Model Aptitude questions and answers for placement - Set 11

1)   How many consonants are present between the first and fourth vowel in the sequence of English alphabet ?

a. 12
b. 13
c. 11
d. 10
e. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: 11

Explanation:
Ref : A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

The first and fourth vowels are A and O respectively. There are 13 letters between A and O; out of which 'E' and 'I' are vowels. Thus, there are 11 consonants between A and O.


2)   In a span of 24 hours, how many times would the two hands of a clock point exactly in opposite directions ?

a. 10
b. 11
c. 23
d. 22
e. 24
Answer  Explanation 

ANSWER: 22

Explanation:
In every hour, the two hands (minute and hour) of the clock would be exactly opposite to each other once. But, from 5 o'clock to 6 o'clock and from 6 o'clock to 7 o'clock (a span of hours), they would be exactly opposite only once (at exact 6 o'clock).
Thus, during the span of 12 hours, the two hands would be exactly opposite 11 times. Hence, in the span of 24 hours they would be exactly opposite 22 times.


3)   15 years ago, a father was three times as old as his daughter. Now the father is only twice as old as his daughter. Find the sum of the present ages of daughter and father.

a. 54
b. 65
c. 90
d. 108
Answer  Explanation 

ANSWER: 90

Explanation:
The present age of father and daughter be 2x and x years respectively.
Then, (2x - 15) = 3 (x – 15)
2x – 15 = 3x - 45
x = 30
Required sum = (2x + x) = 3x = 90 years.


4)   What will come in place of the question mark (?) in the following question?

112.36 + 225.05 + ? = 815.30


a. 474.46
b. 477.89
c. 524.41
d. 564.40
e. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: 477.89

Explanation:
815.30 - ( 112.36 + 225.05) = ?
= 477.89


5)   Three friends (Amar, Mohan and Sham) started partnership business by investing Rs. 1,00,000, Rs. 1,40,000 and Rs. 1,60,000 respectively. After eight months, Ramesh joins them with his capital of Rs. 50,000. If, at the end of the year, a profit of Rs. 30,500 was made, what would be the difference between the shares of Sham and Mohan?

a. Rs. 675
b. Rs. 950
c. Rs. 1200
d. Rs. 1464
e. Rs. 1872
Answer  Explanation 

ANSWER: Rs. 1464

Explanation:
Amar invests Rs. 1,00,000 for 12 months : Mohan invests Rs. 1,40,000 for 12 months : Sham invests Rs.1,60,000 for 12 months : Ramesh invests Rs. 50,000 for 4 months
Amar : Mohan : Sham : Ramesh = 30 : 42 : 48 : 5
Sham's share = (48/125) * 30,500 = 11712
Mohan's share = (42/125) * 30,500 = 10248
Difference between shares of Sham's and Mohan's = 1464


6)   'A' is the sister of 'B'. 'C' is the husband of 'B'. 'C' is the brother of 'H'. What is the relation of 'H' and 'A' ?

a. Son
b. No specific relation
c. Sister-in-law
d. Brother-in-law
e. Daughter
Answer  Explanation 

ANSWER: No specific relation

Explanation:
Solution:
1) A is sister of B
2) C is husband of B
3) C is brother of H
relation


7)   By giving Rs. 50 to M, A would have the amount equal to what M had earlier. If the sum of the amounts with A and M is Rs. 650. What is the ratio of the amount with A to that with M earlier?

a. 7 : 4
b. 5 : 3
c. 2 : 1
d. 7 : 6
Answer  Explanation 

ANSWER: 7 : 6

Explanation:
let the amounts with A and M be Rs. “X” and Rs. “Y” respectively.
Thus, we have, X + Y = 650 and
X – 50 = Y
X – Y = 50.
Hence, X = 350 & Y = 300
Thus the required ratio is 350 : 300 = 7 : 6


8)   The length and breadth of a rectangular floor are 16.25 metre and 12.75 metre respectively. Find how many minimum number of square tiles would be required to cover it completely?

a. 375
b. 2570
c. 2800
d. 3315
e. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: 3315

Explanation:
Since we require minimum number of square tiles, the size of the tile is given as the H.C.F. Of two sides of the room. The H.C.F. Of 1625 cm & 1275 cm. is 25 cm. Hence, we get,
Required Number = (1625 * 1275) / (25 * 25) = 3315


9)   A girl purchased “m” number of pens of type “A” at the unit price of “Rs. x” each, “n” number of pens of type “B” at the unit price of “Rs. y” each and “p” number of pens of type “C” at the unit price of “Rs. z” each. Which of the following represents the average price of all the pens taken together?

a. (mx + ny + pz) / (m + n + p)
b. (mA + nB + pC) / (m + n + p)
c. (mA + nB + pC) / (A + B + C)
d. (mx + ny + pz) / (A +B + C)
Answer  Explanation 

ANSWER: (mx + ny + pz) / (m + n + p)

Explanation:
(mx + ny + pz) / (m + n + p)
Required Average = Total Price / Total number = (mx + ny + pz) / (m + n + p)


10)   Two-third of two-fifth of three-fourth of a number is 36. What is the square root of four-fifth of that number?

a. 9
b. 12
c. 14
d. 16
e. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: 12

Explanation:
We have, 2/3 * 2/5 * 3/4 * X = 36
X = 180
Now, 4/5 * X ===> 4/5 * 180 = 144
√144 = 12


11)   If “+” implies “subtract”, “*” implies “division”, “-” implies “addition”, “/” implies “multiply”, 5 – 3/6 * 3 + 4 = ?

a. 5
b. 6
c. 7
d. 8
e. 9
Answer  Explanation 

ANSWER: 7

Explanation:
5 – 3/6 * 3 + 4 = ? ----------------- Given
Substituting the code-words for the mathematical operation symbols, we get,
5 + 3 * 6/3 - 4 = ?
Applying BODMAS rule, we get,
5 + 3 * 2 – 4 = ?
5 + 6 – 4 = 11 – 4 = 7


12)   Virat buys an old car for Rs. 50000 and spends Rs. 4000 on its repairs. If he sells the scooter for Rs. 60000, his gain percent is:

a. 3 (4/7) %
b. 11 (1/9) %
c. 12 (2/3) %
d. 12%
Answer  Explanation 

ANSWER: 11 (1/9) %

Explanation:
C.P. = Rs. (50000 + 4000) = Rs. 54000
S.P. = Rs. 60000.
Gain% = ( (6000 / 54000) * 100 ) % = 11 (1/9)%