Microcontrollers & Applications Test Questions Set 5

1)   Which among the below stated salient feature/s of SPI contribute to the wide range of its applicability?

a. Simple hardware interfacing
b. Full duplex communication
c. Low power requirement
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Which characteristic/s of two-wire interface (TWI) make it equally valuable in comparison to serial-peripheral interface (SPI)?

a. Less number of pins on IC packages than SPI
b. It possesses formal standard unlike SPI
c. Slave Addressing before communication & better hardware control
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   What is the maximum speed of operating frequency exhibited by SPI as compared to that of TWI?

a. Less than 10 MHz
b. Greater than 10 MHz
c. Equal to 10 MHz
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Greater than 10 MHz

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Which development tool/program has the potential to allocate the specific addresses so as to load the object code into memory?

a. Loader
b. Locator
c. Library
d. Linker
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Locator

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   The assembler list file generated by an assembler mainly includes ________

a. binary codes
b. assembly language statements
c. offset for each instruction
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Which kind of assembler do not generate the programs in similar language as that used by micro-controllers by developing the program in high-level languages making them as machine independent?

a. Macro Assembler
b. Cross Assembler
c. Meta Assembler
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Cross Assembler

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   What kind of address/es is /are usually assigned to program by the linker adopted in an execution of assembler?

a. Absolute Address
b. Relative Address starting from unity
c. Relative Addresss starting from zero
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Relative Addresss starting from zero

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   What are the major form of functionalities associated to high-level language compilers?

a. Generation of an application program
b. Conversion of generated code from higher level language to machine-level language
c. Both a & b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both a & b

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Which development tool can facilitate the creation and modification of source programs in addition to assembly and higher -level languages?

a. Editor
b. Assembler
c. Debugger
d. High-level language Compiler
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Editor

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   EPROM Programming versions are of greater significance to designers for________

a. Debugging of hardware prototype
b. Debugging of software prototype
c. Loading the programs in microcontrollers
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   It is a characteristic provision of some debuggers to stop the execution after each instruction because__________

a. it facilitates to analyze or vary the contents of memory and register
b. it facilitates to move the break point to a later point
c. it facilitates to rerun the program
d. it facilitates to load the object code program to system memory
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: it facilitates to analyze or vary the contents of memory and register

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   Which component is replaced by an in-circuit emulator on the development board for testing purposes?

a. RAM
b. I/O Ports
c. Micro-controller IC
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Micro-controller IC

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   It is feasible for an in-circuit emulator to terminate at the middle of the program execution so as to examine the contents of _________

a. memory
b. registers
c. Both a & b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both a & b

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   Which operations are not feasible to perform by simulator programs in accordance to real time programming?

a. Memory Operations
b. I/O Operations
c. Register Operations
d. Debugging Operations
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: I/O Operations

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   What is/are the possible way/s of displaying the data by logic analyzer?

a. Logic state format
b. Hexadecimal & Map format
c. Timing diagram format
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   Which type of triggering allow the trigger qualifier circuit to compare the input data word with the word programmed by the user in logic analyzer?

a. Triggering from external input
b. Programmable Triggering
c. Both a & b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Programmable Triggering

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   Which mandatory contents can be visualized by the hexadecimal display format of a logic analyzer?

a. Data Bus
b. Address Bus
c. Both a & b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both a & b

Explanation:
No explanation is available for this question!


18)   How many samples can be displayed before and after the trigger respectively if the trigger-pulse is delayed by center-trigger mode to display 1024 bit counts?

a. 512 & 512 samples respectively
b. 512 & 1024 samples respectively
c. 1024 & 512 samples respectively
d. 1024 & 1024 samples respectively
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 1024 & 1024 samples respectively

Explanation:
No explanation is available for this question!


19)   What is/are the consequences of driving the LED in the form of an output function?

a. Pin sources the current when made low without glowing LED
b. Pin sinks the current when made high without glowing LED
c. Pin sources the current when made high by glowing LED
d. Pin sinks the current when made low by glowing LED
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Pin sinks the current when made low by glowing LED

Explanation:
No explanation is available for this question!


20)   What is the possible range of current limiting resistor essential for lightening the LED in certain applications after pressing the push-button?

a. 25-55 Ω
b. 55-110 Ω
c. 110-220 Ω
d. 220-330 Ω
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 220-330 Ω

Explanation:
No explanation is available for this question!


21)   Which among the below given assertions exhibits the dependency of LED status over them, especially for LED and push button connection?

a. Closure of pushbutton
b. Low Output pin driven by microcontroller
c. Both a & b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both a & b

Explanation:
No explanation is available for this question!


22)   What does the availability of LCD in 16 x 2 typical value indicate?

a. 16 lines per character with 2 such lines
b. 16 characters per line with 2 such lines
c. 16 pixels per line with 2 such sets
d. 16 lines per pixel with two such sets
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 16 characters per line with 2 such lines

Explanation:
No explanation is available for this question!


23)   Which control line/s act/s as an initiator by apprising LCD about the inception of data transmission by the microcontroller?

a. Enable (EN)
b. Register Select (RS)
c. Read/Write (RW)
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Enable (EN)

Explanation:
No explanation is available for this question!


24)   The display operations in LCD are undertaken on EN line with ______

a. 0 to 1 transitions
b. 1 to 0 transitions
c. Both a & b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 1 to 0 transitions

Explanation:
No explanation is available for this question!


25)   When can a LCD display the text form of data?

a. only when RS line is high
b. only when RW line is high
c. only when RS line is low
d. only when RW line is low
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: only when RS line is high

Explanation:
No explanation is available for this question!


26)   How does the instruction execute for read command 'Get LCD Status' in LCD?

a. By allowing EN line to go from low to high
b. By allowing EN line to go from high to low
c. By maintaining EN line to be stable
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: By allowing EN line to go from high to low

Explanation:
No explanation is available for this question!


27)   Match the HEX codes of LCD with their associated functions

a. 10H ----------------- 1) Shifting of cursor position to right
b. 14H ----------------- 2) Shifting of cursor position to left
c. 18H ----------------- 3) 2 lines & 5 x 7 character font
d. 38H ----------------- 4) Shifting of an entire display to the left


a. A-4, B–1, C-2, D-3
b. A-3, B–2, C-1, D-4
c. A-2, B-1, C-4, D-3
d. A-1, B–2, C-3, D-4
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: A-2, B-1, C-4, D-3

Explanation:
No explanation is available for this question!


28)   How much delay is necessarily provided after the power-on-reset condition in order to overcome the predicaments related to valid power supply levels assigned to microcontroller and LCD?

a. 10 ms
b. 12 ms
c. 15 ms
d. 25 ms
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 15 ms

Explanation:
No explanation is available for this question!


29)   On which factors do the delay between two characters depend for display purposes in LCD?

a. Clock frequency
b. Display module
c. Both a & b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both a & b

Explanation:
No explanation is available for this question!


30)   How many data lines are essential in addition to RS, EN and RW control lines for interfacing LCD with Atmel 89C51 microcontroller?

a. 3
b. 5
c. 8
d. 10
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 8

Explanation:
No explanation is available for this question!