MBA entrance - Verbal Ability Test for MAT, MAH CET - Set 3

1)   Complete the following sentences with the most appropriate words/phrases with reference to grammar, idioms, proverbs and syntax.

There is a bridge …………. the river


a. in
b. across
c. at
d. around
Answer  Explanation 

ANSWER: across

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Complete the following sentences with the most appropriate words/phrases with reference to grammar, idioms, proverbs and syntax.

Who is the man ……. this picture?


a. within
b. inside
c. in
d. on
Answer  Explanation 

ANSWER: in

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Pick the word/phrase most nearly similar in meaning.

Adept


a. Deft
b. Admirable
c. Brainy
d. Incapable
Answer  Explanation 

ANSWER: Deft

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Pick the word/phrase most nearly similar in meaning.

Candid


a. Off hand
b. Grouchy
c. Perfect
d. Honest
Answer  Explanation 

ANSWER: Honest

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   In the following question, three words/ phrases are alike in some manner. Spot the odd one out.

a. Pretty
b. Wonderful
c. Beautiful
d. Adorn
Answer  Explanation 

ANSWER: Adorn

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   In the following question, three words are alike in some manner. Spot the odd one out.

a. Lily
b. Pine
c. Rose
d. Sunflower
Answer  Explanation 

ANSWER: Pine

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Choose the correct alternative, which can be substituted for the phrase below.

The senile old man let his saliva run all over his vest.


a. Slobbered
b. Slubbered
c. Slabbered
d. Subbered
Answer  Explanation 

ANSWER: Slobbered

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Choose the correct alternative which can be substituted for the below underlined phrase.

The tracks of a railway line run together at a constant distance from each other over tens of miles.


a. Intersecting
b. Unendingly
c. Infinitely
d. Parallely
Answer  Explanation 

ANSWER: Parallely

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   The given sentence is in active/ passive voice. Change the voice of the sentence. Select the correct option from the sentence below.

I keep the butter in the fridge.


a. Fridge is where the butter has been kept.
b. Butter is kept in the fridge.
c. Butter was kept in the fridge by me.
d. They keep the butter in the fridge.
Answer  Explanation 

ANSWER: Butter is kept in the fridge.

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   The given sentence is in active/ passive voice. Change the voice of the sentence. Select the correct option from the sentence below.

He had kept up his diet program for a month.


a. His diet program had been kept up for a month.
b. His diet program was kept up for a month.
c. His diet program had been kept for a month.
d. The doctor had kept up his diet program for a month.
Answer  Explanation 

ANSWER: His diet program had been kept up for a month.

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   In the following question, four pairs of words follow the first pair. Select the pair whose relation most closely matches the first pair.

Pain: Sedative


a. Wound: Cream
b. Bereavement: Condolence
c. Alertness: Coffee
d. Plaster : Fracture
Answer  Explanation 

ANSWER: Bereavement: Condolence

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   In the following question, four pairs of words follow the first pair. Select the pair whose relation most closely matches the first pair.

Sound: Deaf


a. Light: Blind
b. Language: Dumb
c. Walk: Handicapped
d. Brain: Autistic
Answer  Explanation 

ANSWER: Light: Blind

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   In the following question, an idiom or proverb has been underlined. Choose its correct meaning in the given context from the alternatives given below.

I was the only person in the group who could not speak fluently in Spanish. I felt like a third wheel.


a. It was the third time I had become uncomfortable in a Spanish-speaking group.
b. I felt special because I stood out from the rest.
c. I felt uneasy.
d. I felt like an unwelcome extra person.
Answer  Explanation 

ANSWER: I felt like an unwelcome extra person.

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   In the following question, an idiom or proverb has been highlighted. Choose its correct meaning in the given context from the alternatives given below.

I had warned you all along that you were not studying hard enough. You never listened. What is the use of crying over spilt milk now?


a. You did not study seriously earlier despite my warnings. Now the exam is over and you have not done well.
b. Since the exam is already over, there is nothing you can do now. So stop lamenting over the fact that you did not study earlier.
c. Don’t cry over how badly you have fared in your exam. There is always another chance.
d. What is the point of studying now that the exam is over?
Answer  Explanation 

ANSWER: Since the exam is already over, there is nothing you can do now. So stop lamenting over the fact that you did not study earlier.

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   Choose the correct alternative which can be substituted for the below underlined phrase.

When Mohan and Rohini could not decide who would take the plot of land, they decided to take the advice of someone who would be mutually appointed by them and whose decision would be binding on them.


a. an arbitrator
b. a lawyer
c. a judge
d. a referee
Answer  Explanation 

ANSWER: an arbitrator

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   Choose the correct alternative which can be substituted for the below underlined phrase.

Several tribes, who were the earliest inhabitants of Australia, are extant till today.


a. native people
b. aboriginal people
c. endemic people
d. contiguous people
Answer  Explanation 

ANSWER: aboriginal people

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   Pick the word/phrase most nearly opposite in meaning to the given word.

Abundant


a. Needy
b. Difficult
c. Scarce
d. Plenty
Answer  Explanation 

ANSWER: Scarce

Explanation:
No explanation is available for this question!


18)   Pick the word/phrase most nearly opposite in meaning to the given word.

Ancient


a. Antique
b. Fresh
c. Hoary
d. Remote
Answer  Explanation 

ANSWER: Fresh

Explanation:
No explanation is available for this question!


19)   Preparing for a competitive exam..…

A) if the right strategy
B) and could leave you exhausted
C) could be very taxing
D) is not followed during the exam


a. DCAB
b. CBAD
c. ABCD
d. DCBA
Answer  Explanation 

ANSWER: CBAD

Explanation:
No explanation is available for this question!


20)   In the question below, there is a sentence with jumbled up parts. Rearrange these parts, which are labelled A, B, C and D to produce the correct sentence. Choose the proper sequence.

Seven Indians …..

A) feature in
B) Heroes of Philanthropy list
C) Forbes Asia’s
D) Ninth annual


a. ABCD
b. DCAB
c. BCAD
d. ACDB
Answer  Explanation 

ANSWER: ACDB

Explanation:
No explanation is available for this question!


21)   The question below consists of four sentences marked A, B, C and D. Arrange the sentences in a proper sequence to form a coherent paragraph.

A) But I failed spectacularly.
B) I once tried to run a mile in seven minutes after hearing some athletes could do it in four.
C) I could not hold my breath for seven minutes.
D) I couldn’t even make it to one.


a. DCAB
b. CDBA
c. ABCD
d. DCBA
Answer  Explanation 

ANSWER: CDBA

Explanation:
No explanation is available for this question!


22)   The sentence below is divided into three parts. Identify where the error lies. If there is no error, select the option ‘no error’.

We have already finished our task / so we packed our bags/ and left for the day.


a. We have already finished our task
b. so we packed our bags
c. and left for the day
d. no error
Answer  Explanation 

ANSWER: and left for the day

Explanation:
No explanation is available for this question!


23)   The sentence below is divided into three parts. Identify where the error lies. If there is no error, select the option ‘no error’.

The teacher is angry on the student/ for not submitting the assignment/ on time.


a. The teacher is angry on the student
b. for not submitting the assignment
c. on time
d. no error
Answer  Explanation 

ANSWER: The teacher is angry on the student

Explanation:
No explanation is available for this question!


24)   Fill in the blanks with the correctly spelled alternative.

He made off with the stolen …………..


a. jewelry
b. jewelery
c. jewellry
d. jewellerry
Answer  Explanation 

ANSWER: jewelry

Explanation:
No explanation is available for this question!


25)   Fill in the blanks with the correctly spelled alternative.

No matter how often a new organization claims to have a flat structure, ………… in order to grow they end up adhering to ………….. in one form or another.


a. hiererchy
b. hierarchy
c. heirarchy
d. higherchy
Answer  Explanation 

ANSWER: hierarchy

Explanation:
No explanation is available for this question!


26)   Following is a set of four sentences. Choose the sentence which is most appropriate – grammatically, semantically and logically.

a. Young people frequently fall into the trap of assuming that the difficulties they face today are greater and more troublesome than those faced by previous generations.
b. Young people frequently fall into the trap of assuming that the difficulties they face today are greater and troublesome than those faced by previous generations.
c. Young people today are trapped by assuming that their difficulties are troublesome and more great than the previous generations.
d. By assuming they face troublesome difficulties than the previous generation, young people today are frequently trapped.
Answer  Explanation 

ANSWER: Young people frequently fall into the trap of assuming that the difficulties they face today are greater and more troublesome than those faced by previous generations.

Explanation:
No explanation is available for this question!


27)   Following is a set of four sentences. Choose the sentence which is most appropriate , grammatically, semantically & logically.

a. It is highly desirable that you complete the syllabus before the commencement of the annual exams.
b. It is highly desirable for you to complete your syllabus before the commencement of the annual exams.
c. It is highly desirable if you complete the syllabus before the commencement of the annual exams.
d. It is highly desired if you should complete the syllabus before the commencement of the half yearly exams.
Answer  Explanation 

ANSWER: It is highly desirable that you complete the syllabus before the commencement of the annual exams.

Explanation:
No explanation is available for this question!


28)   A situation is provided below, followed by a idiom or proverb. Choose the one which fits the situation best.

The secret is out.


a. The cat is out of the bag.
b. The cat jumped out of the bag.
c. The cat jumped and now is out.
d. Out of the bag the cat has jumped.
Answer  Explanation 

ANSWER: The cat is out of the bag.

Explanation:
No explanation is available for this question!


29)   A situation is provided below, followed by a idiom or proverb. Choose the one which fits the situation best.

A bad or horrifying experience will scar a person for a lifetime and he (s)he will avoid a similar situation in future.


a. Fire is a good servant but a bad master
b. A burnt child dreads the fire
c. A burnt cow dreads the fire
d. Burnt stables mean fearful horses
Answer  Explanation 

ANSWER: A burnt child dreads the fire

Explanation:
No explanation is available for this question!


30)   Some parts of the sentence in the passage below are left blank. Fill them with the best alternative.

All afternoon the usual line of tourists from around the …(1)….., had descended into the (2)……… rock-cut tomb some 26 feet …(3)….. to pay their respects.

1. a) universe
b) earth
c) country
d) world

2. a) airy
b) spacious
c) awe-inspiring
d)cramped

3. a) high
b) underground
c) wide
d) out of sight


a. 1- c,2 - d ,3 - a
b. 1 -d,2 - d ,3 - b
c. 1- a,2 - c,3 – b
d. 1- a,2 - b, 3 - c
Answer  Explanation 

ANSWER: 1 -d,2 - d ,3 - b

Explanation:
No explanation is available for this question!


31)   In the question below, a part of the sentence has been underlined. Replace the underlined part with the most appropriate choice from the four options provided below. In case no improvement is required, choose the option d.) no improvement required.

Her performance is steadily improving over the past few weeks.


a. has been steadily
b. was steadily
c. had steadily improved
d. no improvement required
Answer  Explanation 

ANSWER: has been steadily

Explanation:
No explanation is available for this question!


32)   In the question below, a part of the sentence has been underlined. Replace the underlined part with the most appropriate choice from the four options provided below. In case no improvement is required, choose the option d.) no improvement required.

My experience in Hor came as a stark contrast to accounts I’d read of earlier first travel encounters with Lake Manasarovar.


a. belonging to earlier traveller’s first encounters with Lake Manasarovar.
b. of earlier travellers’ first encounters with Lake Manasarovar.
c. of first encounters by Lake Manasarovar of earlier travellers.
d. no improvement needed.
Answer  Explanation 

ANSWER: of earlier travellers’ first encounters with Lake Manasarovar.

Explanation:
No explanation is available for this question!


33)   In the question below choose the alternative that best substitutes the underlined expression.

His astrologer had predicted that he would die at age 58. Being a strong believer in fate, he willed his property to his dear wife just before his fifty eighth birthday.


a. Atheist
b. Fatalist
c. Fatist
d. Fate-believer
Answer  Explanation 

ANSWER: Fatalist

Explanation:
No explanation is available for this question!


34)   In the question below choose the alternative that best substitutes the underlined expression.

After the sepoy revolt of 1857, the Queen decided to grant a general pardon to all soldiers involved in the mutiny except a few who had played pivotal roles.


a. Exemption
b. Discharge
c. Reprieve
d. Amnesty
Answer  Explanation 

ANSWER: Amnesty

Explanation:
No explanation is available for this question!


35)   In the following questions, a sentence is broken up into parts. One of the parts may have an error. You are required to identify the part containing the error. If there is no error, choose “none of the above” as your answer.

I have been working in this organization /since last six years and/ I am yet to find any dishonest person.


a. I have been working in this organization
b. since last six years and
c. I am yet to find any dishonest person
d. no error
Answer  Explanation 

ANSWER: since last six years and

Explanation:
No explanation is available for this question!


36)   In the following questions, a sentence is broken up into parts. One of the parts may have an error. You are required to identify the part containing the error. If there is no error, choose “none of the above” as your answer.

There was a lot of discussion about if we should buy the car.


a. There was a lot of
b. discussion about if
c. we should buy the car
d. no error
Answer  Explanation 

ANSWER: discussion about if

Explanation:
No explanation is available for this question!


37)   Choose the word closest in meaning to the given word,

Aghast


a. Dismayed
b. Fearful
c. Tortured
d. Basket case
Answer  Explanation 

ANSWER: Dismayed

Explanation:
No explanation is available for this question!


38)   Choose the word closest in meaning to the given word.

Disappear


a. Procrastinate
b. Materialize
c. Vamoose
d. Occur
Answer  Explanation 

ANSWER: Vamoose

Explanation:
No explanation is available for this question!


39)   Choose the word most nearly opposite in meaning to the given word,

Pristine


a. Untouched
b. Dirty
c. Cheap
d. Precious
Answer  Explanation 

ANSWER: Dirty

Explanation:
No explanation is available for this question!


40)   Choose the word most nearly opposite in meaning to the given word,

Infinite


a. Absolute
b. Calculable
c. Boundless
d. Abysmal
Answer  Explanation 

ANSWER: Calculable

Explanation:
No explanation is available for this question!