Digital Electronics - Electronic Engineering (MCQ) questions & answers

Dear Readers, Welcome to Digital Electronics multiple choice questions and answers with explanation. These objective type Digital Electronics questions are very important for campus placement test, semester exams, job interviews and competitive exams like GATE, IES, PSU, NET/SET/JRF, UPSC and diploma.

Specially developed for the Electronic Engineering freshers and professionals, these model questions are asked in the online technical test and interview of many companies.

These tutorial are also important for your viva in university exams like Anna university, Pune, VTU, UPTU, CUSAT etc.

1)   Match the following value kind attributes with their return elements :

A. Value Type attribute -------------------- 1) Length
B. Value Array attribute ------------------- 2) Information
C. Value Block attribute ------------------- 3) Bounds

- Published on 29 Sep 15

a. A- 3, B- 1, C- 2
b. A- 1, B- 2, C- 3
c. A- 2, B- 1, C- 3
d. A- 2, B- 3, C-1
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: A- 3, B- 1, C- 2

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Which among the following is not a type of concurrent statement?
- Published on 29 Sep 15

a. Simple signal assignment
b. Selected signal assignment
c. Generate statement
d. Direct Instantiation
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Direct Instantiation

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Which type of logic is produced by case statements?
- Published on 29 Sep 15

a. Serial logic
b. Parallel logic
c. Priority encoded logic
d. Priority decoded logic
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Parallel logic

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Which among the following does not belong to the category of sequential statements?
- Published on 29 Sep 15

a. If statements
b. Process statements
c. Loop statements
d. Node statements
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Node statements

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   What does an arrow indicate in the schematic format of process statement given below?
- Published on 29 Sep 15

Process Statement Representation.png
a. Variable declaration
b. Process body
c. Process label
d. Sensitivity list
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Sensitivity list

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Which among the following ROMs exhibit/s the necessity of eliminating the PROM from the circuit?
- Published on 29 Sep 15

a. EPROM
b. EEPROM
c. Both a and b
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: EPROM

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Which signal is used to transfer the stored data into RAM?
- Published on 29 Sep 15

a. Store
b. Load
c. Recall
d. Move
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Recall

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Which components play a significant role in the formation of a dynamic RAM?
- Published on 29 Sep 15

a. Two MOSFETs
b. Two capacitors
c. One MOSFET and one capacitor
d. One MOSFET and two capacitors
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: One MOSFET and one capacitor

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   What is the bit storage capacity of TTL RAM cell?
- Published on 29 Sep 15

a. 0
b. 1
c. 4
d. 16
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 1

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   With the availability of 16 x 4 memory size, how many ICs ( memory chips) will be required for the expansion of its word size in order to obtain 16 x 8 memory?
- Published on 29 Sep 15

a. 2
b. 4
c. 8
d. 16
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 2

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...