Electrical and Electronic Measurements & Instrumentation - Electrical Engineering (MCQ) questions and answers

1)   The full range of audibility in audio frequency oscillator is
- Published on 16 Sep 15

a. 0 to 20 Hz
b. 20 Hz to 2 kHz
c. 20 Hz to 20 kHz
d. 20 Hz to 20 MHz
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 20 Hz to 20 kHz

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   A liquid crystal display requires
- Published on 16 Sep 15

a. An AC drive
b. A DC drive
c. Both AC and DC drive
d. None of these
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: An AC drive

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   The detectors used in optical sensors is
- Published on 16 Sep 15

a. Photodiodes
b. Phototransistors
c. Laser
d. Only (a) and (b)
e. All the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Only (a) and (b)

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Optical sensors used for the displacement measurement works on the principal that
- Published on 16 Sep 15

a. Intensity of light increases with distance
b. Intensity of light decreases with distance
c. Intensity of light remains constant with distance
d. Intensity of light increases with time
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Intensity of light decreases with distance

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Capacitance sensor can measure very small displacement. It can be formed by varying
- Published on 16 Sep 15

a. Separation
b. Area
c. Permittivity
d. Either (a) or (b) or (c)
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Either (a) or (b) or (c)

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   The ionization gauge an instrument used for the measurement of
- Published on 16 Sep 15

a. Very low pressure
b. Medium pressure
c. High pressure
d. Very high pressure
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Very low pressure

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Dead weight gauge is used for the measurement of pressure of
- Published on 16 Sep 15

a. About 1000 bar
b. About 2000 bar
c. About 5000 bar
d. About 7000 bar
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: About 7000 bar

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   Bourdon tube is used for the measurement of gauge pressure of
- Published on 16 Sep 15

a. Gas
b. Liquid fluid
c. Solid
d. Only (a) and (b)
e. All the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Only (a) and (b)

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   The resistances of potential transformer winding is minimized by using
- Published on 16 Sep 15

a. Thick conductors and small length of turns
b. Thin conductors and small length of turns
c. Thin conductors and large length of turns
d. Thick conductors and large length of turns
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Thick conductors and small length of turns

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   The nominal ratio for a current transformer is given by
- Published on 16 Sep 15

a. (rated primary winding current)/(rated secondary winding current)
b. (number of turns in the primary winding)/(number of turns in the secondary winding )
c. (number of turns in the secondary winding)/(number of turns in the primary winding )
d. (rated secondary winding current)/(rated primary winding current)
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: (rated primary winding current)/(rated secondary winding current)

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...