction is he from the starting position?


a. South-East
b. South-West
c. North-West
d. North-East
Answer  Explanation 

ANSWER: South-West

Explanation:
direction 15 1605


16)   Read the following information carefully and answer the question below.

1. M $ N means M is the mother of N
2. M # N means M is the father of N
3. M @ N means M is the husband of N
4. M % N means M is the daughter of N

If G $ M @ K, how is K related to G?


a. Mother
b. Mother-in-law
c. Daughter
d. Daughter-in-law
Answer  Explanation 

ANSWER: Daughter-in-law

Explanation:
G $ M @ K means G is the mother of M who is the husband of K i.e. K is the wife of G’s son i.e. K is G’s daughter-in-law.
blood relation 1605 16


17)   Read the following information carefully and answer the question below.

1. M $ N means M is the mother of N
2. M # N means M is the father of N
3. M @ N means M is the husband of N
4. M % N means M is the daughter of N

If F @ D % K # H, then how is F related to H?


a. Brother-in-law
b. Sister
c. Sister-in-law
d. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: Brother-in-law

Explanation:
F @ D % K # H means F is the husband of D who is the daughter of K who is the father of H i.e. F is the husband of D who is the sister of H i.e. F is H’s brother-in-law.

blood relation 1605 17


18)   At what time between 7.02 and 8.02 will the hands of a watch be in the straight line but no together?

a. 5 (3/11) min past 7
b. 5 (5/11) min past 7
c. 5 (3/11) min past 7
d. 43 min past 7
Answer  Explanation 

ANSWER: 5 (5/11) min past 7

Explanation:
When the hands of the clock are in the same straight line but not 
together, they are 30 minute spaces apart.

At 7 o'clock, they are 25 min. spaces apart. 

Minute hand must gain only 5 min. space

55 min. spaces are gained in 60 min.

5 min. spaces are gained in (60/55 × 5) min = 5 (5/11) min. 

Required time = 5 (5/11) min. past 7.


19)   Statement - A. Some drugs are illegal. Marble is illegal. Marble is a drug.

B. All wolves are dogs. Some dogs are birds. Some wolves are dogs.

C. All locks are keys. Some keys do not open. Some locks do not open.


a. A
b. B
c. C
d. None
Answer  Explanation 

ANSWER: None

Explanation:
X – indicates there is no relation between the given elements.
II – indicates there is no relation between the given elements.

syllogism 1605 19


20)   In the question given below consists of five or six statements followed by options consisting of three statements put together in a specific order. Choose the option which indicates a valid argument containing logically related statements that is, where the third statement is conclusion drawn from preceding two statements.

A. An eagle lays eggs.
B. All birds lay eggs.
C. Some birds can fly.
D. An eagle cannot fly.
E. An eagle is a bird.
F. An eagle cannot swim.


a. ABE
b. BEA
c. DEC
d. ECB
Answer  Explanation 

ANSWER: BEA

Explanation:
No explanation is available for this question!


21)   The following question consists of some Problem Figures followed by other figures marked 1, 2, 3, 4 called the Answer Figures.

Find out the correct answer figure that should come next in the sequence of problem figures.

non verbal 1605 21


a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
Answer  Explanation 

ANSWER: 1

Explanation:
Elements are added one by one from left to right. The correct answer should be figure 1.


22)   The following question consists of some Problem Figures followed by other figures marked 1, 2, 3, 4 called the Answer Figures.

Find out the correct answer figure that should come next in the sequence of problem figures.


non verbal 1605 22


a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
Answer  Explanation 

ANSWER: 4

Explanation:
The circles are moving forward clockwise in a set order. The answer figure should be figure 4.