Model Aptitude questions and answers for placement - Set 14

1)   In the following sequence of alphabets, which letter would be at the middle of the fourth and sixteenth letters from the right ?

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


a. T
b. M
c. N
d. Q
e. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: Q

Explanation:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

The fourth letter from the right is W and the sixteenth letter from the right is K. The letter at the middle of the fourth and sixteenth letters (i.e. middle of W and K) is Q.


2)   It was intended that Rs. 585 be divided among P, Q and R in the ratio of 4 : 3 : 2, but by mistake the distribution was made in the proportion of 1/4 : 1/3 : 1/2. How much does 'R' gain by the error ?

a. Rs. 99
b. Rs. 126
c. Rs. 140
d. Rs. 152
e. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: Rs. 140

Explanation:
Total amount = Rs. 585
on dividing it in the ratio of 4 : 3 : 2
Share of P = 4/9 * 585 = Rs. 260
Share of Q = 3/9 * 585 = Rs. 195
Share of R = 2/9 * 585 = Rs. 130
But the amount has been divided in the proportion of 1/4 : 1/3 : 1/2 i.e. 3 : 4 : 6
Share of P = 3/13 * 585 = Rs. 135
Share of Q = 4/13 * 585 = Rs. 180
Share of R = 6/13 * 585 = Rs. 270
Therefore, gain for R by virtue of error = Rs. 270 – Rs. 130 = Rs. 140


3)   If 5x + y = 15, 5y + z = 25 and 2z + x = 2, what is the value of x ?

a. 2
b. 7
c. 9
d. 12
e. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: 2

Explanation:
5x + y = 15 –-------I * 5
5y + z = 25 –------ II
2z + x = 2 -------- III

Subtract (I) and (II)
25x + 5y + 0 = 75
- 0 + 5y + z = 25
-------------------------------
25x + 0 – z = 50 ….......... IV
Multiply (IV)*2, we get 50x – 2z = 100
Adding (III) and (IV) we get,

50x – 2z = 100
+ x + 2z = 2
------------------------
51 x = 102
x = 2
The value of x = 2


4)   Rohit invests a sum of money at compound interest which doubles itself in 3 years, find in how many years will it amount to four times itself ?

a. 4
b. 6
c. 10
d. 14
e. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: 6

Explanation:
Case (I) When Time (T) = 3 years, principle P becomes 2P.
Therefore, amount = 2P
A = P (1 + R/100)T
2P = P (1 + R/100)3
(1 + R/100)3 = 2
(1 + R/100) = 3√2 -------- (A)
(III) Find T for which P becomes 4P
When Time = X and Amount = 4P
4P = P (1 + R/100)X
(1 + R/100)X = 4
(1 + R/100) = 41/X --------- (B)
Equating (A) and (B) we get,
41/X = 3√2 = 21/3
22/X = 21/3
2/X = 1/3
X = 6 years


5)   If 'Pink' is called 'Orange', 'Orange' is called 'Blue', 'Blue' is called 'Red', 'Red' is called 'Green', 'Green' is called 'Black' and 'Black' is called 'white', what would be the color of human blood ?

a. Orange
b. Blue
c. Black
d. Red
e. Green
Answer  Explanation 

ANSWER: Green

Explanation:
Pink → Orange
Orange → Blue
Blue → Red
Red → Green
Green → Black
Black → White
The color of human blood is 'Red' but in coding language, 'Red' is called 'Green'. So, the color of human blood is 'Green'.


6)   Find the value of (X) in the given equation ?

35% of 1500 + X = 45% of 4200 – 320


a. 910
b. 980
c. 1012
d. 1045
Answer  Explanation 

ANSWER: 1045

Explanation:
35% of 1500 + X = 45% of 4200 – 320
(35/100 * 1500) + X = (45/100 * 4200) – 320
525 + X = 1890 – 320
X = 1890 – 320 – 525
X = 1890 – 845
X = 1045


7)   A boy sitting in a train counts the electricity poles along the line as he passes them. If they are 40 m apart and the speed of the train is 48 km/h, how many poles does he pass per minute ?

a. 14
b. 19
c. 21
d. 24
e. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: 21

Explanation:
Speed of train = 48 km/h = (48 * 1000)/60 m/minute
= 800 m/minute
Thus we have to find the number of poles situated along a distance of 800 with each pole at a distance of 40 m from each other.

|--------40 m-------|--------40 m ---------|
Consider a distance of 80 m. There are 3 poles situated along this distance as shown.
Thus number of poles = 80/40 + 1 = 2 + 1 = 3
Similarly along a distance of 900 m, number of poles situated
= 800/40 + 1 = 21


8)   Of the six cities,

A. Delhi is bigger than Bangalore
B. Kolkata is bigger than Hyderabad
C. Mumbai is not as big as Kolkata but is bigger than Bangalore
D. Bangalore is smaller than Hyderabad but bigger than Pune.

Which city is the smallest ?


a. Bangalore
b. Hyderabad
c. Pune
d. Mumbai
e. Kolkata
Answer  Explanation 

ANSWER: Pune

Explanation:
In sentence A : Delhi > Bangalore
In sentence B : Kolkata > Hyderabad
In sentence C : Mumbai < Kolkata, Mumbai > Bangalore
In sentence D : Bangalore < Hyderabad, Bangalore > Pune

Above given data, sequence of cities as given below:
Delhi > Kolkata > Mumbai > Hyderabad > Bangalore > Pune (smallest city)


9)   What should come in place of the question mark (X) in the following equation ?
60% of X + 2/3 of 39 = 44


a. 50
b. 60
c. 30
d. 20
e. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: 30

Explanation:
60% of X + 2/3 of 39 = 44
i.e. 3/5 of X + 2/3 of 39 = 44 (60% = 3/5)
3/5 * X + 2/3 * 39 = 44
3/5 * X + 26 = 44
3/5 * X = 18
X = 18 * 5/3
X = 30


10)   The average temperature of a city in the first four days of a month was 36°. The average for the 2nd, 3rd, 4th and 5th day was 38°. If the temperature of the 1st and 5th day were in the ratio 4 : 5, then what is the temperature on the fifth day ?

a. 32°
b. 35°
c. 38°
d. 40°
e. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: 40°

Explanation:
The temperature for first 4 days = 4 * 36 = 144
The temperature for last 4 days = 4 * 38 = 152
The difference between the temperatures is (152 – 144) = 8
The ratio of temperature between first and fifth day is 4 : 5
The temperature on fifth day is 5*8 = 40


11)   Two numbers are in the ratio of 6 : 8. If 10 is subtracted from each, the new numbers are in the ratio 16 : 32. Find the smaller number.

a. 22
b. 12
c. 38
d. 15
Answer  Explanation 

ANSWER: 15

Explanation:
Let the number be 6x and 8x.
Then, (6x – 10) / (8x – 10) = 1 / 2
2 (6x – 10) = (8x – 10)
12x – 20 = 8x – 10
4x = 10
x = 2.5
The smaller number = (6 x 2.5) = 15


12)   Pointing to Pooja in the photograph, Gita said, “Her daughter's father is son-in-law of my mother.” How is Gita related to Pooja ?

a. Mother
b. Aunt
c. Sister
d. Daughter in law
e. None of these
Answer  Explanation 

ANSWER: Sister

Explanation:
lady sister
This diagram tells us that Pooja's daughter's father is Pooja's husband. So, Pooja's husband is the son-in-law of Gita's mother. i.e.Pooja is the daughter of Gita's mother. Thus, Gita is Pooja's sister.