Mechanical System Design Test Set - 1

1)   Which equation is used to calculate thickness of an alloy steel cylinder with open ends?

a. Clavarino's equation
b. Birnie's equation
c. Lame's equation
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Birnie's equation

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Why is autofrettage process used in pressure vessels?

a. Increase fatigue lifetime
b. To enhance carrying capacity
c. To introduce compressive residual stress in them
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Due to which effect, compressive residual stress of strain-hardening model is smaller than elastic-perfectly plastic model?

a. Seeback effect
b. Peltier effect
c. Bauschinger effect
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Bauschinger effect

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Claviro's equation is applicable to cylinders with _______

a. close ends
b. open ends
c. both a. and b.
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: close ends

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Which equation is used to determine wall thickness for brittle materials?

a. Brinie's equation
b. Claviro's equation
c. Lame's equation
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Lame's equation

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   A cylindrical pressure vessel is subjected to operating pressure of 0.55 Mpa and corrosion allowance of 2. What is the thickness of pressure vessel shell if its internal diameter is 2000 mm? (σall = 120 N/mm2 & ηl = 0.75)

a. 6.5 mm
b. 7 mm
c. 9 mm
d. 9.5 mm
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 9 mm

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   A cylindrical pressure vessel is subjected to an internal pressure of 3 Mpa on internal diameter of 1000 mm. The vessel is fabricated with single weld butt joint with back strip and is not radio-graphed. What is the thickness of flat head, if head made of alloy steel has an ultimate tensile strength of 400 N/mm2 ? (corrosion allowance = 2)

a. 110 mm
b. 120 mm
c. 150.23 mm
d. 152.13 mm
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 110 mm

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   What is the weld joint efficiency if pressure vessel is fabricated with single full fillet lap joint?

a. 1.0
b. 0.55
c. 0.65
d. 0.85
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 0.55

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Which of the following is not an unfired pressure vessel?

a. Heat exchanger
b. Storage vessels
c. Steam boilers
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Steam boilers

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   In unfired pressure vessels, category A consists of _________

a. joints connecting flanges and flat heads
b. welded joints connecting nozzles with main shell
c. circumferential welded joints joints
d. longitudinal welded joints
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: longitudinal welded joints

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   Which of the following is not expressed by primary design equation?

a. Functional parameters
b. Material parameters
c. Geometrical parameters
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: None of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   The limit equation st = Sut / Nf is expressed as _________

a. loose limit equation
b. rigid limit equation
c. rigid on one side and loose on other side
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: rigid limit equation

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   What does Ψ mean in Lagrange's equation (LE = U + λΨ)?

a. Lagrange's multipliers
b. Functional constraints
c. Multiple variable objective
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Functional constraints

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   Which of the following statements is/are false if separate cylinder liner is pressed inside the cylinder of large engines?

a. Easy replacement of liner in case of wear and tear
b. Cheap grade material cannot be used for jacket
c. Liner is to be made of heat resistant cast iron
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Cheap grade material cannot be used for jacket

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   Which type of cylinder liners are used in engines having bore diameter more than 125 mm?

a. Dry liners
b. Wet liners
c. Both a. and b.
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Wet liners

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   Which of the following materials are used for cylinder liners?

a. Alloy cast iron
b. Grey cast iron
c. Both a. and b.
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both a. and b.

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   Thermal stress in cylinder liners can be reduced by _______

a. increasing the wall thickness of cylinder liner
b. increasing velocity of flowing water through jacket
c. both a. and b.
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: increasing velocity of flowing water through jacket

Explanation:
No explanation is available for this question!


18)   Which stress is induced in cylinder wall due to side thrust of the piston?

a. Axial stress
b. Circumferential stress
c. Longitudinal stress
d. Bending stress
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Bending stress

Explanation:
No explanation is available for this question!


19)   Assignable causes are caused due to changes in _________

a. manufacturing process
b. material
c. inspection process
d. all of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: all of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


20)   What is the relation between standard deviation(σ) and arithmetic mean (μ) to determine coefficient of variation (C)?

a. C = σ + μ
b. C = σ – μ
c. C = σ / μ
d. C = σ x μ
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: C = σ / μ

Explanation:
No explanation is available for this question!


21)   Which of the following curves have the mean value equal to zero in the graph of frequency vs random variable?

a. Normal distribution curve
b. Standard normal distribution curve
c. Both a. and b.
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Standard normal distribution curve

Explanation:
No explanation is available for this question!


22)   What is the standard deviation of clearance population for the diameter of shaft and hole assembly specified below?
Shaft diameter = 30 ± 0.15
Hole diameter = 30.5 ± 0.25


a. 0.097 mm
b. 0.059 mm
c. 0.036 mm
d. 0.390 mm
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 0.097 mm

Explanation:
No explanation is available for this question!


23)   What is meant by hazard rate?

a. Number of failures per unit time per number of items when exposed for same time
b. Probability of test specimen fails between time t1 and t1 + dt1 which survives for time t1
c. Both a. and b.
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both a. and b.

Explanation:
No explanation is available for this question!


24)   What is the maximum percentage loss of economic cutting speed if geometric progression ratio = 1.06 ?

a. 17.0 %
b. 11.5 %
c. 5.7 %
d. 2.9 %
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 2.9 %

Explanation:
No explanation is available for this question!


25)   What is the geometric progression ratio if maximum and minimum spindle speeds are 500 r.p.m and 300 r.p.m respectively? (Number of speed steps = 7)

a. 0.91
b. 1.5
c. 1.08
d. 2.0
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 1.08

Explanation:
No explanation is available for this question!


26)   Economic cutting speed is minimum if geometric ratio is _________

a. minimum
b. maximum
c. equal to economic cutting speed
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: minimum

Explanation:
No explanation is available for this question!


27)   Maximum and minimum diameter of a shaft to be machined is 100 mm and 80 mm respectively. What is the maximum spindle speed if cutting velocity is 40 m/min?

a. 120 r.p.m
b. 127 r.p.m
c. 160 r.p.m.
d. 636 r.p.m.
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 160 r.p.m.

Explanation:
No explanation is available for this question!


28)   A machine tool has minimum speed of 100 r.p.m. How many speed steps are required by it to achieve speed of 200 rpm? (Geometric progression ratio = 1.06)

a. 11
b. 12
c. 13
d. 14
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 12

Explanation:
No explanation is available for this question!


29)   An inclined belt conveyor is used for loading goods. If speed of the belt having 1500 mm width is 3 m/s then what is the volumetric capacity of the conveyor?
(For 21o, k= 2.35 x 10–4)


a. 1.19 x 10-3 m3/s
b. 1.75 x 10-3 m3/s
c. 1.5 x 10-3 m3/s
d. 2.5 x 10-3 m3/s
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 1.19 x 10-3 m3/s

Explanation:
No explanation is available for this question!


30)   What is the mass capacity of flat belt conveyor if volumetric capacity 0.55 m3/hr? (ρ = 1500 kg/m3)

a. 825 tons/hr
b. 825 kg/hr
c. 2.727 tons/hr
d. 2722 kg/hr
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 825 kg/hr

Explanation:
No explanation is available for this question!


31)   Mass capacity of a conveyor is 200 ton/hr, if speed of the belt is 4 m/s then what is the width of horizontal flat belt conveyor carrying the load? (Surcharge factor = 0.075 & ρ = 1000 kg/m3)

a. 499.23 mm
b. 500.0 mm
c. 533.7 mm
d. Insufficient data
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 533.7 mm

Explanation:
No explanation is available for this question!


32)   Which discharge method provides only intermediate discharge for low speed flat belt conveyor?

a. Plow discharge
b. Tripper discharge
c. Both a. and b.
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Plow discharge

Explanation:
No explanation is available for this question!


33)   Which of the following belt conveyors have low volume carrying capacity?

a. Flat belts
b. Troughed belts
c. Both a. and b.
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Flat belts

Explanation:
No explanation is available for this question!


34)   Which of the following methods is most efficient method of design of experiments (DOE)?

a. Factorial design
b. Fractional factorial design
c. Taguchi method
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Taguchi method

Explanation:
No explanation is available for this question!


35)   What will be the number of tests required in an experiment to obtain maximum information based on factorial design if, number of levels and number of factors are 2 and 5 respectively?

a. 32
b. 25
c. 10
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 32

Explanation:
No explanation is available for this question!


36)   In which of the following designs, system provides its minimum critical function even after failure of the component?

a. Fail passive design
b. Fail active design
c. Fail operational design
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Fail operational design

Explanation:
No explanation is available for this question!


37)   Selection of welding process does not depend on ___________

a. thickness of material
b. availability of equipments
c. economics of the process
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: none of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


38)   Which of the following parameters are to be considered for parts with non rotational symmetry in machining process?

a. Avoid long parts
b. Avoid tin parts
c. Machined surfaces should be parallel to each other and with the base
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!