Design of Machine Elements - 2 - Mechanical Engineering (MCQ) questions and answers

Dear Readers, Welcome to Design of Machine Elements - 2 multiple choice questions and answers with explanation. These objective type Design of Machine Elements - 2 questions are very important for campus placement test, semester exams, job interviews and competitive exams like GATE, IES, PSU, NET/SET/JRF, UPSC and diploma.

Specially developed for the Mechanical Engineering freshers and professionals, these model questions are asked in the online technical test and interview of many companies.

These tutorial are also important for your viva in university exams like Anna university, Pune, VTU, UPTU, CUSAT etc.

1)   Determine the Sommerfeld number considering the following data for hydrodynamic bearing?
1. Diameter of bearing = 120 mm
2. Bearing pressure = 5 N/mm2
3. Oil viscosity = 30 cP
4. Journal speed = 900 rpm
5. Radial clearance = 150 microns

- Published on 19 Oct 15

a. 0.2360
b. 0.0144
c. 0.0115
d. 0.0178
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 0.0144

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Which of the following formula is used to calculate oil-film thickness in hydrodynamic bearings?
- Published on 19 Oct 15

a. h = (c + Є cos θ)
b. h =(c – Є cos θ)
c. h = c (1+ Є sin θ)
d. h = c (1+ Є cos θ)
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: h = c (1+ Є cos θ)

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Lubricating oil used in hydrodynamic bearing has total flow rate of 0.340 l/min and side leakage of 0.1520 l/min. If mass density of oil is 600 kg/m3 and specific heat is 1.05 kJ/kg oC, what is the rise in temperature if power lost in friction is 0.05 kW?
- Published on 19 Oct 15

a. 11.23o C
b. 15.11o C
c. 18.03o C
d. 22.23o C
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 18.03o C

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Lubricating oil of mass density 800 kg/m3 used in 360o hydrodynamic bearing has a flow rate of 6000 mm3. Neglecting side leakage if temperature rises to 10 oC and specific heat is 1.55 kJ/kg oC, what is the rate of heat dissipated in the bearing?
- Published on 19 Oct 15

a. 7.4 W
b. 236 W
c. 0.236 kW
d. 0.0744 kW
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 0.0744 kW

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   A journal of 120 mm diameter rotates in a bearing at a speed of 1000 rpm. What is the power lost during friction if 8 kN radial load acts on the journal and coefficient of friction is 2.525 x 10-3?
- Published on 19 Oct 15

a. 0.126 kW
b. 0.253 KW
c. 2.365 kW
d. 7.615 kW
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 0.126 kW

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   What does number 6 indicate in the class of wire rope 6 x 37 (18/12/6/1)?
- Published on 19 Oct 15

a. Diameter
b. Strands
c. Wires
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Strands

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Lang lay ropes offer more resistance to __________
- Published on 19 Oct 15

a. fatigue failure
b. abrasive failure
c. both a. and b.
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: both a. and b.

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   A V-belt pulley has belt velocity 20 m/s and mass 0.7 kg per meter. If allowable tension in the belt is 600 N then what will be the power transmitting capacity of belt?
(Assume μ = 0.5 & θ = 2.5 rad)

- Published on 19 Oct 15

a. 3.75 kW
b. 3.2 kW
c. 4.5 kW
d. 5.23 kW
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 4.5 kW

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   A V-belt pulley transmits power to flat belt pulley. If the coefficient of friction is 0.25 then which pulley governs the design? (β = 21o & α = 0.2)
- Published on 19 Oct 15

a. Flat pulley
b. V-belt pulley
c. Both a. and b.
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Flat pulley

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Which of the following statements is/are true for V-belts?
- Published on 19 Oct 15

a. V-belt drives have low reduction ratio
b. Due to wedging action slip is negligible in V-belts
c. V-belt transmits power over long centre distances
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Due to wedging action slip is negligible in V-belts

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2 3 4 5 6 7