Control Systems - Electronic Engineering (MCQ) questions & answers

1)   Which among the following units of PLC is adopted to convey the control plan to CPU?
- Published on 09 Oct 15

a. Memory
b. Power supply unit
c. I/O interface
d. Programming software
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Programming software

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Which architectural unit/block of PLC decides the sequence of different operations to be executed by means of instructions written in memory?
- Published on 09 Oct 15

a. Memory
b. Programming software
c. I/O interface
d. CPU
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: CPU

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Which among the following is a unique model of a system?
- Published on 09 Oct 15

a. Transfer function
b. State variable
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Transfer function

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Which among the following is a disadvantage of modern control theory?
- Published on 09 Oct 15

a. Implementation of optimal design
b. Transfer function can also be defined for different initial conditions
c. Analysis of all systems take place
d. Necessity of computational work
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Necessity of computational work

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   According to the property of state transition method, e0 is equal to _____
- Published on 09 Oct 15

a. I
b. A
c. e-At
d. -eAt
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: I

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Which mechanism in control engineering implies an ability to measure the state by taking measurements at output?
- Published on 09 Oct 15

a. Controllability
b. Observability
c. Differentiability
d. Adaptability
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Observability

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   State model representation is possible using _________
- Published on 09 Oct 15

a. Physical variables
b. Phase variables
c. Canonical state variables
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Which among the following constitute the state model of a system in addition to state equations?
- Published on 09 Oct 15

a. Input equations
b. Output equations
c. State trajectory
d. State vector
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Output equations

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Which principle specifies the relationship between enclosure of poles & zeros by s-plane contour and the encirclement of origin by q(s) plane contour?
- Published on 09 Oct 15

a. Argument
b. Agreement
c. Assessment
d. Assortment
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Argument

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   If a Nyquist plot of G (jω) H (jω) for a closed loop system passes through (-2, j0) point in GH plane, what would be the value of gain margin of the system in dB?
- Published on 09 Oct 15

a. 0 dB
b. 2.0201 dB
c. 4 dB
d. 6.0205 dB
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 6.0205 dB

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...