Strength of Materials - Test Set - 2

1)   The ratio of effective length and least lateral dimension for short column is _______

a. > 12
b. < 12
c. ≥ 12
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: < 12

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   In Euler's theory, long columns having the ratio of (Le /LLD) ≥ 12 fail due to _______

a. crushing
b. buckling
c. both a. and b.
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: buckling

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Euler's formula is applicable only _________

1. for short columns
2. for long columns
3. if slenderness ratio is greater than √(π2 E / σc)
4. if crushing stress < buckling stress
5. if crushing stress ≥ buckling stress


a. 1, 2 and 3
b. 2, 3 and 5
c. 3 and 4
d. all of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 2, 3 and 5

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Slenderness ratio is the ratio of effective length of column and ________

a. lateral dimension of a column
b. least radius of gyration of a column
c. maximum radius of gyration of a column
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: least radius of gyration of a column

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   What is the relation between actual length and effective length while determining crippling load for a hollow rectangular cast iron column having both ends fixed?
(where L= actual length and Le =effective length)


a. Le = L
b. Le = L/2
c. Le = 2L
d. Le = 4L
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Le = L/2

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Principal stress is the magnitude of ________ stress acting on the principal plane.

a. Normal stress
b. Shear stress
c. Both a. and b.
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Normal stress

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   When a component is subjected to axial stress the normal stress σn is maximum, if cos θ is _______ . (σnxCos2θ)

1. maximum
2. minimum
3. always one
4. always zero


a. 1 and 4
b. 1 and 3
c. 2 and 3
d. 2 and 4
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 1 and 3

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Which of the following stresses can be determined using Mohr's circle method?

a. Torsional stress
b. Bending stress
c. Principal stress
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Principal stress

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   The graphical method of Mohr's circle represents shear stress (τ) on ______

a. X-axis
b. Y-axis
c. Z-axis
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Y-axis

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   In Mohr's circle method, compressive direct stress is represented on ____

a. positive x-axis
b. positive y-axis
c. negative x-axis
d. negative y-axis
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: negative x-axis

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   St. Venant's theory is also known as maximum _________

a. principle stress theory
b. shear stress theory
c. principle strain theory
d. strain energy theory
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: principle strain theory

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   According to Coulomb's theory, material subjected to complex stresses fails, if ________ shear stress induced in the material exceeds _______ shear stress at the yield point.

a. minimum, maximum
b. maximum, minimum
c. maximum, maximum
d. minimum, minimum
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: maximum, maximum

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   In simple tensile test, when maximum principle stress reaches the value of yield point, the material subjected to complex stresses fail. This theory is called as ________.

a. Coulumb's theory
b. Rankine's theory
c. Venant's theory
d. Von Mises theory
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Rankine's theory

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   Which theory gives satisfactory results for brittle materials?

a. Maximum shear stress theory
b. Maximum principle stress theory
c. Shear strain energy theory
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Maximum principle stress theory

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   In maximum principle strain theory, maximum principal strain for no failure condition is ________

a. e = (σx - σy )/ E +τ2
b. e = qmax ≥ qyp
c. e = σyp / E
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: e = σyp / E

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   Modulus of rigidity is the ratio of ______

a. Lateral strain and linear strain
b. Linear stress and lateral strain
c. Shear stress and shear strain
d. Shear strain and shear stress
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Shear stress and shear strain

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   The relation between modulus of elasticity (E), modulus of rigidity (G) and bulk modulus (K) is given as ________

a. K+G / (3K+ G)
b. 3 KG / (3K+ G)
c. 3 KG / (9K+ G)
d. 9 KG / (3K+ G)
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 9 KG / (3K+ G)

Explanation:
No explanation is available for this question!


18)   In the diagram shown below, a tensile load of 50 kN is applied axially. What is the increase in length of the rectangular tapered plate of width 10 mm. (Assume E = 220 Gpa)

Numerical-Rectangular-tapered-plate.png
a. 0.10 mm
b. 0.161 mm
c. 0.126 mm
d. 0.56 mm
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 0.126 mm

Explanation:
No explanation is available for this question!


19)   What is the bulk modulus of a material, if a cube of 100 mm changes its volume to 4000 mm3 when subjected to compressive force of 2.5 x 106 N?

a. 62.5 Gpa
b. 65 Gpa
c. 67.5 Gpa
d. 70 Gpa
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 62.5 Gpa

Explanation:
No explanation is available for this question!


20)   When a rectangular bar is uniaxially loaded, the volumetric strain (ev) is given as ________

a. σx / E(1- μ)
b. σx / E(1+ μ)
c. σx / E(1- 2μ)
d. σx / E(1+2μ)
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: σx / E(1- 2μ)

Explanation:
No explanation is available for this question!


21)   In a circuit box, a copper rod at room temperature of 25o C has a gap of 0.3 mm between the end of the rod Q and the rigid wall. If temperature of the rod increases to 70o C ,then what is the compressive stress acting on the rod PQ? (Assume Young's modulus = 100 Gpa & α = 15 x 10–6 /oC)

Numerical-Compressive-stress-on-rod.png
a. 6 Mpa
b. 7.5 Mpa
c. 8.2 Mpa
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 7.5 Mpa

Explanation:
No explanation is available for this question!


22)   The value of elasticity increases, when temperature _____

a. increases
b. decreases
c. remains constant
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: decreases

Explanation:
No explanation is available for this question!


23)   If a composite bar of copper and steel is heated at 120o C, the stress induced in copper bar is _______

a. compressive stress
b. shear stress
c. tensile stress
d. thermal stress
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: compressive stress

Explanation:
No explanation is available for this question!


24)   Thermal stress is not a function of _____

a. change in temperature
b. coefficient of linear expansion
c. modulus of elasticity
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: none of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


25)   What is the value of thermal stress, if a rod of 3 m is heated at 50 oC and is fixed at both the ends?
(Take α = 10 x 10-6 /oC & E= 200 x 103 Mpa)


a. 25 Mpa
b. 50 Mpa
c. 100 Mpa
d. 150 Mpa
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 100 Mpa

Explanation:
No explanation is available for this question!


26)   The graphical representation of variation of axial load on y axis and position of cross section along x axis is called as _____

a. Bending moment diagram
b. Shear force diagram
c. Stress-strain diagram
d. Trust diagram
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Trust diagram

Explanation:
No explanation is available for this question!


27)   What is the maximum bending moment acting on simply supported beam shown below?

Simply-Supported-Beam-1.png
a. 2000 Nm
b. 3000 Nm
c. 4000 Nm
d. 6000 Nm
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 3000 Nm

Explanation:
No explanation is available for this question!


28)   What is the maximum shear force acting on the beam shown below.

Simply-Supported-Beam-2.png
a. 125 N
b. 200 N
c. 4000 N
d. 8000 N
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 200 N

Explanation:
No explanation is available for this question!


29)   A 10 m long cantilever beam is fixed at point B. What is the bending moment at point B, if 5 m span of AC carries uniform distributed load of 10 kN/m?

Cantilever-Beam.png
a. 125 kN/m
b. 200 kN/m
c. 375 kN/m
d. 500 kN/m
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 375 kN/m

Explanation:
No explanation is available for this question!


30)   The diagram shown below, depicts bending diagram for ______

Bending-Moment-Diagram.png
a. cantilever beam with uniformly distributed load
b. cantilever beam with uniformly distributed load only on half side of the beam
c. simply supported beam with varying distributed load
d. simply supported beam with uniformly distributed load
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: simply supported beam with uniformly distributed load

Explanation:
No explanation is available for this question!


31)   Moment of inertia acting on a semi-circle about symmetrical axes is given as _______

a. 1.57 r4
b. 0.055 r4
c. 0.392 r4
d. 0.11 r4
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 0.392 r4

Explanation:
No explanation is available for this question!


32)   What is the product of sectional modulus and allowable bending stress called as?

a. Moment of inertia
b. Moment of rigidity
c. Moment of resistance
d. Radius of gyration
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Moment of resistance

Explanation:
No explanation is available for this question!


33)   A uniformly distributed load of 20 kN/m acts on a simply supported beam of rectangular cross section of width 20 mm and depth 60 mm. What is the maximum bending stress acting on the beam of 5m?

a. 5030 Mpa
b. 5208 Mpa
c. 6600 Mpa
d. Insufficient data
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 5208 Mpa

Explanation:
No explanation is available for this question!


34)   The bending formula is given as _____

a. (M/E) = (σ/y) = (R/I)
b. (M/y) = (σ/I) = (E/R)
c. (M/I) = (σ/y) = (E/R)
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: (M/I) = (σ/y) = (E/R)

Explanation:
No explanation is available for this question!


35)   Which of the following laminas have same moment of inertia (Ixx = Iyy), when passed through the centroid along x-x and y-y axes?

a. Circle
b. Semi-circle
c. Right angle triangle
d. Isosceles triangle
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Circle

Explanation:
No explanation is available for this question!


36)   A circular pipe is subjected to maximum shear force of 60 kN. What is the diameter of the pipe if maximum allowable shear stress is 5 Mpa?

a. 27.311 mm
b. 75.56 mm
c. 142.72 mm
d. 692.10 mm
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 142.72 mm

Explanation:
No explanation is available for this question!


37)   What is the shear stress acting along the neutral axis of triangular beam section, with base 60 mm and height 150 mm, when shear force of 30 kN acts?

a. 15.36 N/mm2
b. 10.6 N/mm2
c. 8.88 N/mm2
d. Insufficient data
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 8.88 N/mm2

Explanation:
No explanation is available for this question!


38)   The ratio of maximum shear stress to average shear stress is 4/3 in _______

a. circular cross-section
b. rectangular cross-section
c. square cross-section
d. all of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: circular cross-section

Explanation:
No explanation is available for this question!


39)   What is the average shear stress acting on a rectangular beam, if 50 N/mm2 is the maximum shear stress acting on it?

a. 31.5 N/mm2
b. 33.33 N/mm2
c. 37.5 N/mm2
d. 42.5 N/mm2
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 33.33 N/mm2

Explanation:
No explanation is available for this question!


40)   Why are shear connectors used?

a. Interconnect planks
b. To avoid sliding between planks
c. Both a. and b.
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both a. and b.

Explanation:
No explanation is available for this question!