Discount - Quantitative Aptitude (MCQ) questions

1)   Raj got a new chair for 35% discount. Had Raj got no discount, Raj would have had to pay Rs. 224 more. How much did Raj pay for the chair?
- Published on 08 May 17

a. Rs. 416
b. Rs. 640
c. Rs. 208
d. Rs. 224
Answer  Explanation 

ANSWER: Rs. 416

Explanation:
discount


2)   Gurpreet went to a shop and bought a sofa. She got a 20% discount on it. Had she gotten 25% discount she would have saved Rs. 1000 more. How much did she pay for the sofa?
- Published on 08 May 17

a. Rs. 5000
b. Rs. 10,000
c. Rs. 20,000
d. Rs. 25000
Answer  Explanation 

ANSWER: Rs. 20,000

Explanation:
discount


3)   Which of the following will yield maximum discount on Rs. 6896?

1) 2 successive discounts of 5% and 5%
2) Single discount of 10%
3) 2 successive discounts of 8% and 2%

- Published on 03 May 17

a. 3
b. 2
c. 1
d. All will yield same discount
Answer  Explanation 

ANSWER: 2

Explanation:
discount


4)   Sonali could not decide between discount of 30% or two successive discounts of 25% and 5%, both given on shopping of Rs. 2000. What is the difference between both the discounts?
- Published on 03 May 17

a. Rs. 15
b. Rs. 25
c. Rs. 100
d. There is no difference
Answer  Explanation 

ANSWER: Rs. 25

Explanation:
discount


5)   Blackberry announced a discount of 25% on their trousers. Vivek went to shop. He wanted to save Rs. 400 in discount. How many trousers should he buy to do so, if each trouser costs Rs. 320?
- Published on 03 May 17

a. 5
b. 4
c. 10
d. 50
Answer  Explanation 

ANSWER: 5

Explanation:
discount


6)   Chandrika raised the price of their products by 40%. How much discount should they give so as to sell the products on no profit no loss basis?
- Published on 03 May 17

a. 40%
b. 28.5%
c. 22.5%
d. 32.75%
Answer  Explanation 

ANSWER: 28.5%

Explanation:
discount


7)   There is a 10% discount on a dozen pairs of trousers marked at Rs. 8000. How many pair of trousers can be bought with Rs. 2400?
- Published on 03 May 17

a. 7
b. 2
c. 4
d. 8
Answer  Explanation 

ANSWER: 4

Explanation:
discount


8)   If a shopkeeper gives 20% discount and then 10% discount on a pen, which has the marked price of Rs. 500, how much would be the selling price of the pen?
- Published on 03 May 17

a. Rs. 350
b. Rs. 150
c. Rs. 320
d. Rs. 360
Answer  Explanation 

ANSWER: Rs. 360

Explanation:
discount


9)   There was 25% off on handbags. Madhu bought a handbag. She also got a 10% discount for paying cash. She paid Rs. 405. What as the price tag on the handbag?
- Published on 03 May 17

a. Rs. 575
b. Rs. 625
c. Rs. 450
d. Rs. 600
Answer  Explanation 

ANSWER: Rs. 600

Explanation:
discount


10)   Simran gets a discount of 25% on Rs. 3600 oven. Since she pays cash, she gets additional 2% discount too. How much does she pay?
- Published on 03 May 17

a. Rs. 2864
b. Rs. 2468
c. Rs. 2548
d. Rs. 2646
Answer  Explanation 

ANSWER: Rs. 2646

Explanation:
discount


1 2 3