Compound Interest - Quantitative Aptitude (MCQ) questions

1)   What will be ratio of simple to compound interest on two same sums invested in SBI at rate of interest of 8% kept for 3 years?
- Published on 08 May 17

a. 1875/2029
b. 1/2.5
c. 1903/2156
d. 4/9
Answer  Explanation 

ANSWER: 1875/2029

Explanation:
compound interest


2)   Raju invested Rs. 77500 in ICICI bank. In two years how much compound interest will he get, if the first year rate of interest was 10% and second year had 2% more than first year?
- Published on 08 May 17

a. Rs. 17850
b. Rs. 17980
c. Rs. 18963
d. Rs. 16880
Answer  Explanation 

ANSWER: Rs. 17980

Explanation:
compound interest


3)   What will be difference in population 3 years ago and 2 years ago of Devon village, whose current population is 100000 and which is increasing at a rate of 25% every year?
- Published on 08 May 17

a. 15250
b. 13900
c. 16400
d. 12800
Answer  Explanation 

ANSWER: 12800

Explanation:
compound interest


4)   A has two grandsons P and Q. 13 year old P gets some money from A’s wealth and 14 year old Q gets rest of the money. But P and Q will get money only when they turn 25 years old. Till then the money is in a bank getting interest at rate 4% compounded annually. When both turn 25, they receive the same amount. How much had A given Q initially, if total money with A was Rs.25500?
- Published on 08 May 17

a. Rs. 12500
b. Rs. 13000
c. Rs. 15000
d. Rs. 11500
Answer  Explanation 

ANSWER: Rs. 13000

Explanation:
compound interest


5)   Raj has Rs. 1301 with him. He divided it amongst his sons Prakash and Prashant and asked them to invest it at 4% rate of interest compounded annually. It was seen that Prakash and Prashant got same amount after 17 and 19 years respectively. How much did Raj give to Prashant?
- Published on 03 May 17

a. Rs. 705
b. Rs. 615
c. Rs. 676
d. Rs. 625
Answer  Explanation 

ANSWER: Rs. 625

Explanation:
compound interest


6)   Shamik had invested same amount of sums at simple as well as compound interest. The time period of both the sums was 2 years and rate of interest too was same 4% per annum. At the end, he found a difference of Rs. 50 in both the interests received. What were the sums invested?
- Published on 03 May 17

a. Rs. 32550
b. Rs. 35750
c. Rs. 30000
d. Rs. 31250
Answer  Explanation 

ANSWER: Rs. 31250

Explanation:
compound interest


7)   Sarang invested some money in HDFC at 3% rate of interest. What would be the corresponding simple interest if after 2 years, Sarang got Rs. 101.50 as compound interest?
- Published on 03 May 17

a. Rs. 1015
b. Rs. 125
c. Rs. 100
d. Rs. 150
Answer  Explanation 

ANSWER: Rs. 100

Explanation:
compound interest


8)   Ramesh gets double the amount in 9 years when invested at compound interest. In how many years will the amount become four times itself?
- Published on 13 Apr 17

a. 13.5 years
b. 27 years
c. 9 years
d. 18 years
Answer  Explanation 

ANSWER: 18 years

Explanation:
compound interest


9)   When difference between compound and simple interest for three years is Rs. 122 at 5% rate per annum, the principal is ______
- Published on 12 Apr 17

a. Rs. 24400
b. Rs. 14400
c. Rs. 18000
d. Rs. 16000
Answer  Explanation 

ANSWER: Rs. 16000

Explanation:
compound interest


10)   If at same rate of interest, in 2 years, the simple interest is Rs. 40 and compound interest is Rs. 41, then what is the principal?
- Published on 12 Apr 17

a. Rs. 500
b. Rs. 400
c. Rs. 800
d. Rs. 820
Answer  Explanation 

ANSWER: Rs. 400

Explanation:
compound interest


1 2 3