Logical Reasoning for Placement Test - Set 3

1)   If ‘blue’ means ‘green’, ‘green’ means ‘yellow’, ‘yellow’ means ‘orange’, ‘orange’ means ‘black’, ‘black’ means ‘white’, ‘white’ means ‘red’, ‘red’ means ‘pink’, ‘pink’ means ‘brown’, ‘brown’ means ‘grey’, then what is the color of human blood?

a. Black
b. Red
c. White
d. Orange
e. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: White

Explanation:
The color of human blood is red. But here white means red, so, white is the color of blood.


2)   In the following question, choose the correct code form.

The number/word group in the question is to be codified according to the following letter codes:

Number9876543210
LetterQUICKLYROD

13311728


a. OYYOOIRU
b. OYYOIROU
c. OYYORIOU
d. OYYOUIRO
Answer  Explanation 

ANSWER: OYYOOIRU

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   In the following question, choose the correct code form.

The number/word group in the question is to be codified according to the following letter codes:

Number9876543210
LetterQUICKLYROD

08121993


a. DUROOQQY
b. DUOROQQY
c. DOUROYQY
d. DOUROYQQ
Answer  Explanation 

ANSWER: DUOROQQY

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   A team of 5 players Ashwin, Rahul, Sachin, Virat and Rohit participated in a tournament and played four matches.

The following table gives partial information about their individual scores and the total runs scored by the team in each match.

Each column has two values missing. These are the runs scored by the two lowest scorers in that match.

None of the two missing values is more than 10% of the total runs scored in that match.

Runs scoredMatch 1Match 2Match 3Match 4
Ashwin10053
Rahul886552
Sachin110
Virat72752056
Rohit6078
Total270300240200

The players are ranked 1 to 5 on the basis of the total runs scored by them in the four matches, with the highest scorer getting Rank 1.

If it is known that no two players scored the same number of total runs, who is placed at rank 4?


a. Ashwin
b. Rahul
c. Rohit
d. Virat
Answer  Explanation 

ANSWER: Rohit

Explanation:
Range of every player’s minimum and maximum score is:

Ashwin - 189-199
Rahul - 218-224
Sachin - 182-187
Virat - 223
Rohit - 187-188
So, we can conclude that
Ashwin - Rank 3
Rohit - Rank 4
Sachin - Rank 5


5)   Choose the word which is least like the other words in the group.

a. Coconut
b. Flax
c. Castor
d. Mustard
e. Barley
Answer  Explanation 

ANSWER: Mustard

Explanation:
All others are oilseeds. Barley is a food-grain.


6)   Choose the word which is not similar to the other words in the group.

a. Joey
b. Filly
c. Gosling
d. Vixen
e. Calf
Answer  Explanation 

ANSWER: Vixen

Explanation:
All others are young ones of animals. Vixen is a female fox.


7)   Read the following information to answer the given question.
  • There are seven monkeys sitting in a row - Annie, Bonnie, Connie, Donnie, Earnie, Fernie and Genie.
  • Genie is to the right of Donnie and to the left of Bonnie.
  • Annie is on the right of Connie.
  • Annie and Donnie have one monkey between them.
  • Earnie and Bonnie have two monkeys between them.
  • Donnie and Fernie have two monkeys between them.
Who is exactly on the right of one that is exactly in the middle?


a. Donnie
b. Connie
c. Annie
d. Genie
Answer  Explanation 

ANSWER: Genie

Explanation:
Genie is to the right of Donnie and to the left of Bonnie i.e. Donnie, Genie, Bonnie.

Annie is on the right of Connie i.e. Connie, Annie

Earnie and Bonnie have two monkeys between them i.e. Connie, Annie, Earnie, Donnie, Genie, Bonnie.

Since Donnie and Fernie have two monkeys between them, the sequence becomes –

Connie, Annie, Earnie, Donnie, Genie, Bonnie, Fernie.

Connie Annie Earnie Donnie Genie Bonnie Fernie


8)   Read the following information to answer the given question.
  • There are seven monkeys sitting in a row - Annie, Bonnie, Connie, Donnie, Earnie, Fernie and Genie.
  • Genie is to the right of Donnie and to the left of Bonnie.
  • Annie is on the right of Connie.
  • Annie and Donnie have one monkey between them.
  • Earnie and Bonnie have two monkeys between them.
  • Donnie and Fernie have two monkeys between them.
Who is on the second position from the left?


a. Annie
b. Bonnie
c. Connie
d. Donnie
Answer  Explanation 

ANSWER: Annie

Explanation:
Genie is to the right of Donnie and to the left of Bonnie i.e. Donnie, Genie, Bonnie.

Annie is on the right of Connie i.e. Connie, Annie

Earnie and Bonnie have two monkeys between them i.e. Connie, Annie, Earnie, Donnie, Genie, Bonnie.

Since Donnie and Fernie have two monkeys between them, the sequence becomes –

Connie, Annie, Earnie, Donnie, Genie, Bonnie, Fernie.

Connie Annie Earnie Donnie Genie Bonnie Fernie


9)   121, 143, 165, 187, ?

a. 209
b. 233
c. 309
d. 345
Answer  Explanation 

ANSWER: 209

Explanation:
Each number in the series is 11 multiplied by a prime number i.e. 11 x 11, 11 x 13, 11 x 17, 11 x 19……

The missing term should be: 11 x 19 = 209


10)   2, 3, 3, 5, 10, 13, 39, ?, 172, 177

a. 41
b. 42
c. 43
d. 45
Answer  Explanation 

ANSWER: 43

Explanation:
The pattern in the given series is:
+1, x1, +2, x2, +3, x3, +4, x4, +5, x5 …..

The missing number should be: 39 + 4 = 43


11)   In the question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true and based on the information given in the statement, decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing.

Give answer

(A) If only I follows
(B) If only II follows
(C) If either I or II follows
(D) If neither I nor II follow
(E) If both I and II follow.

Statement : Adulterated food consumption is one of the main reasons of death in villages.

Courses of Action I. Strict safety measures must be followed and quality checks should be conducted in the affected areas.

II. The people should be educated about the dangers of eating adulterated food.


a. Only I follows
b. Only II follows
c. Either I or II follows
d. Neither I nor II follow
e. Both I and II follow
Answer  Explanation 

ANSWER: Both I and II follow

Explanation:
The situation given here demands creating awareness among people about dangers of eating adulterated food.

The Government should issue notifications and conduct awareness drives to educate people about it.

At the same time, Government should regularly conduct raids and checks to ensure safety of the food items.

So, both I and II follow.


12)   In the question below is given a statement followed by two courses of action numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true and based on the information given in the statement, decide which of the suggested courses of action logically follow(s) for pursuing.

Give answer

(A) If only I follows
(B) If only II follows
(C) If either I or II follows
(D) If neither I nor II follow
(E) If both I and II follow.

Statement - Large number of nuclear weapons cannot ensure safety of any country.

Courses of Action - I. Expenses on increasing our nuclear weapons must be curtailed.

II. We must destroy our nuclear capability.


a. Only I follows
b. Only II follows
c. Either I or II follows
d. Neither I nor II follows
e. Only III follow
Answer  Explanation 

ANSWER: Neither I nor II follows

Explanation:
The statement says that increasing defensive power does not ensure the safety of a country.

But at the same time, course I and II cannot be practically followed here.

Thus, neither I nor II follows.


13)   In the question below is given a statement followed by two conclusions numbered I and II.

Give answer

(A) If only I follows
(B) If only II follows
(C) If either I or II follows
(D) If neither I nor II follows
(E) If both I and II follow.

Statement - A hypochondriac is a non-stupid person who behaves stupidly.

Conclusions - I. Hypochondriasis and stupidity occur together.

II. Normal person does not behave intelligently.


a. Only I follows
b. Only II follows
c. Either I or II follows
d. Neither I nor II follows
e. Both I and II follow
Answer  Explanation 

ANSWER: Neither I nor II follows

Explanation:
Here, nothing is given about behaviour of normal person, so II does not follow.

Statement I explains that a hypochondriac is a person who behaves stupidly, so I follows.


14)   In the question below is given a statement followed by two conclusions numbered I and II.

Give answer

(A) If only I follows
(B) If only II follows
(C) If either I or II follows
(D) If neither I nor II follows
(E) If both I and II follow.

Statement - Trekking is good for health.

Conclusions - I. All healthy people go for treks.

II. Trekking is sufficient for good health.


a. Only I follows
b. Only II follows
c. Either I or II follows
d. Neither I nor II follows
e. Both I and II follow
Answer  Explanation 

ANSWER: Neither I nor II follows

Explanation:
Here, the given statement mentions that trekking improves health.
But this does not mean that all healthy people go for treks, so, I does not follow.

Similarly, people may prefer other activities such as yoga, running or swimming etc to improve their health. Trekking alone may not be sufficient for each and everyone.

None of them follow here, the correct option is D.


15)   Read the following information to answer the given question.
  • Starting from the point A, Jackie Chan walked 50 m towards west.
  • He turned left and walked 20 m and did a summersault.
  • He then turned left and walked 50 m and did a backflip.
  • After this, he turned to his right and slowly walked 10 m.
How far and in which direction is Jackie Chan from A?


a. 30 m, South
b. 30 m, North
c. 40 m, South
d. 40 m, North
Answer  Explanation 

ANSWER: 30 m, South

Explanation:
Required distance = AD + DE = 20 + 10 = 30
directions 1538 15


16)   B is in the East of A which is in the North of C.
If P is in the South of C, then in which direction of B, is P?


a. South-East
b. South-West
c. South
d. North
Answer  Explanation 

ANSWER: South-West

Explanation:
P is in south west of B
directions 1538 16


17)   A man said to a lady, “Your mother’s husband’s sister is my aunt”.
How is the lady related to the man?


a. Mother
b. Sister
c. Daughter
d. Aunt
Answer  Explanation 

ANSWER: Sister

Explanation:
Lady’s mother’s husband – Father of lady
Lady’s father’s sister – Aunt of man and lady
Hence, lady is man’s sister.
blood relation 1538 17


18)   Pointing to Raja, Rani said, “His mother’s brother is the father of my son Rajkumar”.

How is Raja related to Rani?


a. Niece
b. Nephew
c. Aunt
d. Sister
Answer  Explanation 

ANSWER: Nephew

Explanation:
Father of Rani’s son - Rani’s husband i.e. brother of Raja’s mother
Raja is son of the sister of Rani’s husband.
Hence, Raja is Rani’s Nephew.
blood relation 1538 18


19)   Find the word which is least like the other words in the group.

a. Femur
b. Patella
c. Tibia
d. Fibula
e. Skull
Answer  Explanation 

ANSWER: Skull

Explanation:
All except skull are bones of legs.


20)   An accurate clock is started at noon. By 10 minutes past 3, the hour hand has turned through:

a. 90
b. 95
c. 100
d. 105
Answer  Explanation 

ANSWER: 95

Explanation:
At 3 o’ clock, the hour hand is at 90 degrees from the vertical.

In 10 minutes,
Hour hand = 90 + 10 x (0.5) = 95 (The hour hand moves at 0.5 dpm)
clock 1538 20