Basic Electronics Engineering - Electronic Engineering (MCQ) questions & answers

1)   What is the major functioning role of VVR in the multistage AGC amplifier circuit during an increment in the signal level?
- Published on 30 Oct 15

a. Variation in control of input signal level
b. Variation in voltage gain of multistage amplifier
c. Variation in current gain of multistage amplifier
d. Variation in control of output signal level
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Variation in voltage gain of multistage amplifier

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   The rectified & filtered signal taken at a high level point in AGC amplifier generates _______.
- Published on 30 Oct 15

a. dc voltage proportional to the level of an output signal
b. dc voltage proportional to the level of an input signal
c. ac voltage proportional to the level of output signal
d. ac voltage proportional to the level of an input signal
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: dc voltage proportional to the level of an output signal

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   How does the FET operate before the pinch-off region with small value of drain-to-source voltage in accordance to the control of drain-to-source resistance by the bias voltage?
- Published on 30 Oct 15

a. As a Voltage Controlled Resistor
b. As a Voltage Dependent Resistor
c. As a Voltage-Variable Resistor
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   How are the zener diodes placed internally in MOSFETs so as to provide defence from the hazardous consequences of stray voltages?
- Published on 30 Oct 15

a. Alternately
b. Opposite to each other
c. Back-to-back
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Back-to-back

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   FETs are widely applicable in oscilloscopes and voltmeters as an input amplifier as compared to bipolar transistors due to ______.
- Published on 30 Oct 15

a. ability of minimizing the loading effect with high input resistance
b. ability of maximizing the loading effect with high input resistance
c. ability of minimizing the loading effect with low input resistance
d. ability of maximizing the loading effect with low input resistance
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: ability of minimizing the loading effect with high input resistance

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Which mode is produced by a positive swing in gate-to-source voltage by input ac signal with the maximum voltage drop across load resistor in DE-MOSFET amplifier circuit?
- Published on 30 Oct 15

a. Depletion mode with decrease in drain current
b. Enhancement mode with decrease in drain current
c. Depletion mode with an increase in drain current
d. Enhancement mode with an increase in drain current
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Enhancement mode with an increase in drain current

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   What is the computational the value of drain current for gate-to-source voltage (VGS) of about 6V in the below drawn schematic diagram of E-MOSFET along with ID(ON) = 2mA at VGS & VGS(threshold) of about 12V & 4V respectively?

E MOSFET configuration

- Published on 30 Oct 15

a. 1 mA
b. 2 mA
c. 3 mA
d. 4 mA
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 2 mA

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   How is the layer of P-substrate, that intimate the provision of channel for electrons by touching substrate to metal -oxide film with the semantic behaviour of N-channel, can be referred as?
- Published on 30 Oct 15

a. N-type Inversion layer
b. P-type Inversion layer
c. Both a & b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: N-type Inversion layer

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   The input current of JFET and MOSFET are basically the leakage currents of ______ & ______ respectively
- Published on 30 Oct 15

a. forward-biased PN junction & capacitor
b. reversed-biased PN junction & capacitor
c. forward-biased PN junction & inductor
d. reversed-biased PN junction & inductor
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: reversed-biased PN junction & capacitor

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Which action plays a significant role in enhancing the conductivity of channel by inducing the free electrons especially in enhancement mode of N-channel MOSFET?
- Published on 30 Oct 15

a. Inductor action
b. Capacitor action
c. Resistive action
d. Filter action
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Capacitor action

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...