MBA entrance - Verbal Ability Test for MAT, MAH CET - Set 1

1)   Some parts of the sentence in the passage below are left blank. Fill them with the best alternative.

When trade unions …(1)….. computerization, they were ……(2). that computerization would create more jobs, only with different …(3)..requirements.

1. a) understood
b) approved
c) protested
d) resisted

2. a) worried
b) fearful
c) confirmed
d) assured

3. a) quality
b) skill
c) aptitude
d) language


a. 1 - d ,2 - d,3 - b
b. 1 - a, 2 - b, 3 - d
c. 1 - b,2 - c, 3 - a
d. 1 - a, 2 - d, 3 - a
Answer  Explanation 

ANSWER: 1 - d ,2 - d,3 - b

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   In the question below, a part of the sentence has been underlined. Replace the underlined part with the most appropriate choice from the four options provided below. In case no improvement is required, choose the option d.) no improvement required.

Poland’s new president, Andrzej Duda, has complained about “dictates” from the European Union to accept migrants flowing onto the Continent from the Middle East and Africa.


a. of the European Union to accept migrants flowing onto the Continent from the Middle East and Africa.
b. of European Union for acceptance of migrants from Middle East and Africa.
c. from European Union to accept migrants from Middle East and Africa.
d. no improvement required
Answer  Explanation 

ANSWER: no improvement required

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   In the question below, a part of the sentence has been underlined. Replace the underlined part with the most appropriate choice from the four options provided below. In case no improvement is required, choose the option d.) no improvement required.

Cancer claimed Kim Suozzi at age 23, but she chooses to preserve her brain with the dream that neuroscience may one day claim her mind.


a. chose to preserve her brain with the dream that neuroscience may one day revive her mind.
b. chose to have her brain preserved with the dream that neuroscience might one day revive her mind.
c. chose neuroscience to preserve her brain with the hope that one day it might be revived.
d. no improvement needed.
Answer  Explanation 

ANSWER: chose to have her brain preserved with the dream that neuroscience might one day revive her mind.

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   In the question below choose the alternative that best substitutes the underlined expression.

Prices of grain have risen in the retail markets due to shortage but wholesalers have their storehouses of grain full.


a. barns
b. granaries
c. graineries
d. warehouses
Answer  Explanation 

ANSWER: granaries

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   In the question below choose the alternative that best substitutes the underlined expression.

If you teach at a big international school, besides receiving a handsome salary your child will receive education there for free.


a. voluntarily
b. pricelssly
c. nominally
d. gratis
Answer  Explanation 

ANSWER: gratis

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   In the following questions, a sentence is broken up into parts. One of the parts may have an error. You are required to identify the part containing the error. If there is no error, choose “none of the above” as your answer.

Each of them /have been given /a bouquet and a cake.


a. Each of them
b. have been given
c. a bouquet and a cake
d. no error
Answer  Explanation 

ANSWER: have been given

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   In the following questions, a sentence is broken up into parts. One of the parts may have an error. You are required to identify the part containing the error. If there is no error, choose “none of the above” as your answer.

What made you/ to go to that/ disreputable place?


a. What made you
b. to go to that
c. disreputable place
d. no error
Answer  Explanation 

ANSWER: to go to that

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Choose the word closest in meaning to the given word

Revivify


a. Resurrect
b. Renovate
c. Spruce
d. Retrieve
Answer  Explanation 

ANSWER: Resurrect

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Choose the word closest in meaning to the given word,

Align


a. Disunited
b. Divergent
c. Adjust
d. Subserviant
Answer  Explanation 

ANSWER: Adjust

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Choose the word most nearly opposite in meaning to the given word,

Authoritarian


a. Foremost
b. Fundamental
c. Domineering
d. Permissive
Answer  Explanation 

ANSWER: Permissive

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   Choose the word most nearly opposite in meaning to the given word,

Prevaricate


a. Equivocate
b. Dodge
c. Garble
d. Confront
Answer  Explanation 

ANSWER: Dodge

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   In the question below, there is a sentence with jumbled up parts. Rearrange these parts, which are labelled A, B, C and D to produce the correct sentence. Choose the proper sequence.

By defining ‘our best’…….

A) a task, I fear we are letting ourselves
B) merely put a lot of effort into
C) as the thing we did when we
D) off the hook


a. DCAB
b. CBAD
c. ADCB
d. DCBA
Answer  Explanation 

ANSWER: CBAD

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   In the question below, there is a sentence with jumbled up parts. Rearrange these parts, which are labelled A, B, C and D to produce the correct sentence. Choose the proper sequence.

It is possible that he thinks his …..

A) job is to be a clerk
B) and to read the results out loud as he stands at the cash register
C) to keep people from stealing things
D) to type letters into a computer


a. ABCD
b. DCAB
c. BCAD
d. ACDB
Answer  Explanation 

ANSWER: ACDB

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   Complete the following sentences with the most appropriate words/phrases with reference to grammar, idioms, proverbs and syntax.

The child was ………………. her mother in the dead of the night.


a. abducted to
b. abducted for
c. abducted away
d. abducted from
Answer  Explanation 

ANSWER: abducted from

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   Complete the following sentences with the most appropriate words/phrases with reference to grammar, idioms, proverbs and syntax.

Do not expect me to ……… you ……. this horrendous crime.


a. abet, by
b. abet, with
c. abet, in
d. abet, to
Answer  Explanation 

ANSWER: abet, in

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   The question below consists of four sentences marked A, B, C and D. Arrange the sentences in a proper sequence to form a coherent paragraph.

A) All I could remember was people around me, whispering to one another that I got lucky.
B) I did not realize what I was considering just another sting would turn out to be something serious.
C) When I look back, I don’t remember too much- of what I was thinking, what was going on in my head.
D) The unbearable pain and burns had somehow numbed my senses.


a. DCAB
b. CDBA
c. ABCD
d. DCBA
Answer  Explanation 

ANSWER: CDBA

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   The question below consists of four sentences marked A, B, C and D. Arrange the sentences in a proper sequence to form a coherent paragraph.

A) Gun control is hotly debated in USA, with access to children, being a subset of a larger topic.
B) While the ads are creative and funny will they be effective in creating a change in behavior towards gun possession and usage.
C) The ads advocate gun control through a simple thought-provoking proposition: if they find it, they will play with it.
D) A brilliants set of ads for Evolve USA, is shortlisted at the Clio Awards 2015.


a. DCAB
b. CDBA
c. ABCD
d. DCBA
Answer  Explanation 

ANSWER: DCBA

Explanation:
No explanation is available for this question!


18)   The given sentence is in active/ passive voice. Change the voice of the sentence. Select the correct option from the sentence below.

She has preserved all the old letters of her dead lover.


a. All the old letters of her dead lover have been preserved by her.
b. All the old letters of her dead lover has been preserved by her.
c. All the old letters have been preserved.
d. The letters of her old lover have been preserved.
Answer  Explanation 

ANSWER: All the old letters of her dead lover have been preserved by her.

Explanation:
No explanation is available for this question!


19)   The given sentence is in active/ passive voice. Change the voice of the sentence. Select the correct option from the sentence below.

He has a gut feeling that his brother may be keeping a secret.


a. He has a gut feeling that a secret may be being kept by his brother.
b. A gut feeling is had that a secret is kept by his brother.
c. He had a gut feeling that a secret was kept by his brother.
d. He has a gut feeling that maybe his brother kept a secret.
Answer  Explanation 

ANSWER: He has a gut feeling that a secret may be being kept by his brother.

Explanation:
No explanation is available for this question!


20)   The given sentence is in direct/ indirect speech. Change the narration of the sentence. Select the correct option from the sentence below.

He said, ‘’I hardly have time to attend any party.”


a. He said that he has no time to attend any party.
b. He said that he hardly has time to attend any party.
c. He said that he hardly had time to attend any party.
d. He says that he hardly had time to attend any party.
Answer  Explanation 

ANSWER: He said that he hardly had time to attend any party.

Explanation:
No explanation is available for this question!


21)   The given sentence is in direct/ indirect speech. Change the narration of the sentence. Select the correct option from the sentence below.

The young man promised her that he would be there the next day.


a. The young man said, “I will be there the next day”
b. The young man said, “I promise to be here tomorrow.”
c. The young man said, “I will try to be there the next day.”
d. The young man said, “I will be here the next day.”
Answer  Explanation 

ANSWER: The young man said, “I promise to be here tomorrow.”

Explanation:
No explanation is available for this question!


22)   In the following question, four pairs of words follow the first pair. Select the pair whose relation most closely matches the first pair.

Serpentine: River


a. Problematic: Solution
b. Circuitous: Track
c. Rib-tickling: Wit
d. Exhaustive: List
Answer  Explanation 

ANSWER: Circuitous: Track

Explanation:
No explanation is available for this question!


23)   In the following question, four pairs of words follow the first pair. Select the pair whose relation most closely matches the first pair.

Deferential: Sycophantic


a. Imposing: August
b. Dutiful: Assiduous
c. Thrifty: Parsimonious
d. Blunt: Plainspoken
Answer  Explanation 

ANSWER: Thrifty: Parsimonious

Explanation:
No explanation is available for this question!


24)   Pick the word/phrase most nearly opposite in meaning.

Retrench


a. Diminish
b. Expand
c. Truncate
d. Wane
Answer  Explanation 

ANSWER: Expand

Explanation:
No explanation is available for this question!


25)   Pick the word/phrase most nearly opposite in meaning.

Sapient


a. Astucious
b. Injudicious
c. Impostrous
d. Clandestine
Answer  Explanation 

ANSWER: Injudicious

Explanation:
No explanation is available for this question!


26)   Pick the word/phrase most nearly opposite in meaning.

Peremptory


a. Circumspect
b. Command
c. Firm
d. Longanimous
Answer  Explanation 

ANSWER: Longanimous

Explanation:
No explanation is available for this question!


27)   In the following question , a part of the sentence has been underlined. Replace the underlined part with the most appropriate choice from the four options provided below. In case no improvement is required, choose the option marked ‘no improvement needed’.

What is the time on your watch?


a. (a) No improvement needed
b. (b) in your watch
c. (c) of your watch
d. (d) by your watch
Answer  Explanation 

ANSWER: (d) by your watch

Explanation:
No explanation is available for this question!


28)   In a following question, a part of the sentence has been underlined. Replace the underlined part with the most appropriate choice from the four options provided below. In case no improvement is required, choose the option marked ‘no improvement needed’.

Your answer is different than mine.


a. (a) from mine
b. (b) no improvement needed
c. (c) to mine
d. (d) of mine
Answer  Explanation 

ANSWER: (a) from mine

Explanation:
No explanation is available for this question!


29)   Four alternatives are given for the idioms/ phrases underlined in the sentence. Choose the one that best expresses the meaning of the idiom

The demolition of the Babri Masjid had been a political hot potato for years.


a. a hotly debated delicate issue
b. a helping agent
c. forbidden issue
d. something that has been for long in the newspapers
Answer  Explanation 

ANSWER: a hotly debated delicate issue

Explanation:
No explanation is available for this question!


30)   Choose the correct alternative which can be substituted for the below given word/ sentence.

A physician who diagnoses and interprets the changes caused by disease in tissues and body fluids


a. Pharmacist
b. Psychologist
c. Optometrist
d. Pathologist
Answer  Explanation 

ANSWER: Pathologist

Explanation:
No explanation is available for this question!


31)   Choose the correct alternative which can be substituted for the below given word/ sentence.

A person who cannot help but steal whatever he can find.


a. daconomaniac
b. thanatomaniac
c. kleptomaniac
d. theomaniac
Answer  Explanation 

ANSWER: kleptomaniac

Explanation:
No explanation is available for this question!


32)   Pick the word/phrase closest in meaning to the given words.

Impertinent


a. Intelligent
b. Disrespectful
c. Candid
d. Believable
Answer  Explanation 

ANSWER: Disrespectful

Explanation:
No explanation is available for this question!


33)   Pick the word/phrase closest in meaning to the given words.

Prurient


a. Prudent
b. Lustful
c. Funny
d. Inclined
Answer  Explanation 

ANSWER: Lustful

Explanation:
No explanation is available for this question!


34)   The Question below consist of four sentences marked A, B, C and D. Arrange the sentences in a proper sequence to form a coherent paragraph.

A) My grandmother, like everybody’s grandmother, was an old woman.
B) People said that she had once been young and pretty and even had a husband.
C) She had been old and wrinkled for twenty years that I had known her.
D) But that was hard to believe.


a. DCAB
b. ACBD
c. ABCD
d. DCBA
Answer  Explanation 

ANSWER: ACBD

Explanation:
No explanation is available for this question!


35)   The Question below consist of four sentences marked A, B, C and D. Arrange the sentences in a proper sequence to form a coherent paragraph.

A) Quinten was immediately admitted as an apprentice into his studio.
B) In fifteenth century a master blacksmith called Quinten Metsys fell in love with a painter’s daughter.
C) So Quinten sneaked into the painter’s studio and painted a fly on his latest panel.
D) The father would not accept a son-in-law in such a profession.


a. ABCD
b. DCAB
c. BCAD
d. BDCA
Answer  Explanation 

ANSWER: BDCA

Explanation:
No explanation is available for this question!


36)   In the question below, there is a sentence with jumbled up parts. Rearrange these parts, which are labelled A, B, C and D to produce the correct sentence. Choose the proper sequence.

A classical Chinese painting….

A) as would a
B) is not meant to
C) Western figurative painting
D) represent an actual view


a. ACBD
b. BDAC
c. BACD
d. DCAB
Answer  Explanation 

ANSWER: BDAC

Explanation:
No explanation is available for this question!


37)   In the question below, there is a sentence with jumbled up parts. Rearrange these parts, which are labelled A, B, C and D to produce the correct sentence. Choose the proper sequence.

One cannot recall any movement……

A) which has gripped the imagination of the entire human race
B) in world history
C) which started nearly twenty-five years ago
D) so completely and so rapidly as the Green Movement


a. CBAD
b. CDBA
c. ADCB
d. BADC
Answer  Explanation 

ANSWER: BADC

Explanation:
No explanation is available for this question!


38)   In the question below, there is a sentence with jumbled up parts. Rearrange these parts, which are labelled A, B, C and D to produce the correct sentence. Choose the proper sequence.

A swathe of the white stuff

A) stretching for maybe fifteen metres
B) lay across the track in front of us
C) and the dirt track reappeared
D) before it petered out


a. ABDC
b. BCDA
c. BADC
d. DBAC
Answer  Explanation 

ANSWER: BADC

Explanation:
No explanation is available for this question!


39)   Some parts of the sentences in the passages below are left blank. Fill them with the best alternative.

We ….. reached the top of the pass. It was lined by a large ……. of rocks …… with white silk scarves and ragged prayer flags. We all took a turn round the rocks in the clockwise direction, as was the …... and Tsetan checked the tyres on his vehicle.

1 (a) immediately
(b) hesitantly
(c) finally
(d) currently

2. (a) cairn
(b) monument
(c) assembly
(d) shaft

3. (a) garnished
(b) festered
(c) festooned
(d)enriched

4. (a) habit
(b) fashion
(c) etiquette
(d) tradition


a. 1- c, 2 - a ,3 – c,4 - d
b. 1 – d ,2 - b,3- a, 4 - d
c. 1 – a, 2 – c , 3- c,4 - a
d. 1 – d,2 – a,3 – c, 4 - b
Answer  Explanation 

ANSWER: 1- c, 2 - a ,3 – c,4 - d

Explanation:
No explanation is available for this question!


40)   Fill in the blanks with the correctly spelled alternative.

We ……..many words in our day to day usage.


a. misspell
b. mispell
c. mispel
d. misspel
Answer  Explanation 

ANSWER: misspell

Explanation:
No explanation is available for this question!


41)   Fill in the blanks with the correctly spelled alternative.

Can you ……..her in another room?


a. acommodate
b. accommodate
c. accomodate
d. acomodate
Answer  Explanation 

ANSWER: accommodate

Explanation:
No explanation is available for this question!