Strength of Materials - Test Set - 3

1)   A simply supported beam carries uniformly distributed load of 20 kN/m over the length of 5 m. If flexural rigidity is 30000 kN.m2, what is the maximum deflection in the beam?

a. 5.4 mm
b. 1.08 mm
c. 6.2 mm
d. 8.6 mm
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 5.4 mm

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   The design of a beam is based on strength criteria, if the beam is sufficiently strong to resist _______

a. shear force
b. deflection
c. both a. and b.
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: shear force

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   The vertical distance between the axis of the beam before and after loading at a point is called as _______

a. deformation
b. deflection
c. slope
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: deflection

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Which of the following is a differential equation for deflection?

a. dy / dx = (M/EI)
b. dy / dx = (MI/E)
c. d2y / dx2 = (M/EI)
d. d2y / dx2 = (ME/I)
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: d2y / dx2 = (M/EI)

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Macaulay's method is used to determine ______

a. deflection
b. strength
c. toughness
d. all of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: deflection

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Load is gradually applied on a steel plate shown below, what is the modulus of resilience, if 130 N/mm2 is the maximum stress applied? (Assume E = 100 x 103 Mpa)

Steel-Plate.png
a. 0.845 N/mm2
b. 0.0845 N/mm2
c. 0.00845 N/mm2
d. Insufficient data
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 0.0845 N/mm2

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Strain energy stored in a uniform bar is given as ______

a. (σ E/ 2A)
b. (σ L/ 2AE)
c.2 AL/ 4E)
d.2 AL/ 2E)
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: (σ2 AL/ 2E)

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Modulus of resilience is the ratio of ______

a. minimum strain energy and unit volume
b. maximum stress energy and unit volume
c. proof resilience and unit volume
d. resilience and unit area
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: proof resilience and unit volume

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   What is the strain energy stored in a cube of 50 mm, when it is subjected to shear stress of 200 Mpa. (G = 100 Gpa)

a. 25 Nm
b. 75 Nm
c. 125 Nm
d. 150 Nm
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 25 Nm

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Energy stored in a body within an elastic limit is called as _____

a. resilience
b. strain energy
c. both a. and b.
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: both a. and b.

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   A member subjected to couple produces rotational motion about its longitudinal axis called as ________

a. torsion
b. twisting moment
c. both a. and b.
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: both a. and b.

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   What is the maximum principle stress induced in a solid shaft of 40 mm diameter which is subjected to both bending moment and torque of 300 kN.mm and 150 kN.mm respectively?

a. 21.69 N/mm2
b. 28.1 N/mm2
c. 50.57 N/mm2
d. 52.32 N/mm2
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 50.57 N/mm2

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   What is the maximum shear stress induced in a solid shaft of 50 mm diameter which is subjected to both bending moment and torque of 300 kN.mm and 200 kN.mm respectively?

a. 9.11 N/mm2
b. 14.69 N/mm2
c. 16.22 N/mm2
d. 20.98 N/mm2
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 14.69 N/mm2

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   Torque and bending moment of 100 kN.m and 200 kN.m acts on a shaft which has external diameter twice of internal diameter. What is the external diameter of the shaft which is subjected to a maximum shear stress of 90 N/mm2?

a. 116.5 mm
b. 233.025 mm
c. 587.1 mm
d. 900 mm
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 587.1 mm

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   Which of the following assumptions are made in torsion theory?

a. Shaft is perfectly straight
b. Material of the shaft is heterogeneous
c. Twist cannot be uniform along the length of the shaft
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Shaft is perfectly straight

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   While determining crippling load, the effective length of solid circular bar is 1/ √2 of actual length if, _______

a. both ends of solid circular bar are fixed
b. both ends of solid circular bar are hinged
c. one end is fixed and one is free
d. one end is fixed and other end is hinged
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: one end is fixed and other end is hinged

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   Rankine-Gordon's empirical formula is applicable for _____

a. long column
b. short column
c. both a. and b.
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: both a. and b.

Explanation:
No explanation is available for this question!


18)   What is the safe load acting on a long column of 2 m having diameter of 40 mm. The column is fixed at both the ends and modulus of elasticity is 2 x 105 N/mm2? (F.O.S = 2)

a. 120 kN
b. 124 kN
c. 130 kN
d. 150 kN
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 124 kN

Explanation:
No explanation is available for this question!


19)   If the effective length of a column is twice the actual length, then the column is ________

a. fixed at both the ends
b. hinged at both the ends
c. fixed at one end and free at the other end
d. fixed at one end and hinged at the other end
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: fixed at one end and free at the other end

Explanation:
No explanation is available for this question!


20)   What is the value of Rankine's constant for cast iron?

a. 1 / 750
b. 1 / 1600
c. 1 / 7500
d. 1 / 9000
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 1 / 1600

Explanation:
No explanation is available for this question!


21)   Which of the following formulae is used to calculate tangential stress, when a member is subjected to stress in mutually perpendicular axis and accompanied by a shear stress?

a. [(σx – σy)/2 ]sin θ – τ cos 2θ
b. [(σx – σy)/2 ]– τ cos 2θ
c. [(σx – σy)/2 ]sin θ – τ2 cos θ
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: [(σx – σy)/2 ]sin θ – τ cos 2θ

Explanation:
No explanation is available for this question!


22)   What is the value of shear stress acting on a plane of circular bar which is subjected to axial tensile load of 100 kN? (Diameter of bar = 40 mm , θ = 42.3o)

a. 58.73 Mpa
b. 40.23 Mpa
c. 39.60 Mpa
d. Insufficient data
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 39.60 Mpa

Explanation:
No explanation is available for this question!


23)   The maximum tangential stress σt = (σx sin 2θ)/2 is maximum if, θ is equal to ________

a. 45o
b. 90o
c. 270o
d. all of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 45o

Explanation:
No explanation is available for this question!


24)   The angle between normal stress and tangential stress is known as angle of ______

a. declination
b. orientation
c. obliquity
d. rotation
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: obliquity

Explanation:
No explanation is available for this question!


25)   Minor principal stress has minimum ________

a. value of shear stress acting on the plane
b. intensity of direct stress
c. both a. and b.
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: intensity of direct stress

Explanation:
No explanation is available for this question!


26)   According to maximum strain energy theory, failure of material due to complex stresses occurs when total stored energy per unit volume at a point ___________

a. reaches the value of yield point
b. reaches the value of strain energy stored per unit volume at yield point
c. reaches the value of strain energy stored per unit volume at elastic limit
d. exceeds total strain energy caused by uniaxial stress at elastic point
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: reaches the value of strain energy stored per unit volume at elastic limit

Explanation:
No explanation is available for this question!


27)   Principal stress of 30 Mpa and -70 Mpa acts on a material which has elastic limit stress in simple tension and compression as 60 Mpa and 200 Mpa respectively. Specify the reason for failure of the material assuming maximum principle stress theory.

a. Compression
b. Tension
c. Unpredictable

Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Tension

Explanation:
No explanation is available for this question!


28)   A circular bar is subjected to an axial force and shear force, the difference between two principle stresses is 120 Mpa. Based on maximum shear stress theory what is the factor of safety, if elastic limit of the bar is 300 Mpa?

a. .5
b. 2
c. 2.5
d. 3
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 2.5

Explanation:
No explanation is available for this question!


29)   For designing ductile materials, which of the following theories is/are used?

a. Maximum shear stress theory
b. Shear strain energy theory
c. Both a. and b.
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both a. and b.

Explanation:
No explanation is available for this question!


30)   Shear stress energy theory is called as ______

a. distortion theory
b. Von Mises theory
c. both a. and b.
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: both a. and b.

Explanation:
No explanation is available for this question!