# Model Aptitude questions and answers for placement - Set 9

1)   A number is as much greater than 36 as is less than 80. Find the number.

a. 32
b. 36
c. 49
d. 58
 Answer  Explanation ANSWER: 58 Explanation: Let the number be x. Then, x – 36 = 80 – x 2x = 80 + 36 =116x = 58Hence, the required number is 58

2)   Pick the odd man out:
154, 235, 352, 460, 324

a. 154
b. 235
c. 324
d. 631
 Answer  Explanation ANSWER: 324 Explanation: Sum of the digit in each number, except 324 is 10.

3)   The L.C.M. of two number is 60. The numbers are in the ratio 4 : 5. Find the sum of numbers.

a. 27
b. 33
c. 38
d. 45
 Answer  Explanation ANSWER: 27 Explanation: Let the numbers be 4x and 5x.Then, their L.C.M. = 20x. 20x = 60 or x = 3.The numbers are 12 and 15.Hence, required sum = (12 + 15) = 27.

4)   0.003 * 0.5 = ?

a. 0.00015
b. 0.0015
c. 0.015
d. 0.15
 Answer  Explanation ANSWER: 0.0015 Explanation: 3 * 5 = 15. Sum of decimal places = 4.0.003 * 0.5 = 0.0015 = 0.0015

5)   Rohan's income doubles after every one year. If the initial income was Rs. 4 lakhs, What would be the income after 6 years?

a. Rs. 2.24 crores
b. Rs. 2.28 crores
c. Rs. 2.52 crores
d. Rs. 2.56 crores
e. None of these
 Answer  Explanation ANSWER: Rs. 2.56 crores Explanation: Income after 1 year = Rs. (4 * 21) lakhsIncome after 2 years = Rs. (4 * 2 * 2) lakhs = Rs. (4 x 22) lakhsIncome after 6 years = Rs. (4 * 26) lakhs = Rs. 256 lakhs = 2.56 crores.

6)   If x = 2, then what is the value of 8x √x3 – x2

a. 32
b. 48
c. 16√2
d. 90
 Answer  Explanation ANSWER: 32 Explanation: Given: x = 28 * 2 √23 – 22 16√8-416√416 * 2 = 32

7)   Find the average of all the numbers between 11 and 36 which are divisible by 5.

a. 15
b. 20
c. 25
d. 30
 Answer  Explanation ANSWER: 25 Explanation: Average = (15 + 20 + 25 + 30 + 35) / 5 = 125/5 = 25

8)   A number is doubled and 5 is added. If the resultant is trebled, it becomes 105. What is that number?

a. 9
b. 15
c. 18
d. None of these
 Answer  Explanation ANSWER: 15 Explanation: Let the number be x. Therefore, 3(2x + 5) = 105 6x + 15 = 105 6x = 90x = 15

9)   The sum of the ages of 4 children born at the intervals of the 3 years each is 58 years. What is the age of the youngest child?

a. 4 years
b. 6 years
c. 8 years
d. 10 years
 Answer  Explanation ANSWER: 10 years Explanation: Let the ages of the children be x, (x + 3), (x + 6) and (x + 9) years.Then, x + (x + 3) + (x + 6) + (x + 9) = 584x = 40x = 10Age of youngest child = x = 10 years

10)   The population of a city is 160,000. If it increases at the rate of 6% per annum, then what will be its population 2 years hence?

a. 268942
b. 186935
c. 179776
d. 167425
 Answer  Explanation ANSWER: 179776 Explanation: Population after n years = P [1 + (R/100)]2Population after 2 years = 160000 * [1 + 6/100]2 = (160000 x 53/50 x 53/50) = 179776