Signals & Systems Test Questions Set - 2

1)   What should be the value of laplace transform for the time-domain signal equation e-at cos ωt.u(t)?

a. 1 / s + a with ROC σ > - a
b. ω / (s + a) 2 + ω2 with ROC σ > - a
c. s + a / (s + a)2 + ω2 with ROC σ > - a
d. Aω / s2 + ω2 with ROC σ > 0
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: s + a / (s + a)2 + ω2 with ROC σ > - a

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   According to the time-shifting property of Laplace Transform, shifting the signal in time domain corresponds to the ______

a. Multiplication by e-st0 in the time domain
b. Multiplication by e-st0 in the frequency domain
c. Multiplication by est0 in the time domain
d. Multiplication by est0 in the frequency domain
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Multiplication by e-st0 in the frequency domain

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Which result is generated/ obtained by the addition of a step to a ramp function?

a. Step Function shifted by an amount equal to ramp
b. Ramp Function shifted by an amount equal to step
c. Ramp function of zero slope
d. Step function of zero slope
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Ramp Function shifted by an amount equal to step

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Unilateral Laplace Transform is applicable for the determination of linear constant coefficient differential equations with ________

a. Zero initial condition
b. Non-zero initial condition
c. Zero final condition
d. Non-zero final condition
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Non-zero initial condition

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   What should be location of poles corresponding to ROC for bilateral Inverse Laplace Transform especially for determining the nature of time domain signal?

a. On L.H.S of ROC
b. On R.H.S of ROC
c. On both sides of ROC
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: On both sides of ROC

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Generally, the convolution process associated with the Laplace Transform in time domain results into________

a. Simple multiplication in complex frequency domain
b. Simple division in complex frequency domain
c. Simple multiplication in complex time domain
d. Simple division in complex time domain
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Simple multiplication in complex frequency domain

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   An impulse response of the system at initially rest condition is basically a response to its input & hence also regarded as,

a. Black's function
b. Red's function
c. Green's function
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Green's function

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   When is the system said to be causal as well as stable in accordance to pole/zero of ROC specified by system transfer function?

a. Only if all the poles of system transfer function lie in left-half of S-plane
b. Only if all the poles of system transfer function lie in right-half of S-plane
c. Only if all the poles of system transfer function lie at the centre of S-plane
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Only if all the poles of system transfer function lie in left-half of S-plane

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Correlogram is a graph of ______

a. Amplitude of one signal plotted against the amplitude of another signal
b. Frequency of one signal plotted against the frequency of another signal
c. Amplitude of one signal plotted against the frequency of another signal
d. Frequency of one signal plotted against the time period of another signal
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Amplitude of one signal plotted against the amplitude of another signal

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Which theorem states that the total average power of a periodic signal is equal to the sum of average powers of the individual fourier coefficients?

a. Parseval's Theorem
b. Rayleigh's Theorem
c. Both a & b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Parseval's Theorem

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   According to Rayleigh's theorem, it becomes possible to determine the energy of a signal by________

a. Estimating the area under the square root of its amplitude spectrum
b. Estimating the area under the square of its amplitude spectrum
c. Estimating the area under the one-fourth power of its amplitude spectrum
d. Estimating the area exactly half as that of its amplitude spectrum
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Estimating the area under the square of its amplitude spectrum

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   What would be the value of normalized energy for the causal exponential pulse shown below?

Causal Exponential Pulse


a.
b. 1 / 8α
c. -1 / 8α
d. -8α
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: -1 / 8α

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   What does the spectral density function of any signal specify?

a. Distribution of energy or power
b. Consumption of energy or power
c. Conservation of energy or power
d. Generation of energy or power
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Distribution of energy or power

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   Which among the below mentioned transform pairs is/are formed between the auto-correlation function and the energy spectral density, in accordance to the property of Energy Spectral Density (ESD)?

a. Laplace Transform
b. Z-Transform
c. Fourier Transform
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Fourier Transform

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   The ESD of a real valued energy signal is always _________

a. An even (symmetric) function of frequency
b. An odd (non-symmetric) function of frequency
c. A function that is odd and half-wave symmetric
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: An even (symmetric) function of frequency

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   Which among the below mentioned assertions is /are correct?

a. Greater the value of correlation function, higher is the similarity level between two signals
b. Greater the value of correlation function, lower is the similarity level between two signals
c. Lesser the value of correlation function, higher is the similarity level between two signals
d. Lesser the value of correlation function, lower is the similarity level between two signals


a. Only C
b. Only B
c. A & D
d. B & C
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: A & D

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   Which function has a provision of determining the similarity between the signal and its delayed version?

a. Auto-correlation Function
b. Cross-correlation Function
c. Both a & b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Auto-correlation Function

Explanation:
No explanation is available for this question!


18)   Which property is exhibited by the auto-correlation function of a complex valued signal?

a. Commutative property
b. Distributive property
c. Conjugate property
d. Associative property
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Conjugate property

Explanation:
No explanation is available for this question!


19)   Where does the maximum value of auto-correlation function of a power signal occur?

a. At origin
b. At extremities
c. At unity
d. At infinity
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: At origin

Explanation:
No explanation is available for this question!


20)   What does the set comprising all possible outcomes of an experiment known as?

a. Null event
b. Sure event
c. Elementary event
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Sure event

Explanation:
No explanation is available for this question!


21)   What does an each outcome in the sample space regarded as?

a. Sample point
b. Element
c. Both a & b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both a & b

Explanation:
No explanation is available for this question!


22)   Mutually Exclusive events ________

a. Contain all sample points
b. Contain all common sample points
c. Does not contain any common sample point
d. Does not contain any sample point
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Does not contain any common sample point

Explanation:
No explanation is available for this question!


23)   What would be the probability of an event 'G' if G denotes its complement, according to the axioms of probability?

a. P (G) = 1 / P (G)
b. P (G) = 1 - P (G)
c. P (G) = 1 + P (G)
d. P (G) = 1 * P (G)
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: P (G) = 1 - P (G)

Explanation:
No explanation is available for this question!


24)   What would happen if the two events are statistically independent?

a. Conditional probability becomes less than the elementary probability
b. Conditional probability becomes more than the elementary probability
c. Conditional probability becomes equal to the elementary probability
d. Conditional as well as elementary probabilities will exhibit no change
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Conditional probability becomes equal to the elementary probability

Explanation:
No explanation is available for this question!


25)   What would be the joint probability of statistically independent events that occur simultaneously?

a. Zero
b. Not equal to zero
c. Infinite
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Not equal to zero

Explanation:
No explanation is available for this question!


26)   Consider the assertions given below

A : CDF is a monotonously increasing function
B : PDF is a derivative of CDF & is always positive

Which among them is correct according to the properties of PDF?


a. A is true & B is false
b. A is false & B is true
c. Both A & B are true but B is a reason for A
d. Both A & B are false since B is not a reason for A
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both A & B are true but B is a reason for A

Explanation:
No explanation is available for this question!


27)   The Joint Cumulative Density Function (CDF) _____

a. Is a non-negative function
b. Is a non-decreasing function of x & y planes
c. Is always a continuous function in xy plane
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


28)   What is the value of an area under the conditional PDF?

a. Greater than '0' but less than '1'
b. Greater than '1'
c. Equal to '1'
d. Infinite
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Equal to '1'

Explanation:
No explanation is available for this question!


29)   When do the conditional density functions get converted into the marginally density functions?

a. Only if random variables exhibit statistical dependency
b. Only if random variables exhibit statistical independency
c. Only if random variables exhibit deviation from its mean value
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Only if random variables exhibit statistical independency

Explanation:
No explanation is available for this question!


30)   Which among the below mentioned standard PDFs is/are applicable to discrete random variables?

a. Gaussian distribution
b. Rayleigh distribution
c. Poisson distribution
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Poisson distribution

Explanation:
No explanation is available for this question!


31)   A random variable belongs to the category of a uniform PDF only when ______

a. It occurs in a finite range
b. It is likely to possess zero value outside the finite range
c. Both a & b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both a & b

Explanation:
No explanation is available for this question!


32)   What would happen if the value of term [(m-x) / (σ √2)] increases in the expression of Guassian CDF?

a. Complementary error function also goes on increasing
b. Complementary error function goes on decreasing
c. Complementary error function remains constant or unchanged
d. Cannot predict
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Complementary error function goes on decreasing

Explanation:
No explanation is available for this question!


33)   Which type of standard PDFs has/ have an ability to describe an integer valued random variable concerning to the repeated trials carried /conducted in an experiment?

a. Binomial
b. Uniform
c. Both a & b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Binomial

Explanation:
No explanation is available for this question!