Change of Speech - English (MCQ) for Bank, MBA, CAT, MAT, GMAT, SSC

1)   The given sentence is in direct/ indirect speech. Change the narration of the sentence. Select the correct option from the sentence below.

The young man promised her that he would be there the next day.

- Published on 21 Sep 15

a. The young man said, “I will be there the next day”
b. The young man said, “I promise to be here tomorrow.”
c. The young man said, “I will try to be there the next day.”
d. The young man said, “I will be here the next day.”
Answer  Explanation 

ANSWER: The young man said, “I promise to be here tomorrow.”

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   The given sentence is in direct/ indirect speech. Change the narration of the sentence. Select the correct option from the sentence below.

He said, ‘’I hardly have time to attend any party.”

- Published on 21 Sep 15

a. He said that he has no time to attend any party.
b. He said that he hardly has time to attend any party.
c. He said that he hardly had time to attend any party.
d. He says that he hardly had time to attend any party.
Answer  Explanation 

ANSWER: He said that he hardly had time to attend any party.

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   The given sentence is in direct/ indirect speech. Change the narration of the sentence. Select the correct option from the sentence below.

The young knight enquired which way the princess had gone.

- Published on 18 Sep 15

a. The young knight asked, “Which way has she gone?”
b. The young knight asked, “Which way did the princess go?”
c. The young asked the old man where the princess had gone.
d. The young knight enquired, “Which way the princess went?”
Answer  Explanation 

ANSWER: The young knight asked, “Which way did the princess go?”

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   The given sentence is in direct/ indirect speech. Change the narration of the sentence. Select the correct option from the sentence below.

He said, ‘’I have written a prize-winning essay.”

- Published on 18 Sep 15

a. He said that he has written a prize-winning essay.
b. He said that I have written a prize-winning essay.
c. He said that he had written a prize-winning essay.
d. He says that he has written a prize-winning essay.
Answer  Explanation 

ANSWER: He said that he had written a prize-winning essay.

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   The given sentence is in direct/indirect speech. Change the narration. Choose the correct answer from the alternatives below.

The mother will say, “ My daughter is going to school”.

- Published on 15 Sep 15

a. The mother will say that her daughter is going to school.
b. The mother will say that her daughter will be going to school.
c. The mother would be saying that her daughter would be going to school.
d. The mother will say that her daughter will go to school.
Answer  Explanation 

ANSWER: The mother will say that her daughter is going to school.

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   The given sentence is in direct/indirect speech. Change the narration. Choose the correct answer from the alternatives below.

Hari said to me, ‘’I will go to the market tomorrow’’.

- Published on 15 Sep 15

a. Hari told me that he will go to the market.
b. Hari told me that he will go to the market tomorrow.
c. Hari told me that he would go to the market tomorrow.
d. Hari told me that he would go to the market the next day.
Answer  Explanation 

ANSWER: Hari told me that he would go to the market the next day.

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   The given sentence is in direct/indirect speech. Change the narration. Choose the correct answer from the alternatives below.

He requested her to accompany him.

- Published on 15 Sep 15

a. He said to her, “Please, come with me.”
b. He says, “Please come with me.”
c. He says, “Let her come with me.”
d. He said, “You have to come with me.”
Answer  Explanation 

ANSWER: He said to her, “Please, come with me.”

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   The given sentence is in direct/indirect speech. Change the narration. Choose the correct answer from the alternatives below.

“I will avenge your murder,” she cried over her husband’s corpse.

- Published on 15 Sep 15

a. She decided to avenge her husband’s death.
b. She decided to avenge his murder.
c. She cried over her husband’s corpse that she would revenge his murder.
d. She cried over her husband’s corpse that she would avenge his murder.
Answer  Explanation 

ANSWER: She cried over her husband’s corpse that she would avenge his murder.

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   The given sentence is in direct/indirect speech. Change the narration. Choose the correct answer from the alternatives below.

He says he is unwell.

- Published on 11 Sep 15

a. a) He said, “I am unwell.”
b. b) He says ,”I was unwell.”
c. c) He says, “He was unwell.”
d. d) He said, “I were unwell.”
Answer  Explanation 

ANSWER: a) He said, “I am unwell.”

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   The given sentence is in direct/indirect speech. Change the narration. Choose the correct answer from the alternatives below.

He said to me, “ I don’t believe you.”

- Published on 11 Sep 15

a. He decided not to believe me.
b. “I don’t believe you’’ he said.
c. He said he not believe me.
d. He told me that he didn’t believe me.
Answer  Explanation 

ANSWER: He told me that he didn’t believe me.

Explanation:
No explanation is available for this question!


1