Forbes, Amazon - Current Affairs Questions and Answers

1)   TRIBES INDIA brand will be promoted through a tie up between TRIFED and which e-commerce company?

a. eBAY
b. Amazon
c. AliExpress
d. Jabong
Answer  Explanation 

ANSWER: Amazon

Explanation:
To popularise the ‘Tribes India’ brand in national and international markets, Trifed has signed a memorandum of understanding with Amazon Seller Services Pvt Ltd for sale of tribal products through e-commerce giant www.amazon.in.

As a part of the MoU, authentic tribal art and craft items crafted and sculpted by tribal artisans from all over the country will be showcased on the online portal for sale, an official release said.

From a single store in Delhi in 1999, the Tribal Cooperative Marketing Development Federation of India Ltd (Trifed) has established a chain of 42 retail outlets and tie-ups with 13 State-level emporiums.

The nationwide expansion of the scheme to provide minimum support price for 24 minor forest produce (MFPs), such as karanj seed, mahua seed, tamarind, wild honey etc was announced.

The scheme is already being implemented in nine States.

For higher value addition of MFPs, big corporates shall be involved under PPP model.

The public-private partnership (PPP) model will be based on utilising private entrepreneur skills in undertaking processing as well as marketing of the produce, creating infrastructure and providing enabling environment for undertaking value addition of systematic scientific lines.

These will be sophisticated large value addition hubs managed by private entrepreneurs.


2)   Which company signed an MoU with Gujarat's Tribal Development Department on 11th Jan 2017?

a. Amazon India
b. Amazon Africa
c. Amazon-US
d. Amazon LLC
Answer  Explanation 

ANSWER: Amazon India

Explanation:
To promote digital literacy among tribal entrepreneurs in Gujarat, Amazon India on 11th Jan 2017 signed an MoU with Gujarat Tribal Development Department.

The MoU was signed during the Vibrant Gujarat Global Summit 2017.

As part of the MoU, Amazon India will educate, train and enable tribal entrepreneurs to sell products to Amazon customers in India and across the world.

Initiative will help tribals to grade and standardise their products, available to the Amazon customer base across the globe.

Amazon India will also train women entrepreneurs on making products attractive and appealing.

Product portfolio will include tribal products like paintings (Warli/Pithora/ Bhada), bamboo crafts, clay craft, minor forest produce, herbal medicines, embroidery items and tribal food items.

The agreement will benefit the local ecosystem and catalyse economic development among tribal communities.

Leading Retailer Amazon: Know More

  • Founded: July 5, 1994 (as Cadabra)
  • Location and HQ: Seattle, Washington, US
  • Area served : Worldwide
  • Owner/Founder/Chairman and CEO: Jeff Bezos
  • Key Executives: Werner Vogels (CTO), Andrew Jassy (CEO, AWS), Jeff Wilke (CEO, Consumer)
  • Industry: Internet


3)   How many Indian women are in the list of Forbes world’s 100 most powerful women building billion dollar brands in the financial market?

a. 4
b. 5
c. 6
d. 7
Answer  Explanation 

ANSWER: 4

Explanation:
Four Indian women including SBI MD Arundhati Bhattacharya and ICICI Bank MD Chandra Kochhar are in the new list of Forbes world’s 100 most powerful women who are building billion dollar brands and calling the shots in the financial market. Forbes 100 Most Powerful Women in the world list 2016 topped by German Chancellor Angela Merkel includes PepsiCo Chief Indra Nooyi and Biocon founder Kiran Mazumdar Shaw as well as HT Media head Shobhana Bhartia.

  • Forbes indicated this year’s most powerful women are the smartest and toughest female leaders of their time making the mark in the world
  • Bhattacharya, 60 ranked 25th on the list with SBI facing mounting bad loans at USD 11 billion in December according to Forbes
  • Kochchar occupied the 40th position while Mazumdar Shaw was 77th and Bhartia was 93rd
  • Nooyi was 14th on this list


4)   India Post has released a INR 5 stamp to mark the third anniversary of Amazon India. What is it called?

a. My Stamp
b. My Amazon Stamp
c. My LinkedIn Stamp
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: My Stamp

Explanation:
India Post has released a Rs.5 stamp to mark the third anniversary of Amazon India’s services in the country. Called My Stamp, it shows a delivery boy with a carton labelled Amazon. Amazon India, which launched its services in India in June 2013, serves customers in over 19,000 pin codes through a network of 155,000 post offices.

  • The department of post has released ‘My Stamp’ for the first time to commemorate a milestone with an e-commerce marketplace.
  • The launch reinforces the Amazon-India Post relationship. India Post is one of Amazon India’s prime carriers.
  • The marketplace uses the extensive postal network to reach its customers.


5)   Tiger Global Management has reduced its stake in Amazon by 67%. Which e-commerce major is it the largest investor in?

a. Snapdeal
b. Myntra
c. Jabong
d. Flipkart
Answer  Explanation 

ANSWER: Flipkart

Explanation:
Tiger Global Management, the largest investor in e-commerce major Flipkart has reduced stake in US rival Amazon by 67 percent in the March ended quarter. Hedge fund has cut exposure to 1.04 million shares worth $619 million as of March 31, down from 3.19 million shares worth $2.16 billion as of December 31, as per regulatory filings.

  • The fund also reduced its stake in Chinese e-tailer JD.com by nearly 25% and entirely dissolved its minority stake in Alibaba .
  • Amazon was Tiger Global's second-largest public holding, after it had picked up 2.44 million shares for about $1 billion in September last year. The hedge fund however lost 22% in the first three months of this year, as Amazon shares dipped by 12% during the period.


6)   Who is the only Indian on list of Money Masters: the Most Powerful People in the Financial World.

a. Adi Godrej
b. Ratan Tata
c. David Tepper
d. Uday Kotak
Answer  Explanation 

ANSWER: Uday Kotak

Explanation:
The list comprises of 40 most powerful peoples in the financial world.The only Indian who finds mention in the list is Uday Kotak, the CEO of the Kotak Mahindra Bank.

  • He is ranked 33rd in the list with a net worth of 7.1 billion dollars and oversees assets worth 34.6 billion dollars.
  • The list has been topped by Stephen Schwarzman of Blackstone Group followed by David Tepper of Appaloosa Management and Jamie Dimon of JP Morgan Chase & Co.


7)   Which Indian woman has topped the Forbes list of world’s richest people for India?

a. Indu Jain
b. Smita Krishna Godrej
c. Leena Tiwari
d. Savitri Jindal
Answer  Explanation 

ANSWER: Savitri Jindal

Explanation:
The list has 190 women billionaires which constitutes around 10 percent of the total count. Savitri Jindal and her family was ranked at 453rd place in the list. Jindal has a net worth of USD 3.5 billion. Indu Jain who chairs media major Bennett, Coleman & Co, was placed at the 549 rank globally with a net worth stood at USD3.1 billion. Others on the list included Smita Crishna Godrej (rank 810 with net worth of USD 2.2 billion), Leena Tiwari (1067th position with net wealth of USD 1.7 billion) and Vinod Gupta (1577 with assets of around USD 1.1 billion). Gupta owns Havells while Tiwari chairs generic maker USV.


8)   Which e-commerce major has indicated it will acquire online payment services company Emvatange Payments Private Limited for a non disclosed amount?

a. Myntra
b. Baidu
c. Snapdeal
d. Amazon
Answer  Explanation 

ANSWER: Amazon

Explanation:
International e-commerce major Amazon is set to acquire online payment service provider Emvantage Payments Private Ltd for an undisclosed amount. Acquisition will enable Amazon to accelerate the development of healthy payment solutions for customers as well as e-commerce business in India. As part of this acquisition, Emvantage’s employees will join the Amazon payments team for development of innovative payment products and solutions for the Indian market.


9)    Amazon has acquired 26% stake in which TATA owned publishing house?

a. Westland
b. TataMcGraw Hill
c. Palgrave Macmillan
d. Tata Infomedia
Answer  Explanation 

ANSWER: Westland

Explanation:
American e-commerce player Amazon has acquired a 26% stake in Westland publishing house owned by TATA company Trend for INR 9.5 crore. This has upped its presence in the third largest economy of Asia, India, and the deal also allows the Jeff Bezos company to purchase the remaining 74% stake in future. Trent acquired Landmark Book Stores in 2005 thereby inheriting Westland. Prior to this, two other publishing businesses have seen the TATA Group divest in them. TATA Infomedia was exited in the past and is known as the publisher of the TATA Yellow pages directory. TATA McGraw Hill Publishing is a promoter of professional as well as educational books. Westland is a culmination of EastWest Books and Westland Books which focuses on Indian authors and is one of the top 5 publishing houses in India. India us currently 7th in overall publishing after US and UK publishing industry. A FICCI report has stated that book publishing in India will be worth INR 10,000 crore growing at the rate of 30% on an average.


10)   How many women feature in the Forbes List of 100 richest Indians released on 24th September 2015?

a. 3
b. 4
c. 5
d. 6
Answer  Explanation 

ANSWER: 4

Explanation:
Currently, only 4 women feature in Forbes list of 100 richest Indians including O P Jindal group Chairperson Savitri Jindal and generic drugs maker USV Pharma Chairperson Leena Tewari and Indu Jain of Bennett, Coleman & Co are the other two women in the list.The four women have a collective wealth of $9.2 billion and account for nearly three per cent of the total net-worth of all in the coveted list whose collective wealth is around $345 billion. Jindal, ranked 23rd on the list, was followed by newcomer Leena Tewari who chairs privately held generics maker USV Pharma, ranked 54th on the list and Indu Jain of Bennett, Coleman & Co was ranked 57th on the list with a networth of $1.9 billion. Industrialist Mukesh Ambani has retained the tag as India’s richest for the ninth year in a row with a net worth of $18.9 billion followed by Sun Pharma’s Dilip Shanghvi as second-richest with a net worth of USD 18 billion while Wipro’s Azim Premji retained his third place with $15.9 billion.


1 2