Basic Electrical Engineering - Electrical Engineering (MCQ) questions and answers

1)   Filters are used to convert
- Published on 02 Sep 15

a. Pulsating dc signal into a pure dc signal
b. Pure dc signal into a pulsating dc signal
c. Pulsating dc signal into a pure ac signal
d. Pulsating ac signal into a pure dc signal
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Pulsating dc signal into a pure dc signal

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   The cut - in voltage for silicon and germanium are
- Published on 02 Sep 15

a. 0.3 V, 0.3 V
b. 0.3 V, 0.7 V
c. 0.7 V, 0.7 V
d. 0.7 V, 0.3 V
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 0.7 V, 0.3 V

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   The P - type semiconductor impurities are also called as
- Published on 02 Sep 15

a. Acceptor impurities
b. Donor impurities
c. Either (a) or (b)
d. None of these
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Acceptor impurities

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   In N - type semiconductor, the impurities added to a semiconductor are
- Published on 02 Sep 15

a. Trivalent
b. Pentavalent
c. Monovalent
d. Tetravalent
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Pentavalent

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Impurities are generally added in the pure semiconductor to
- Published on 02 Sep 15

a. increase the number of electrons
b. increase the number of holes
c. increase their conductivity
d. all of these
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: increase their conductivity

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   If induction motor is direct switched-on then it will develop
- Published on 02 Sep 15

a. 1.5 times their full load torque
b. 1.5 to 2.5 times their full load torque
c. 2.5 times their full load torque
d. 1.5 to 5 times their full load torque
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 1.5 to 2.5 times their full load torque

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   In DOL fuses are provided to protect against
- Published on 02 Sep 15

a. Short circuit protection
b. Over voltage
c. Over current
d. Over load
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Short circuit protection

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   In four - point starter, the no volt release is connected across the
- Published on 02 Sep 15

a. Supply line through a protective resistance
b. In series with field circuit through a protective resistance
c. Either (a) or (b)
d. None of these
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Supply line through a protective resistance

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   The overload release protects the motor against
- Published on 02 Sep 15

a. Over voltage
b. Over current
c. Over load
d. All of these
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Over load

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   3 - point starter is used to start the
- Published on 02 Sep 15

a. Series motor
b. Shunt motor
c. Compound motor
d. Only (b) and (c)
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Only (b) and (c)

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...