Niti Aayog, Water Management Index - General awareness questions on current affairs

1)   Which committee will be dismantled to improve ease of doing business?

a. Finance Ministry Committee for PPP projects
b. PPCAC
c. PPAC
d. Both a and c
e. All the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Both a and c

Explanation:
The Central government has proposed to dismantle the finance ministry committee which gives approval to PPP projects to speed up the procedural delays and fostering ease of doing business.

NITI Aayog may be given charge of these projects.

The move follows the planned dismantling of the Foreign Investment Promotion Board.

As per the current rules, PPP projects above 1000-Cores are sent to PPPAC and then to the Cabinet for approval.

PPPAC was created in 2006 under the Department of Economic Affairs in the Finance Ministry.

It is comprised of the secretaries of economic affairs, expenditure and legal affairs along with the department sponsoring the project and the NITI Aayog CEO.


2)   A “Performance on Health Outcomes” index was spearheaded by Ministry of Health and Family welfare along with which organisation?

a. NITI Aayog
b. Planning Commission
c. RBI
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: NITI Aayog

Explanation:
A Performance on Health Outcomes index was launched by NITI Aayog in conjunction with the Ministry of Health and Family Welfare, to move states towards transformative action in the health sector.

The index has been developed over several months, with inputs from domestic and international experts, including academicians and development partners, seeking feedback from States through multiple iterations and pre-testing the indicators in two States prior to its finalisation.

It aims to capture the annual incremental improvements by States, rather than focus on historical achievements.

It includes index covering domains of health outcomes governance and information and a few key inputs and processes.

This initiative is envisioned to bring about the much required improvements in social sector outcomes, which have not kept pace with the economic growth in this country.

It will be used to propel action in the States to improve health outcomes and improve data collection systems.

The health index will assist in State level monitoring of performance, serve as an input for providing performance based incentives and improvement in health outcomes, thereby also meeting the citizens’ expectations.

A similar exercise has also been launched for the Education and Water sectors.

NITI Aayog: Know More

  • Full Form: National Institution for Transforming India
  • Formed: Jan 1, 2015.
  • Preceding: Planning Commission
  • Headquarters: New Delhi
  • Chairman: Narendra Modi
  • Vice Chairman: Arvind Panagriya
  • Members: Bibek Debroy, VK Saraswat, Ramesh Chand.
  • CEO: Amitabh Kant
  • Website: www.niti.gov.in


3)   Who is heading the Committee of Officers to ensure 100 percent conversion of government citizen transactions to digital platform?

a. Amitabh Kant
b. CEO of Niti Aayog
c. Both a and b are the same
d. Neither of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Both a and b are the same

Explanation:
To weed out black money and corruption from public life, GoI has constituted a committee of officers to ensure 100 percent conversion of Gov-Citizen transactions to the digital platform.

Committee is headed by NITI Aayog CEO Amitabh Kant and will identify and operationalise the time frame for user friendly digital options for payment across India.

Aim of the committee is to identify numerous digital payment systems appropriate to different sectors of the economy. It will also coordinate these to make them accessible and user friendly.

The committee will also identify digital payment system economies across all states and sectors.

It will be engaging regularly with Central ministries, regulators, state governments, district administration, local bodies and trade and industry associations

Members of the Committee of Officers for driving a digital payments economy in India include: -

  • Secretary, Department of Financial Services,
  • Ministry of Finance;
  • Secretary, Ministry of Electronics and Information Technology;
  • Secretary, Department of Industrial Policy and Promotion;
  • Secretary, Department of Investment and public Asset Management;
  • MD & CEO, National Payments Corporation of India,
  • Secretary, Ministry of Rural Development,
  • Chairman, National Highways Authority of India,
  • Adviser, NITI Aayog.


4)   Niti Aayog is aiming for India to exploit its long coastline to become what kind of an economy?

a. Marine
b. Sea
c. Ocean
d. Blue
Answer  Explanation 

ANSWER: Blue

Explanation:
Niti Aayog has started a consultation process for the integration of defence and internal security with a 15 year vision.

  • The planning body has initiated a discussion to leverage India’s status as a major maritime nation with a long coastline and a potential to become a key blue economy
  • BJP government, for the first time, has taken the decision to include these subjects in the plan process to create long term planning element for better preparation
  • India has a naturally maritime strength with:
  • coastline of 7500 km
  • Above 2 million square km of EEZ
  • More than 1300 islands and networks of the river
  • India has a natural and strategic benefit
  • Maritime trade accounts for 75 percent of the value of total trade and more than 90 percent of the volume of Indian trade
  • Indian ship building industry is 17th in the world with South Korea, Japan and China way ahead
  • It currently faces constraints such as inefficient tax structure and access related restrictions
  • Deep sea fishing is another area where growth is possible.


5)   Niti Aayog will be working on mapping food requirements of the nation within the next how many years?

a. 10
b. 12
c. 15
d. 16
Answer  Explanation 

ANSWER: 15

Explanation:
Niti Aayog will form a committee to establish the demand for food items in the next 15 years and chart a road map meeting the requirements.

  • Aayog will constitute a working group of experts to assess food requirements in the country within the coming 15 years.
  • Aayog will adjust food production targets based on public consumption trends to prioritise what would be required in the future.


6)   Candidates will now be able to access what aspect of their selection for recruitment into Central government following government approval of a Niti Aayog proposal?

a. Rankings
b. Scores
c. Position
d. Both a and b
Answer  Explanation 

ANSWER: Both a and b

Explanation:
Candidates taking various exams for recruitment into Central government will now be able to access scores and rankings through a dedicated portal.

  • Government has approved the proposal of Niti Aayog in this regard
  • Results are to be available for public viewing unless the candidate has opted out of the disclosure scheme at the time of filing applications
  • NIC will be developing a website Integrated Information System for Public Recruitment Agencies, according to DoPT
  • The integrated website will also have links to numerous recruiting agencies like UPSC, SSC etc own web pages


7)   Ratan P Watal has been appointed to which post for the social sector in Niti Aayog?

a. Principle Adviser
b. Principle Director
c. Executive Director
d. Managing Director
Answer  Explanation 

ANSWER: Principle Adviser

Explanation:
Ratan P.Watal , former finance secretary has been appointed as the Principle adviser for social sector in Niti Aayog. He has been appointed to the post for three years. Fresh appointment was following Watal’s retirement in February. He is a retired IAS officer of AP cadre.

  • The National Institute for Transforming India AAYog or NITI Aayog is a GOI policy think tank to replace the Planning Commission
  • Stated aim for NITI Aayog’s creation fosters involvement and participation in economic policy making process by the State Governments of India.


8)   NITI Aayog has launched which initiative on International Women’s Day in partnership with UN in India and MyGov?

a. Women Changing India
b. Women Transforming India
c. Women Making India
d. Women Leading India
Answer  Explanation 

ANSWER: Women Transforming India

Explanation:
Celebrating women leaders from India, NITI Aayog has launched the ‘Women Transforming India’ initiative on, March 8, International Women’s Day, in partnership with the UN in India and MyGov.
Niti Aayog is seeking powerful women narratives through this initiative which will encourage and recognise women who have made a difference.


9)   GoI has approved Department of Investment and Public Asset management proposal for strategic disinvestment of CPSEs. What are CPSEs?

a. Central Public Sector Entities
b. Central Public Sector Enterprises
c. Central Public Sector Enclave
d. None of the above
Answer  Explanation 

ANSWER: Central Public Sector Enterprises

Explanation:
GoI has approved Department of Investment and Public Asset Management for laying down the procedure and mechanism for strategic disinvestment of CPSEs or Central Public Sector Enterprises. Previously, strategic disinvestment would be associated with recommendations of the Disinvestment Commission. Government has also approved setting up of CGD or Core Group of Secretaries on Disinvestment under the Cabinet Secretary to implement the CCEA decision. NITI Aayog will perform the role of the Disinvestment Commission.


10)   Union Cabinet has given approval for setting up of AIM and SETU in NITI Aayog. What does AIM and SETU stand for?

a. Atal Innovation Mission, Self Employment and Town Urbanisation
b. Atal Innovation Mission, Self Employment and Technology Utilisation
c. Atal Invention Mission, Self Employment and Talent Utilisation
d. Atal Innovation Mission, Self Employment and Talent Utilisation
Answer  Explanation 

ANSWER: Atal Invention Mission, Self Employment and Talent Utilisation

Explanation:
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has given its approval for establishment of Atal Innovation Mission (AIM) and Self Employment and Talent Utilisation (SETU) in NITI Aayog. AIM will be guided by Mission High Level Committee and a Mission Director will be appointed with other manpower by NITI Aayog. Mission will be headquartered in New Delhi.


1 2