Telecommunication & Switching Systems Test Set 1

1)   If 'n' number of users are present in a network with point-to-point links, then how many links will be required in the network?

a. n (n – 1)
b. n (n – 1) / 2
c. n (n – 1) / 4
d. n (n – 1) / 8
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: n (n – 1) / 2

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Which among the following is/are adopted by cross bar systems with hard wired control subsystem?

a. Relays
b. Latches
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both a and b

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Which kind of switching technique indicates the transfer of coded values from input to output during the same interval of time?

a. Space Switching
b. Time Switching
c. Combination Switching
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Space Switching

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   What is the hardware, used to establish connection as an electrical path between inlet and outlet pair in switching system, known as?

a. Switching Matrix
b. Switching Network
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both a and b

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   In folded type of network, ____

a. input lines are folded back to output lines
b. output lines are folded back to input lines
c. input lines are folded back to themselves (input lines)
d. output lines are folded back to themselves (output lines)
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: output lines are folded back to input lines

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   The ratio of number of successful calls to the number of call attempts is known as ______

a. Call Completion Rate (CCR)
b. Call Block Rate (CBR)
c. Busy Hour Call Rate (BHCR)
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Call Completion Rate (CCR)

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   If a telephone exchange serves 1500 users with the average BHCA of about 9000 and CCR is about 50%, what would be the busy hour calling rate?

a. 2
b. 3
c. 4.5
d. 5
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 3

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   How is the relation between Erlang and CCS specified?

a. 1 Erlang = 36 CCS
b. 1 Erlang = 56 CCS
c. 1 Erlang = 76 CCS
d. 1 Erlang = 96 CCS
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 1 Erlang = 36 CCS

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Percentage of occupancy can be defined as the percentage of _____ for which the server seems to be busy.

a. speed
b. distance
c. time
d. volume
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: time

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   By which name/s is the Grade of Service (GOS) well-known?

a. Call congestion
b. Time congestion
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Call congestion

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   Which among the following provides TRG access to outgoing junctions through the two stage network?

a. Expander
b. Distributor
c. Concentrator
d. Router
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Router

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   Which shape of switches are not adopted normally due to non-usability of both way trunks?

a. Circular
b. Triangular
c. Hexagonal
d. Square
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Triangular

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   In graded groups, switches with inaccessibility to the outgoing route gets ____ into the number of separate groups.

a. added
b. subtracted
c. multiplied
d. divided
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: multiplied

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   Which form/s of grading design has/have the tendency to share every trunk between equal number of groups?

a. Homogeneous Grading
b. Heterogeneous Grading
c. Skipped Grading
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Homogeneous Grading

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   For the two-group grading consisting of 14 trunks, availability = 5, Ak = 1.4E and the required grade of service of about 0.01, what would be its traffic capacity?

a. 4.98 E
b. 6.72 E
c. 8.3 E
d. 10 E
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 4.98 E

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   Which among the following controls the dynamic characteristics of Phase Locked Loop (PLL)?

a. Low Pass Filter
b. High Pass Filter
c. Band Pass Filter
d. Band Stop Filter
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Low Pass Filter

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   After the application of line frequency in Phase Locked Loop (PLL), at which stage do/ does the VCO frequency start to exhibit variation?

a. Free running
b. Capture
c. Phase Lock
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Capture

Explanation:
No explanation is available for this question!


18)   What is an acceptable value of dividing point between the wander and jitter?

a. 10 Hz
b. 20 Hz
c. 50 Hz
d. 200 Hz
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 10 Hz

Explanation:
No explanation is available for this question!


19)   If the voltage controlled by VCO exhibits variation at faster and rapid rate, then the instability of clock is known as _______

a. Clock wander
b. Clock jitter
c. Clock frequency
d. Clock period
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Clock jitter

Explanation:
No explanation is available for this question!


20)   Which theorem in random jitter specifies the composite effect of various uncorrelated noise sources despite the distribution approaches to Gaussian distribution?

a. Initial Value Theorem
b. Final Value Theorem
c. Central Limit Theorem
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Central Limit Theorem

Explanation:
No explanation is available for this question!


21)   Which type of data network supports the interconnection of computers within highly populated area?

a. LAN
b. WAN
c. MAN
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: MAN

Explanation:
No explanation is available for this question!


22)   Which among the following is/are supported by LAN?

a. PABX
b. PSTN
c. SBDN
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: PABX

Explanation:
No explanation is available for this question!


23)   If the voice channel is free in PSTN, then what would be the maximum data rate supported by 3.1 kHz bandwidth of voice channel?

a. 2000 bps
b. 4000 bps
c. 6000 bps
d. 8000 bps
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 6000 bps

Explanation:
No explanation is available for this question!


24)   In Phase Shift Keying, how many bit/s is/are allowed to be transmitted per shift?

a. 1
b. 2
c. 4
d. 8
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 2

Explanation:
No explanation is available for this question!


25)   Which among the following utilizes the transmission line upto 85 - 95 %?

a. Voice Traffic
b. Data Traffic
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Voice Traffic

Explanation:
No explanation is available for this question!


26)   If the system is designed with the usage of hexagonal-shaped cells, how are the base-stations located?

a. At the centre of cell
b. At the edge of cell
c. At the corner of the cell
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


27)   Which antennas are used at the center of the cells for the system with hexagonal-shaped cells?

a. Omni-directional antennas
b. Sectored directional antennas
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Omni-directional antennas

Explanation:
No explanation is available for this question!


28)   In a cellular telephone system, which type of interference results from imperfect design of filters in receivers by allowing nearby frequencies to enter the receiver?

a. Co-channel Interference
b. Adjacent-channel Interference
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Adjacent-channel Interference

Explanation:
No explanation is available for this question!


29)   Which effect is widespread in adjacent-channel interference especially after the reception of a weak signal by a mobile user from the base-station?

a. Near-far effect
b. Doppler's effect
c. Capture effect
d. Kendall effect
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Near-far effect

Explanation:
No explanation is available for this question!


30)   Which method of cellular network assists in minimizing the co-channel interference associated with the angle of degree?

a. Cell Splitting
b. Cell Sectoring
c. Cell Segmentation & Dualization
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Cell Sectoring

Explanation:
No explanation is available for this question!