MBA entrance - Verbal Ability Test for MAT, MAH CET - Set 2

1)   In the question below, there is a sentence with jumbled up parts. Rearrange these parts, which are labelled A, B, C and D to produce the correct sentence. Choose the proper sequence.

I would like to express…….

A) my deep acknowledgement
B) towards editing the manuscript into a visual learning tool
C) who dedicated a lot of time and effort
D) to the copy editor and the technical editor


a. DCAB
b. CBAD
c. ADCB
d. DCBA
Answer  Explanation 

ANSWER: ADCB

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   In the question below, there is a sentence with jumbled up parts. Rearrange these parts, which are labelled A, B, C and D to produce the correct sentence. Choose the proper sequence.

Stung by years of criticism that it has coddled …..

A) Wall Street criminals, the Justice Department issued new policies
B) to turn over evidence against their executives
C) on Wednesday that prioritize the prosecution of individual employees
D) not just their companies, and put pressure on corporations


a. ABCD
b. DCAB
c. BCAD
d. ACDB
Answer  Explanation 

ANSWER: ACDB

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   The question below consists of four sentences marked A, B, C and D. Arrange the sentences in a proper sequence to form a coherent paragraph.

A) Though limited in reach, the memo could erase some barriers to prosecuting corporate employees and inject new life into these high-profile investigations.
B) The public needs to have confidence that there is only one system of justice and that it applies equally regardless of whether the crime happens in the street corner or the boardroom.”
C) “Corporation scan only commit crime through flesh and blood people”, the Deputy Attorney General and the author of the memo said in an interview on Wednesday.
D) “It’s only fair that the people who are responsible for committing those crimes be held accountable.


a. DCAB
b. CDBA
c. ABCD
d. DCBA
Answer  Explanation 

ANSWER: CDBA

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   The question below consists of four sentences marked A, B, C and D. Arrange the sentences in a proper sequence to form a coherent paragraph.

A) The Communist Party’s response to China’s swift and months long crisis has been swift and forceful.
B) A business journalist has been detained and shown on apologizing on national television for writing an article that could have hurt the market.
C) Senior executives at China’s biggest investment bank have been arrested on suspicion of illegal trading.
D) The police have been dropping in on investment firms and downloading their transaction records.


a. DCAB
b. CDBA
c. ABCD
d. DCBA
Answer  Explanation 

ANSWER: DCBA

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Choose the pair of words which have a relationship similar to that between the given pair of words,

Penniless: Millionaire


a. Arrogant: Wealthy
b. Indigenous: Native
c. Crude: Refined
d. Gorgeous: Lovely
Answer  Explanation 

ANSWER: Crude: Refined

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Choose the correct word to fill in the blank.

The rich and the famous are often seen involved in ………..


a. philanthrophy
b. philantrophy
c. philanthropy
d. philianthropy
Answer  Explanation 

ANSWER: philanthropy

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Which of the following is rightly spelt.

a. Contiguous
b. Contigous
c. Contaguous
d. Contegeous
Answer  Explanation 

ANSWER: Contiguous

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   In the question below some part of the sentence has been left blank. Select the option, which completes the sentence properly taking care of syntax, semantics and meaning.

The dictionary defines patience as the capacity to accept or tolerate delay, trouble or suffering……………


a. without feeling anger or upset
b. and behave nicely
c. without getting angry or upset
d. by a smile
Answer  Explanation 

ANSWER: without getting angry or upset

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   In the question below some part of the sentence has been left blank. Select the option, which completes the sentence properly taking care of syntax, semantics and meaning.

I did not like what I wore but I did not much care, for I was always of the opinion that …………….


a. shabby clothes is beautiful
b. real beauty was what lay on the inside
c. I will buy new clothes tomorrow
d. I was too happy to notice
Answer  Explanation 

ANSWER: real beauty was what lay on the inside

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Select the most appropriate word/phrase/idiom from the options below.

In every profession, some words are used that are specific to the profession and would confuse a layman. We are looking for a technical writer who can eliminate the ……….. while composing manuals and yet, keep the tone of the content professional.


a. Slang
b. Idiom
c. Jargon
d. Cant
Answer  Explanation 

ANSWER: Jargon

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   Select the most appropriate word/phrase/idiom from the options below.

Contrary to what many devotees would like to believe, researchers have found the water of the holy river……….. harmful micro-organisms.


a. helped by
b. teeming with
c. completely free from
d. defended against
Answer  Explanation 

ANSWER: teeming with

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   Following is a set of four sentences. Choose the sentence which is most appropriate – grammatically, semantically and logically.

a. The word 'discipline' means a training that produces obedience or self-controlled behaviour to the orders of a proper authority.
b. The word 'discipline' means a training that produces obedience or self-controlled behaviour at the orders for a proper authority.
c. Discipline’ is a word that produces obedience or self-controlled behavior to the orders of a proper authority.
d. Discipline is nothing but training that produces obedience and self-control to orders of authority.
Answer  Explanation 

ANSWER: The word 'discipline' means a training that produces obedience or self-controlled behaviour to the orders of a proper authority.

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   Following is a set of four sentences. Choose the sentence which is most appropriate - grammatically, semantically and logically.

a. This site will give atleast several no-follow links to your blogs and site from your articles.
b. This site allows you to give several no-follow links to your blogs and site from your articles.
c. This site allow you to give several no-follow links to your blogs and site form your articles.
d. You can get several no-follow link to your blog and site from this article.
Answer  Explanation 

ANSWER: This site allows you to give several no-follow links to your blogs and site from your articles.

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   A situation is provided below, followed by a idiom or proverb. Choose the one which fits the situation best.

If you repay injustice with injustice, it will only make matters worse.


a. People who live in glass houses should not throw stones.
b. Handsome is as handsome does.
c. Two wrongs don’t make a right.
d. Let not injustice beget injustice.
Answer  Explanation 

ANSWER: Two wrongs don’t make a right.

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   A situation is provided below, followed by a idiom or proverb. Choose the one which fits the situation best.

Bad things may happen. So be prepared but have a positive attitude as well.


a. You can’t always get what you want.
b. Hope for the best, prepare for the worst.
c. All good things must come to an end.
d. Poor expectations, great hopes.
Answer  Explanation 

ANSWER: Hope for the best, prepare for the worst.

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   Some parts of the sentence in the passage below are left blank. Fill them with the best alternative.

It's easier than ever to ……(1)…., to hear what your customers say about you, to read what your friends are ….(2)… , to …(3)…….

1. a) listen
b) listen
c) hear in
d) listen in

2. a) pinging
b) sending
c) sticking
d) posting

3. a) monitor
b) eavesdrop
c) overhear
d) intrude


a. 1 – d, 2 – d, 3 – b
b. 1 – b, 2 – d , 3 – c
c. 1 – a,2 – c , 3 - b
d. 1 - d,2 – c, 3 - c
Answer  Explanation 

ANSWER: 1 – d, 2 – d, 3 – b

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   In the question below, a part of the sentence has been underlined. Replace the underlined part with the most appropriate choice from the four options provided below. In case no improvement is required, choose the option d.) no improvement required.

With the election of Jeremy Corbyn, a longtime socialist with commitment to reversing centrist policies, the Labour Party is in the hands of the hard left for the first time in decades.


a. a longtime socialist committed to reversing centrist policies
b. a longstanding socialist committed to reversing centrist policies
c. a longtime socialist who committed to reversal of centrist policies
d. no improvement required
Answer  Explanation 

ANSWER: a longtime socialist committed to reversing centrist policies

Explanation:
No explanation is available for this question!


18)   In the question below, a part of the sentence has been underlined. Replace the underlined part with the most appropriate choice from the four options provided below. In case no improvement is required, choose the option d.) no improvement required.

With the announcement of the election schedule for the Bihar Assembly polls, the Grand Old Party wants to put all the leading lights of the grand alliance on a common platform send hereto a message of unity.


a. achieve all the leading lights of the grand alliance on a common platform sending a message of unity.
b. get all the leading lights of the grand alliance on a common platform to send a message of unity.
c. put all the leading lights of the grand alliance on a single platform thus beaming a message a unity.
d. no improvement needed.
Answer  Explanation 

ANSWER: get all the leading lights of the grand alliance on a common platform to send a message of unity.

Explanation:
No explanation is available for this question!


19)   In the question below choose the alternative that best substitutes the underlined expression.

He leaned forward to have a look at the array of baked goods that impressed by their sheer variety and huge quantity.


a. Table of baked goods
b. Panoply of baked goods
c. Potpourri of baked goods
d. collage of baked goods
Answer  Explanation 

ANSWER: Panoply of baked goods

Explanation:
No explanation is available for this question!


20)   In the question below choose the alternative that best substitutes the underlined expression.

If you look, you will find a hole in the side of every ship that allows water to drain from the deck.


a. Sink
b. Drain
c. Scabbard
d. Scupper
Answer  Explanation 

ANSWER: Scupper

Explanation:
No explanation is available for this question!


21)   In the following questions, a sentence is broken up into parts. One of the parts may have an error. You are required to identify the part containing the error. If there is no error, choose “none of the above” as your answer.

If you would have called /as promised /I would have blocked a seat for you.


a. If you would have called
b. as promised
c. I would have blocked a seat for you
d. no error
Answer  Explanation 

ANSWER: as promised

Explanation:
No explanation is available for this question!


22)   In the following questions, a sentence is broken up into parts. One of the parts may have an error. You are required to identify the part containing the error. If there is no error, choose “none of the above” as your answer.

It is time you visit your barber.


a. It was time
b. you visit
c. your barber
d. no error
Answer  Explanation 

ANSWER: you visit

Explanation:
No explanation is available for this question!


23)   Choose the word closest in meaning to the given word

Corruptible


a. Venal
b. Scrupulous
c. Bosky
d. Unconstrained
Answer  Explanation 

ANSWER: Venal

Explanation:
No explanation is available for this question!


24)   Choose the word closest in meaning to the given word

Derail


a. Litter
b. Dissuade
c. Thwart
d. Endorse
Answer  Explanation 

ANSWER: Thwart

Explanation:
No explanation is available for this question!


25)   Choose the word most nearly opposite in meaning to the given word

Daunt


a. Frighten
b. Challenge
c. Intimidate
d. Hearten
Answer  Explanation 

ANSWER: Hearten

Explanation:
No explanation is available for this question!


26)   Choose the word most nearly opposite in meaning to the given word,

Coddle


a. Pamper
b. Neglect
c. Favor
d. Caress
Answer  Explanation 

ANSWER: Neglect

Explanation:
No explanation is available for this question!


27)   In the question below, there is a sentence with jumbled up parts. Rearrange these parts, which are labelled A, B, C and D to produce the correct sentence. Choose the proper sequence.

Oncee reluctant to be …….

A) seems to have
B) Congress vice president Rahul Gandhi
C) seen with Lalu Yadav
D) turned the page


a. DCAB
b. CBAD
c. ADCB
d. DCBA
Answer  Explanation 

ANSWER: CBAD

Explanation:
No explanation is available for this question!


28)   In the question below, there is a sentence with jumbled up parts. Rearrange these parts, which are labelled A, B, C and D to produce the correct sentence. Choose the proper sequence.

I have been sharing Roger’s …..

A) production curve for a long time
B) what’s actually happening
C) but I realize that it doesn’t
D) viscerally explain


a. ABCD
b. DCAB
c. BCAD
d. ACDB
Answer  Explanation 

ANSWER: ACDB

Explanation:
No explanation is available for this question!


29)   Complete the following sentences with the most appropriate words/phrases with reference to grammar, idioms, proverbs and syntax.

Defenceless, they ………..themselves …….. their attackers.


a. abandoned, to
b. abandoned, against
c. abandoned, with
d. abandoned, in
Answer  Explanation 

ANSWER: abandoned, to

Explanation:
No explanation is available for this question!


30)   Complete the following sentences with the most appropriate words/phrases with reference to grammar, idioms, proverbs and syntax.

They ……… the three page long introduction …. a small paragraph.


a. abbreviated, to
b. abbreviated, as
c. abbreviated, like
d. abbreviated, by
Answer  Explanation 

ANSWER: abbreviated, to

Explanation:
No explanation is available for this question!


31)   The question below consists of four sentences marked A, B, C and D. Arrange the sentences in a proper sequence to form a coherent paragraph.

A) The service experience on register 4.
B) The quality of the chickpeas you serve.
C) Everything you do is either going to raise your average or lower it.
D) The next hire.


a. DCAB
b. CDBA
c. ABCD
d. DCBA
Answer  Explanation 

ANSWER: CDBA

Explanation:
No explanation is available for this question!


32)   The question below consists of four sentences marked A, B, C and D. Arrange the sentences in a proper sequence to form a coherent paragraph.

A) Outlasting the critics feels like it will take a very long time, but you're more patient than they are.
B) Sooner or later, your work speaks for itself.
C) Sooner or later, they stop pointing out how much hubris you've got, how you're not entitled to make a new thing, how you will certainly come to regret your choices.
D) Sooner or later, the ones who told you that this isn't the way it's done, the ones who found time to sneer, they will find someone else to hassle.


a. DCAB
b. CDBA
c. ABCD
d. DCBA
Answer  Explanation 

ANSWER: DCBA

Explanation:
No explanation is available for this question!


33)   The given sentence is in active/ passive voice. Change the voice of the sentence. Select the correct option from the sentence below.

If you’re doing something important, you are working to make change happen.


a. If something important is being done, work is being done to make change happen.
b. If something important is done, work is done to make change happen.
c. Something important is being done by you, you are making change happen.
d. If important work is being done, change is about to happen.
Answer  Explanation 

ANSWER: If something important is being done, work is being done to make change happen.

Explanation:
No explanation is available for this question!


34)   The given sentence is in active/ passive voice. Change the voice of the sentence. Select the correct option from the sentence below.

Champagne is drunk on new year’s eve.


a. People drink champagne on new year’s eve.
b. Let us drink champagne on new year’s eve.
c. They will drink champagne on new year’s eve.
d. People always drink champagne on new year’s eve.
Answer  Explanation 

ANSWER: People drink champagne on new year’s eve.

Explanation:
No explanation is available for this question!


35)   The given sentence is in direct/ indirect speech. Change the narration of the sentence. Select the correct option from the sentence below.

He said, ‘’I have written a prize-winning essay.”


a. He said that he has written a prize-winning essay.
b. He said that I have written a prize-winning essay.
c. He said that he had written a prize-winning essay.
d. He says that he has written a prize-winning essay.
Answer  Explanation 

ANSWER: He said that he had written a prize-winning essay.

Explanation:
No explanation is available for this question!


36)   The given sentence is in direct/ indirect speech. Change the narration of the sentence. Select the correct option from the sentence below.

The young knight enquired which way the princess had gone.


a. The young knight asked, “Which way has she gone?”
b. The young knight asked, “Which way did the princess go?”
c. The young asked the old man where the princess had gone.
d. The young knight enquired, “Which way the princess went?”
Answer  Explanation 

ANSWER: The young knight asked, “Which way did the princess go?”

Explanation:
No explanation is available for this question!


37)   Following is a set of four sentences. Choose the sentence which is most appropriate – grammatically, semantically and logically .

a. Hi Harish. Long time no see. How was it going?
b. Hi Harish. We haven’t meet in a long time. How is it going?
c. Hi Harish. We haven’t met in a long time. How is it going?
d. Hi Harish. Long time no meet. How has it been going?
Answer  Explanation 

ANSWER: Hi Harish. We haven’t met in a long time. How is it going?

Explanation:
No explanation is available for this question!


38)   Following is a set of four sentences. Choose the sentence which is most appropriate – grammatically, semantically & logically.

a. Sorry to keep you. How long are you waiting?
b. My apologies for delaying. How long have you been waiting.
c. Sorry to keep you. How long have you been waiting?
d. Sorry for the delay. Since how long are you waiting?
Answer  Explanation 

ANSWER: My apologies for delaying. How long have you been waiting.

Explanation:
No explanation is available for this question!


39)   A situation is provided below, followed by a idiom or proverb. Choose the one which fits the situation best.

You cannot live totally on your own. You will need the help of someone at one point or another.


a. Keep your friends close and your enemies closer.
b. Too many cooks spoil the broth.
c. No man is an island.
d. Good fences make good neighbors.
Answer  Explanation 

ANSWER: No man is an island.

Explanation:
No explanation is available for this question!


40)   A situation is provided below, followed by a idiom or proverb. Choose the one which fits the situation best.

The written word carries more weight and can influence more minds into submission than brute force.


a. Cunning can win more bets than power.
b. The pen is mightier than the sword.
c. Achieve with words what you cannot achieve by action.
d. The written word weigheth more than the sword.
Answer  Explanation 

ANSWER: The pen is mightier than the sword.

Explanation:
No explanation is available for this question!