Dynamics of Machinery - Mechanical Engineering (MCQ) questions and answers

1)   Determine logarithmic decrement, if the amplitude of a vibrating body reduces to 1/6th in two cycles.
- Published on 11 Sep 15

a. 0.223
b. 0.8958
c. 0.3890
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 0.8958

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Calculate coefficient of viscous damper, if the system is critically damped.
Consider the following data:

1. Mass of spring mass damper system = 350 kg
2. Static deflection = 2 x 10–3 m
3. Natural frequency of the system = 60 rad/sec

- Published on 11 Sep 15

a. 100.5 x 103 N-s/m
b. 80 x 103 N-s/m
c. 42 x 103 N-s/m
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 42 x 103 N-s/m

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Calculate logarithmic decrement if damping factor is 0.33.
- Published on 11 Sep 15

a. 1.36
b. 3.23
c. 5.16
d. 2.19
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 2.19

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Which part of the human ear is divided by the basilar membrane?
- Published on 11 Sep 15

a. Ear drum
b. Helicontrema
c. Cochlea
d. Eustachian tube
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Cochlea

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Elastomeric foam used as a sound absorber is made of ___________
- Published on 11 Sep 15

a. Non-porous material
b. Porous material
c. Perforated material
d. Resonator
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Porous material

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   The resonant frequency of a mass-spring system depends upon ________
- Published on 11 Sep 15

a. stiffness
b. surface density
c. depth of air space
d. all of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: all of the above

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   What happens when sound waves impinge on fiber boards?
- Published on 11 Sep 15

a. Sound energy is converted into vibrational energy
b. Sound energy is converted into heat energy
c. Sound energy is converted into mechanical energy
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Sound energy is converted into heat energy

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   When a person enters a far field from a near field, the sound pressure level drops off at the rate of _______
- Published on 11 Sep 15

a. 2 dB per 1/4th distance from point source
b. 2 dB per doubling the distance from point source
c. 4 dB per half distance from point source
d. 6 dB per doubling the distance from point source
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 6 dB per doubling the distance from point source

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   The process of maintaining appropriate noise level without considering economic factors is called as _____
- Published on 11 Sep 15

a. noise control
b. noise reduction
c. both a. and b.
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: noise reduction

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   What are the adverse effects of noise on the organizations?
- Published on 11 Sep 15

a. Compensation claims
b. Productivity
c. Both a. and b.
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both a. and b.

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10