Model Aptitude questions and answers for placement - Set 12

1)   In the given question, a statement is followed by several conclusions. Choose the conclusions which logically follow the given statement.

Statement:
Exhausted passengers take chilled soft drinks to feel refreshed instantly.

Conclusion:
I. Exhausted passengers dislike hot beverages
II. Exhausted passengers occasionally need to get instantly refreshed.
III. Soft drinks, when served chilled, make one feel refreshed instantly.
IV. Unchilled soft drinks do not make one feel refreshed instantly.


a. Only I and IV follow
b. Only III and IV follow
c. Only I, II and III follow
d. All I, II, III and IV follow
e. All none follows
Answer  Explanation 

ANSWER: Only III and IV follow

Explanation:
Conclusion I does not follow since nothing has been mentioned about 'hot beverages' in the question statement. Conclusion II does not follow since the need of the exhausted passengers to feel instantly refreshed is not discussed in the question statement.

Conclusion III follows since the effect of soft drinks, when served chilled, relates to instant refreshment, as per the statement. Conclusion IV follows as a consequence of Conclusion III.


2)   In the following sequence of alphabets, if the second half is reversed, which letter would be the fifth to the right of the letter which is twelveth from the left ?

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


a. J
b. G
c. V
d. W
e. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: W

Explanation:
Case 1 : A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

After reversal of the second half of the sequence of alphabet, we get,
Case 2 : A B C D E F G H I J K L M Z Y X W V U T S R Q P O N

The twelveth letter from the left end of the above sequence of alphabet Case 2 is L. The letter which is 5th to the right of L is W.


3)   If a : b : : 3 : 5, b : c : : 4 : 3 and c : d : : 4 : 5, a : d = ?

a. 4 :5
b. 16 : 25
c. 64 : 25
d. 64 : 125
e. 16 : 125
Answer  Explanation 

ANSWER: 16 : 25

Explanation:
a/b * b/c * c/d = 3/5 * 4/3 * 4/5 = 42/52 = 16/25
a : d = 16 : 25


4)   4 out of 5 parts in the given question are exactly same. Which part is not equal to other parts.
(A) 256/2 + 3 = (B) 65.5*2 = (C) 240/4 + 70 =(D) 11 + 94 + 25 = (E) 7.5 +23.5 +89.3 + 10.7


a. A
b. B
c. C
d. D
e. E
Answer  Explanation 

ANSWER: C

Explanation:
(A) 256/2 + 3 = (B) 65.5*2 = (C) 240/4 + 70 =(D) 11 + 94 + 26 = (E) 7.5 +23.5 +89.3 + 10.7
(A) 131 = (B) 131 = (C) 130 = (D) 131 = (E) 131


5)   A box contains 2 white, 3 black and 5 red balls. In how many ways can three balls be drawn from the box if at least one black ball is to be included in the draw?

a. 29
b. 36
c. 48
d. 85
e. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: 85

Explanation:
Total balls in a box = 2W + 3B + 5R = 10 balls.
Therefore total number of ways of drawing 3 balls from 10 balls is 10C3 = 120 ways ........(1)
This includes all types of color combinations of white, black and red.
Now total balls in a box of white and red color = 2W + 5R = 7 balls.
Therefore total number of ways of drawing 3 balls from 7 balls is 7C3 = 35 ways ........(2)
This includes all types of color combinations of white and red only.
Therefore from (1) and (2), we get the total number of ways of drawing 3 balls, which includes at least one black ball = 120 – 35 = 85 ways.


6)   Which of the following values of A satisfies the inequality?

A(A – 2) = 5A – 10


a. A > 5 or A < 2
b. 2 < A < 5
c. 2 < A = 5
d. A = 5, A = -2
e. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: 2 < A = 5

Explanation:
A ( A – 2) = 5 A – 10
A( A – 2) = 5 ( A – 2)
A = 5 if A – 2 > 0
A = 5, A > 2
i.e. 2 < A = 5


7)   At what price should the Karan mark a sewing machine that costs him Rs. 1200/- so that even after offering a 20% discount, he makes 25% profit?

a. Rs. 2,025/-
b. Rs.1,900/-
c. Rs. 1,675/-
d. Rs. 1,875/-
e. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: Rs. 1,875/-

Explanation:
Cost of a sewing machine = Rs. 1200/-
By giving 20% discount on the marked price of a sewing machine, the cost price is :
100/80 * 1200 = Rs. 1500/- By making a profit of 25% on the cost price of a sewing machine, the marked price of the sewing machine is:
125/100 × 1500 = 125 × 15 = Rs. 1,875/-


8)   The product of two fractions is 3/4 and their quotient is 6/18. If the denominator of one is 1/3 of the other's numerator, then find the pair of fractions?

a. 1/3, 9/5
b. 1/2, 3/2
c. 1/2, 6/5
d. Data inadequate
e. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: 1/2, 3/2

Explanation:
Let A = x/y, and B be two fractions
It is given that A*B = 3/4
Therefore x/y * B = 3/4
B = 3y/4x
Therefore, A = x/y and B = 3y/4x
It is given that A/B = (x/y) / (3y/4x) = 6/18
Therefore x/y * 4x/3y = 6 /18
Therefore 4x2/3y2 = 6/18
x2/y2 = 18/(4*18)
Therefore, x2/y2 = ¼
x/y = 1/2
B = 3y/4x = 3/4 (1/(x/y)) = 3/4 [1/(1/2)] = 6/4
Therefore A = 1/2 and B = 3/2


9)   Anil purchased 30 kg of wheat at the rate of Rs. 22 per kg and 20 kg of wheat at the rate of Rs. 24 per kg. He mixed the two. Approximately at what rate per kg should he sell the mixture to make 25% profit?

a. Rs. 25
b. Rs. 28
c. Rs. 30
d. Rs. 32.5
Answer  Explanation 

ANSWER: Rs. 28

Explanation:
Total quantity of mixture = 30 + 20 = 50 kg.
By earning a profit of 25% on the total cost, the selling price of the mixture is
125/100 * (660 + 480 = 1140) = Rs. 1425
Selling price per kg = Total selling price / Total of mixture
= 1425 / 50
= Rs. 28.5


10)   Pointing towards Rahul, Meena said, “He is the son of only son of my grandmother”. How is that Rahul related to Meena ?

a. Cousin
b. Uncle
c. Brother
d. Data insufficient
e. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: Brother

Explanation:
Meena Rahul
This diagram tells us that, only son of grandmother is Rahul's father. So, Meena is the daughter of Rahul's father. Thus, Rahul is Meena's brother.


11)   Mr. Karan borrowed a certain amount at 6% per annum simple interest for 9 years. After 9 years, he returned Rs. 8110/-. Find out the amount that he borrowed.

a. Rs. 4,900
b. Rs. 5,000
c. Rs. 5,100
d. Rs. 5266
e. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: Rs. 5266

Explanation:
Let us assume Mr. Karan borrowed amount is Rs. A. (the principal)
By formula of simple interest, S.I. = PRT / 100
Where P = The principal, R = Rate of interest as a %, T = Time in years
S.I. = (P * 6 * 9)/100 = 54 P/100
Amount = Principal + S.I.
8110 = P + (54P/100)
8110 = (100P + 54P)/100
8110 = 154P/100
P = (8110 * 100)/154 = Rs. 5266.233


12)   Ashok secured average of 75 marks in 6 subjects. If the average of marks in 5 subjects is 74, how many marks did he secure in the 6th subject?

a. 66
b. 74
c. 78
d. 80
e. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: 80

Explanation:
Number of subjects = 6
Average of marks in 6 subjects = 75
Therefore total marks in 6 subjects = 75 * 6 = 450
Now, No. of subjects = 5
Total marks in 5 subjects = 74 * 5 = 370
Therefore marks in 6th subject = 450 – 370 = 80


13)   In what proportion must wheat at Rs. 15 per kg. be mixed with wheat at Rs. 18 per kg. So that the mixture will be worth Rs. 17 per kg. ?

a. 2 : 1
b. 1 : 2
c. 3 : 2
d. 2 : 3
Answer  Explanation 

ANSWER: 1 : 2

Explanation:
Wheat/Rs. 15 per kg.
Wheat/Rs. 18 per kg.
For the mixture to be worth Rs. 17 per kg. The ratio should be:
(18 – 17) : (17 – 15)
1 : 2


14)   Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?

a. Curlew
b. Duck
c. Starling
d. Crane
e. Flamingo
Answer  Explanation 

ANSWER: Starling

Explanation:
All birds like (Curlew, Duck, Crane and Flamingo) are water birds living near water. Starling is not a water bird. It is a well-known bird appearing in the spring.

Curlew is a long-billed wading bird, Duck is a water bird, Crane is a large long-legged, long-necked bird and Flamingo is a bird with long legs and neck.