FIFA, Football - General awareness questions on current affairs

1)   All India Football Federation has won the Annual AFC Awards 2016. Who is its president?

a. Praful Patel
b. Amit Shah
c. Chintan Parikh
d. Praveen Mahajan
Answer  Explanation 

ANSWER: Praful Patel

Explanation:
All India Football Federation won the AFC Developing Member Association of the Year Award at the Asian Football Confederation Annual FC Awards 2016 at the Emirates Palace in Abu Dhabi.

AFC Vice President Ali Kafashian gave the award to AIFF President Praful Patel.

This award is given to the member association for the identification of its professional leadership and governance.

It also assesses Member Association’s exceptional contribution to the evolution and promotion of the game at all levels within the specific country.

FIFA is the international governing body of football which oversees these awards

Fédération Internationale de Football Association is the international governing body of association football, futsal and beach soccer.

It is responsible for the organisation of the major tournaments of football, namely the World Cup in 1930 and Women’s World Cup commenced in 1991.

FIFA

  • Founded: 1904
  • Headquarters: Zurich
  • Membership: 211 national associations
  • Member countries are one of 6 regional confederations into which the world is divided namely Africa, Asia, EU, North and Central America and Caribbean, Oceania and South America.


2)   Which Indian football player has been conferred with the Arjuna award?

a. Sunil Chettri
b. Subrata Paul
c. Both of the above
d. Neither of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Both of the above

Explanation:
Indian football team goalkeeper Subrata Paul has been honoured with the Arjuna award.

  • Paul has been nicknamed Spiderman for his acrobatic saves during the 2011 AFC ASIAN Cup.
  • He has represented India for over a decade.
  • Paul has also captained the team in several matches.
  • Award will motivate him to do better, according to him; this is one of the highest awards for sportspersons in the country.
  • Over the years Paul has won the AFC challenge Cup
  • He also led the team in three editions of the Nehru Cup and the 2016 SAFF Suzuki Cup.
  • He is the 24th footballer to have won the award.
  • The previous footballer to win the Arjuna award was Sunil Chettri in 2011.


3)   Which well known football coach in India passed away on 10th July 2016 at the age of 87?

a. Amal Datta
b. Prasanta Bhattacharya
c. Amal Sen
d. Prasanta Das
Answer  Explanation 

ANSWER: Amal Datta

Explanation:
Veteran football coach of India, Amal Datta has passed away at the age of 87

  • He was the first professional football coach of India.
  • Datta retired voluntarily from Indian Railways to become a full time professional coach.


4)   Who is the world’s oldest professional footballer?

a. Zinedine Zidane
b. Ronaldo
c. Messi
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: None of the above

Explanation:
The world’s oldest professional footballer, Japan strike Kazuyoshi Miura has beaten his record as the oldest goalscorer in J-League history

  • The 49-year-old footballer is in his 31st season as a professional
  • He scored 22nd minute into he game and Yokohama FC lost to FC Gifu on 2-1 in the latest record he broke.
  • The 49-year-old, who is in his 31st season as a professional, netted a header as his side Yokohama FC succumbed to a 2-1 defeat at home to FC Gifu in the Japanese second division.
  • Miura, who goes into record as being the oldest footballer and oldest goal scorer in Japan’s professional league, is arguably Japan’s first superstar in football.


5)   Which African American woman will assume the role of FIFA Secretary General for the first time?

a. Datma Samoura
b. Fatma Samoura
c. Fatima Samoura
d. Fatimah Samourah
Answer  Explanation 

ANSWER: Fatma Samoura

Explanation:
54 year old Fatma Samoura will assume the role of FIFA general secretary before mid June after undergoing an eligibility check

She is currently

  • Decision was taken by FIFA President Gianni Infantino at the 66th FIFA Congress in Mexico City.
  • She is currently UN’s Resident/Humanitarian Coordinator and UNDP Resident Representative in Nigeria.
  • She is fluent in French, English, Spanish and Italian.


6)   European football governing body UEFA has elected whom as its first female executive member?

a. Florence Hardouin
b. Florence Smith
c. Florence Thomas
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Florence Hardouin

Explanation:
European football governing body UEFA has elected Frenchwoman Florence Hardouin as the first female executive member in a landmark vote at the Budapest congress. The 49 year old Hardouin, FFF DG won by 33 votes against rival candidate Karen Esplenud who won 21 votes.

  • Both candidates were of the opinion that UEFA’s 54 member associations at the annual decision making event would be an important step in changing the powerful regional confederation.
  • She has not aimed for the FIFA post though


7)   Which famous football legend passed away at the age of 84 and was instrumental in winning the 1956 Melbourne Olympics?

a. Pele
b. Diego Maradona
c. Anatoly Ilyin
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Anatoly Ilyin

Explanation:
Soviet football star Anatoly Ilyin died at the age of 84. He was capped 31 times by USSR in the 1950s and scored as many as 16 goals. He also played for the Spartak Moscow club for most of his professional career. Ilyin scored the winning goal for Russia in the 1956 Melbourne Olympics and also participated in the World Cup in 1958. He won the Soviet Top League a total of 5 times.


8)   Which country beat defending champions Afghanistan to lift the South Asian Football Federation Cup on 3rd January 2016?

a. Pakistan
b. India
c. China
d. Bangladesh
Answer  Explanation 

ANSWER: India

Explanation:
India beat defending champions Afghanistan 2-1 in the summit clash of the South Asian Football Federation Cup to life the trophy for the 7th time. India lost to Afghanistan in the 2013 edition in Kathmandu earlier. Victory for the 166th ranked India over the 150th Afghanistan saw India lifting the cup for a record seventh time. With this win, they are likely to make a jump in FIFA rankings.


9)   Who has been banned for 8 years from all football related activities on national and international level?

a. Sepp Blatter
b. Michell Platini
c. Fazio Fabiani
d. Both a and b
Answer  Explanation 

ANSWER: Both a and b

Explanation:
Adjudicatory chamber of the FIFA Ethics Committee on 21st December 2015 banned FIFA president Sepp Blatter and Vice President Michel Platini for 8 years from football associated activities at national or international level. Ban came into force with immediate effect. Both officials have also been fined USD 40,000 and 80,0000 respectively.

The Ethics Committee was chaired by Hans-Joachim Eckert. The ban was made in the wake of payment of 20 lakh Swiss Francs which was transferred to Platini by Blatter in February 2011.


10)   FIFA has signed an 8 year partnership with which company for the Club World Cup indicating the vast marketing potential of China?

a. Alibaba E-Auto
b. Alibaba E-Commerce
c. Baidu
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Alibaba E-Auto

Explanation:
The deal has been signed for the Club World Cup reflecting the massive marketing potential of China. Marketing director Thierry Weil made the announcement regarding the deal with the car manufacturing brand of the popular e-commerce major. The Club World Cup features the leading clubs from FIFA’s six continental confederations.


1 2