Antenna & Wave Propagation - Electronic Engineering (MCQ) questions & answers

Dear Readers, Welcome to Antenna & Wave Propagation multiple choice questions and answers with explanation. These objective type Antenna & Wave Propagation questions are very important for campus placement test, semester exams, job interviews and competitive exams like GATE, IES, PSU, NET/SET/JRF, UPSC and diploma.

Specially developed for the Electronic Engineering freshers and professionals, these model questions are asked in the online technical test and interview of many companies.

These tutorial are also important for your viva in university exams like Anna university, Pune, VTU, UPTU, CUSAT etc.

1)   A rectangular horn antenna operating at 4GHz has the wavelength of 0.075m and gain of about 13dBi. What will be its required capture area?
- Published on 01 Oct 15

a. 0.0149 m2
b. 0.0475 m2
c. 0.5521 m2
d. 0.9732 m2
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 0.0149 m2

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Which mode of radiation occurs in an helical antenna due to smaller dimensions of helix as compared to a wavelength?
- Published on 01 Oct 15

a. Normal
b. Axial
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Normal

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   By how many times is an input impedance of a folded dipole at resonance greater than that of an isolated dipole with same length as one of its sides?
- Published on 01 Oct 15

a. 2
b. 3
c. 4
d. 6
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 4

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   How do the elements of an active region behave?
- Published on 01 Oct 15

a. Inductive
b. Capacitive
c. Resistive
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Resistive

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   In an electrically large loop, an overall length of the loop is equal to ______
- Published on 01 Oct 15

a. λ/2
b. λ
c. λ/10
d. λ/50
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: λ

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   What is /are the advantages of using ferrite loops?

A. Increase in Magnetic field intensity
B. Increase in radiation resistance
C. Decrease in Magnetic field intensity
D. Decrease in radiation resistance

- Published on 01 Oct 15

a. A & B
b. C & D
c. A & D
d. B & C
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: A & B

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   What is/are the major applications of an infinitesimal dipole that contribute/s to its analysis?
- Published on 01 Oct 15

a. Field pattern estimation due to any length of antenna
b. Improvement in radiation resistance by increasing dipole length
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both a and b

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   A dipole carries r.m.s. current of about 300A across the radiation resistance 2 Ω. What would be the power radiated by an antenna?
- Published on 01 Oct 15

a. 90 kW
b. 135 kW
c. 180 kW
d. 200 kW
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 180 kW

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   If J & M are active at the same time, which principle theorem is used for field estimation?
- Published on 01 Oct 15

a. Reciprocity
b. Superposition
c. Causality
d. Relativity
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Superposition

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   The concept of magnetic vector potential finds its major application in deriving expression of magnetic field intensity especially for ______
- Published on 01 Oct 15

a. Real fields
b. Imaginary fields
c. Complex fields
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Complex fields

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10