Flipkart - Current Affairs Questions and Answers

1)   Who has been named as the new CEO of Flipkart?

a. Binny Bansal
b. Kalyan Krishnamurthy
c. Gopal Krishnamurthy
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Kalyan Krishnamurthy

Explanation:
Former Tiger Global executive Kalyan Krishnamurthy has been named the new CEO of Flipkart following managerial restructuring.

Binny Bansal has been moved to the newly created position of Group CEO. Krishnamurthy joined Flipkart in June 2016 as head of commerce unit.

Tiger Global is the largest shareholder and investor in the Bengaluru based company. Binny Bansal took over as CEO previously from co-founder Sachin Bansal who was named executive chairman for the group.

The newly formed organisation will focus on creating future value through a portfolio of new, high growth businesses, managing capital allocation across group companies.

Krishnamurthy will report to Binny Nansal along with Myntra Jabong CEO Ananth Narayanan, while Nithin Seth will be COO for Flipkart. Current Ekart CEO Saikiran Krishnamurthy will move to a new role.

Know More About Flipkart

  • Type of site: E-commerce
  • Founded: 2007
  • Headquarters: Bangalore, Karnataka, India
  • Area served: India
  • Founder: Sachin Bansal, Binny Bansal
  • Key people: Sachin Bansal (Chairman), Kalyan Krishnamurthy (CEO)
  • Industry: Internet
  • Services: Online shopping
  • Employees: 35,000 (2015)
  • Subsidiaries: Myntra, Jabong.com, PhonePe
  • Website: www.flipkart.com


2)   Flipkart is entering into exclusive licensing agreements with which brands?

a. Carlton London
b. Chemistry
c. Provogue
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: All of the above

Explanation:
Flipkart has entered into exclusive licensing agreement with brands like Provogue, Swiss Military, Carlton London and Chemistry.
Flipkart owns Myntra and Jabong. It is seeking to displace Amazon as the number 1 retailer in India in the field of e-commerce.

  • Partnerships will ensure broader range of products under Flipkart Assured, a newly launched programme that promises better quality and consumer experience
  • The Bengaluru based company recently made news for acquiring fashion portal Jabong for USD 70 million.
  • Fashion currently registers USD 1.5 billion in GMV or gross merchandise value for the e-tailers
  • Flipkart aims to cross USD 5 billion GMV mark by the close of the year


3)   Flipkart has seen the exit of which top executives?

a. Punit Soni
b. Lalit Sarna
c. Sunil Gopinath
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: All of the above

Explanation:
India’s largest Internet company Flipkart has seen the exits of top managers with two executives Lalit Sarna and Sunil Gopinath leaving the company.

  • Sarna was head of the payment product design while Gopinath was the technology lead for the marketplace division.
  • This follows the exit of former Chief Product Officer Punit Soni who left the Bengaluru based company in April.
  • Flipkart is led by CEO Binny Bansal and has focused on reducing expenses and increasing profits


4)   e-Commerce giant Flipkart announced the acquisition of payments start up PhonePe. Who launched this start up?

a. Burzin Engineer
b. Rahul Chari
c. Sameer Nigam
d. All of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: All of the above

Explanation:
e-Commerce giant Flipkart on April 1, 2016 announced the acquisition of payments start up PhonePe Internet Pvt. Ltd. Startup was launched in December 2015 by former Flipkart executive Sameer Nigam along with Rahul Chari and Burzin Engineer Phone Pe will function as an independent business unit and details of the transaction were not disclosed Product is based on Unified Payments Interface, a new process in electronic funds transfer launched by NPCI.


5)   Which e-commerce major has appointed Nitin Seth as its new Chief People Officer?

a. Snapdeal
b. Myntra
c. Amazon
d. Flipkart
Answer  Explanation 

ANSWER: Flipkart

Explanation:
e-Commerce major Flipkart has announced the appointment of Nitin Seth as new Chief People Officer and will report to CEO Binny Bansal. Before joining Flipkart, he was MD and country head for Fidelity International in India and responsible for company’s offshore operations in Tunisia and India.


6)   Who has resigned as head of commerce and advertising from one of India’s biggest e-commerce players recently?

a. Sachin Bansal
b. Mukesh Bansal
c. Binny Bansal
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Mukesh Bansal

Explanation:
Mukesh Bansal, the founder of Myntra, has resigned as head of Flipkart’s commerce and advertising platform and will progress to an advisory role. Binny Bansal has taken over as CEO and Sachin Bansal will be executive chairman at Flipkart. Chief Business Officer Ankit Nagori has also quit Flipkart to commence with his own venture.


7)   Flipkart has appointed which executive as Senior vice-president and Head of Consumer Experience and Growth on 4th November 2015?

a. Prosenjit Chatterjee
b. Surojit Chatterjee
c. Dipankar Sen
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Surojit Chatterjee

Explanation:
In the new role, Chatterjee will be responsible for all consumer experience across desktop as well as mobile and will report to Punit Soni, Chief Product Officer, the company indicated in a release. He has been appointed as Senior Vice President and Head of Consumer Growth and Experience on 4th November 2015. He is a former Google executive.


8)   Which e-Commerce giant Flipkart has appointed executive(s) for content and infrastructure on 2nd November 2015?

a. Snapdeal
b. Flipkart
c. Myntra
d. Jabong
Answer  Explanation 

ANSWER: Flipkart

Explanation:
Flipkart has appointed former MakeMyTrip CTO Sharat Singh and Ravi Krishnaswamy as VP of engineering for content and infrastructure respectively. Singh will lead the CMS engineering team which includes data management, quality, development, creation and content relevance. A technical strategy will be driven for content to create better user experience and purchase products on the app. Previous role in MakeMyTrip included development and execution of global technology stratagems and planning of ongoing technology innovations. He also set up a CoE and led product and delivery of engineering systems and automation at Shopzilla as MD India. He had also worked with Microsoft, Nextag. Krishnaswamy will focus on strengthening operations across IaaS and PaaS and understanding challenges pertaining to organisation design and bandwidth. He had earlier worked with Microsoft.


9)   E-commerce giant Flipkart announced the appointment of which executive as its Chief Marketing Officer on 21st October, 2015?

a. Hari Vasudev
b. Anand K.V
c. Manish Maheshwari
d. Samardeep Subandh
Answer  Explanation 

ANSWER: Samardeep Subandh

Explanation:
e-Commerce major Flipkart has announced the appointment of S. Subandh as the Chief Marketing Officer on 21st October 2015. Subandh will be handling the Flipkart brand through deeper insight into customer behaviour. He has over 17 years experience in the consumer goods industry and has spent 15 years with Hindustan Unilever. He has also worked with Marico.


10)   ItzCash has announced a partnership with which online marketplace company to reach out to those without debit or credit cards?

a. Snapdeal
b. Flipkart
c. Baidu
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Flipkart

Explanation:
ItzCash has announced a partnership with online marketplace company Flipkart to reach out to the next billion segment. i. e those without access to debit or credit cards. Partnership is in form of a co branded store called ItzCash World which will be accessible across more than 75,000 franchisee stores. ItzCash has been serving the under banked segment through prepaid payment instruments since 2006. Partnership will leverage existing retail presence at more than 75,000 ItzCash World outlets and this multi service payments solutions company has announced it will expand its presence in Tier 2 and 3 cities.