Basic Mechanical Engineering - Mechanical Engineering (MCQ) questions and answers

1)   What is the load stress factor for cast iron gear pair if BHN = 300?
- Published on 19 Oct 15

a. 1.89 N/mm2
b. 1.62 N/mm2
c. 1.44 N/mm2
d. 1.413 N/mm2
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 1.89 N/mm2

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   What is the function of a moderator?
- Published on 02 Sep 15

a. Increases the speed of neutrons
b. Increases the speed of electrons
c. Reduces the speed of neutrons
d. Reduces the speed of electrons
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Reduces the speed of neutrons

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   One ton of refrigeration is equal to ______
- Published on 02 Sep 15

a. 120 B Th U/hr
b. 200 B Th U/hr
c. 1200 B Th U/hr
d. 12000 B Th U/hr
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 12000 B Th U/hr

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Which of the following protects penstock due to sudden variation of flow or velocity of water?
- Published on 02 Sep 15

a. Anchors
b. Forebays
c. Trash rack
d. Surge tank
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Surge tank

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Pump transfers input mechanical energy of an engine, into ______
- Published on 02 Sep 15

a. pressure energy of a fluid
b. kinetic energy of a fluid
c. both a. and b.
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: both a. and b.

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Thermal efficiency of S.I. engines is low, due to ____
- Published on 02 Sep 15

a. low compression ratio
b. high compression ratio
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: low compression ratio

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Which of the following relations is true, for coefficient of performance (C.O.P)?
- Published on 02 Sep 15

a. (C.O.P)heat pump – (C.O.P)refrigerator = 1
b. (C.O.P)heat pump – (C.O.P)refrigerator > 1
c. (C.O.P)heat pump – (C.O.P)refrigerator < 1
d. (C.O.P)heat pump – ( C.O.P)refrigerator = 0
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: (C.O.P)heat pump – (C.O.P)refrigerator = 1

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   According to Kelvin-Planck statement, it is impossible to construct a device operating on a cycle which transfers heat from ____
- Published on 02 Sep 15

a. low pressure heat reservoir to high pressure reservoir
b. low temperature heat reservoir to high temperature reservoir
c. high pressure heat reservoir to low pressure reservoir
d. high temperature heat reservoir to low temperature reservoir
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: low temperature heat reservoir to high temperature reservoir

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   According to Joule's law, the internal energy of a perfect gas is the function of absolute ______
- Published on 02 Sep 15

a. density
b. pressure
c. temperature
d. volume
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: temperature

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Which of the following relations depict relation between Celsius and Fahrenheit scale?
- Published on 02 Sep 15

a. (oC / 5) = (oF – 32) / 9
b. (oC / 9) = (oF – 32) / 5
c. (oC / 32) = (oF – 9) / 5
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: (oC / 5) = (oF – 32) / 9

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10