Verbal Ability Test Questions - Set 4

1)   Complete the following sentences with the most appropriate words/phrases with reference to grammar, idioms, proverbs and syntax.

It is time to truly reflect ….. your misdeeds.


a. of
b. upon
c. about
d. into
Answer  Explanation 

ANSWER: upon

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Complete the following sentences with the most appropriate words/phrases with reference to grammar, idioms, proverbs and syntax.

He …….. a challenge.


a. gave me
b. asked me to
c. threw me
d. made me
Answer  Explanation 

ANSWER: threw me

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Pick the word/phrase most nearly opposite in meaning.

Tantalizing


a. Repulsive
b. Unspoilt
c. Advanced
d. Retractable
Answer  Explanation 

ANSWER: Repulsive

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Pick the word/phrase most nearly opposite in meaning.

Animated


a. Vibrant
b. Quick
c. Vigorous
d. Boring
Answer  Explanation 

ANSWER: Boring

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   In the following question, an idiom or proverb has been highlighted. Choose its correct meaning in the given context from the alternatives given below.

Despite the heated argument over property matters recently, there is no bad blood between the brothers.


a. They argued so much that they cursed their own blood.
b. The brothers are actually not siblings.
c. The brothers really love each other.
d. The brothers have no ill feeling towards each other.
Answer  Explanation 

ANSWER: The brothers have no ill feeling towards each other.

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   In the following question, an idiom or proverb has been highlighted. Choose its correct meaning in the given context from the alternatives given below.

I have been working with him for the last ten years. He is my man Friday.


a. He is my best friend.
b. I party with him every Friday night.
c. He is my right-hand man.
d. He knows all my secrets.
Answer  Explanation 

ANSWER: He is my right-hand man.

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   In the following question, three words are alike in some manner. Spot the odd one out.

a. Sapphire
b. Turquoise
c. Aquamarine
d. Emerald
Answer  Explanation 

ANSWER: Emerald

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   In the following question, three words are alike in some manner - Spot the odd one out.

a. 8. Nylon
b. Cotton
c. Silk
d. Fabric
Answer  Explanation 

ANSWER: Fabric

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   The given sentence is in active/ passive voice. Change the voice of the sentence. Select the correct option from the sentence below.

My bicycle has been sold.


a. I had sold my bicycle.
b. I have sold my bicycle.
c. They sold my bicycle.
d. My bicycle will sell.
Answer  Explanation 

ANSWER: I have sold my bicycle.

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   The given sentence is in active/ passive voice. Change the voice of the sentence. Select the correct option from the sentence below.

He kept me waiting.


a. He asked me to keep waiting.
b. I was kept waiting.
c. He asked me to wait and did not return.
d. I was waiting for him.
Answer  Explanation 

ANSWER: I was kept waiting.

Explanation:
No explanation is available for this question!


11)   The given sentence is in direct/indirect speech. Change the narration. Choose the correct answer from the alternatives below.

“I will avenge your murder,” she cried over her husband’s corpse.


a. She decided to avenge her husband’s death.
b. She decided to avenge his murder.
c. She cried over her husband’s corpse that she would revenge his murder.
d. She cried over her husband’s corpse that she would avenge his murder.
Answer  Explanation 

ANSWER: She cried over her husband’s corpse that she would avenge his murder.

Explanation:
No explanation is available for this question!


12)   The given sentence is in direct/indirect speech. Change the narration. Choose the correct answer from the alternatives below.

He requested her to accompany him.


a. He said to her, “Please, come with me.”
b. He says, “Please come with me.”
c. He says, “Let her come with me.”
d. He said, “You have to come with me.”
Answer  Explanation 

ANSWER: He said to her, “Please, come with me.”

Explanation:
No explanation is available for this question!


13)   Choose the correct alternative which can be substituted for the below underlined phrase.

She spent her summer vacation lazing in the warm and pleasant Miami weather.


a. Comfortable
b. Austere
c. Balmy
d. Admirable
Answer  Explanation 

ANSWER: Balmy

Explanation:
No explanation is available for this question!


14)   Choose the correct alternative which can be substituted for the below underlined phrase.

The parents attending the meeting were hostile and aggressive. This set the mood of the unfortunate meeting.


a. Shrewd
b. Belligerent
c. Docile
d. Timorous
Answer  Explanation 

ANSWER: Belligerent

Explanation:
No explanation is available for this question!


15)   Pick the word/phrase closest in meaning to the given word.

Inveterate


a. Temporary
b. Lengthy
c. Incurable
d. Elusive
Answer  Explanation 

ANSWER: Incurable

Explanation:
No explanation is available for this question!


16)   Pick the word/phrase closest in meaning to the given word.

Irrevocable


a. Remedial
b. Irreversible’
c. Reassuring
d. Apparent
Answer  Explanation 

ANSWER: Irreversible’

Explanation:
No explanation is available for this question!


17)   In the question below, there is a sentence with jumbled up parts. Rearrange these parts, which are labelled A, B, C and D to produce the correct sentence. Choose the proper sequence.

‘Slow and steady is …

A) taking the analytical writing
B) at least not when you are
C) not the way to go,
D) test of this exam


a. DCAB
b. CBAD
c. ABCD
d. DCBA
Answer  Explanation 

ANSWER: CBAD

Explanation:
No explanation is available for this question!


18)   In the question below, there is a sentence with jumbled up parts. Rearrange these parts, which are labelled A, B, C and D to produce the correct sentence. Choose the proper sequence.

Rather than refuting …..

A) the claim, the author clearly
B) the reader’s sympathy
C) acknowledges Meredith’s inability
D) to evoke


a. ABCD
b. DCAB
c. BCAD
d. ACDB
Answer  Explanation 

ANSWER: ACDB

Explanation:
No explanation is available for this question!


19)   The question below consists of four sentences marked A, B, C and D. Arrange the sentences in a proper sequence to form a coherent paragraph.

A) He verified the identities of new visitors and stopped any hawker who would wander into the building during the quiet afternoons.
B) Still the residents were thankful that the guard kept a watch over the building.
C) No one in this particular flat-building owned much worth stealing.
D) The second floor lady, Mrs Misra, was the only one with a telephone


a. DCAB
b. CDBA
c. ABCD
d. DCBA
Answer  Explanation 

ANSWER: CDBA

Explanation:
No explanation is available for this question!


20)   The question below consists of four sentences marked A, B, C and D. Arrange the sentences in a proper sequence to form a coherent paragraph.

A) But her rants were so persuasive, her fretting so vivid, that it was not easy to dismiss her.
B) So she garbled facts.
C) She embellished almost everything.
D) She contradicted herself.


a. ABCD
b. DCAB
c. BCDA
d. BDCA
Answer  Explanation 

ANSWER: BDCA

Explanation:
No explanation is available for this question!


21)   In the question below some parts of the sentences in the passage are left blank. Fill them with the best alternative.

He pondered over her …… situation as he passed her in the long …….. where she was busy ……….

1. (a) catch 22
(b) abnormal
(c) piteous
(d) hysterical

2. (a) roof
(b) doorway
(c) alley
(d) gate

3. (a) sweeping
(b) fumbling
(c) sewing
(d) bickering


a. 1-b, 2-c, 3-a
b. 1-c, 2-c, 3-a
c. 1-c, 2-b, 3-b
d. 1-a, 2-c, 3-a
Answer  Explanation 

ANSWER: 1-c, 2-c, 3-a

Explanation:
No explanation is available for this question!


22)   Fill in the blanks with the correctly spelled alternative.

I wanted to know on which day my birthday falls this year. So, I went to check the …….


a. calendar
b. calender
c. calander
d. celendar
Answer  Explanation 

ANSWER: calendar

Explanation:
No explanation is available for this question!


23)   Fill in the blanks with the correctly spelled alternative.

He buried his wife and child in the ……. near his church.


a. cemetry
b. cemetery
c. cementary
d. cemetary
Answer  Explanation 

ANSWER: cemetery

Explanation:
No explanation is available for this question!