Electrical Audit & Management - Electrical Engineering (MCQ) questions and answers

1)   For voltage boosting in distribution networks the capacitors used is
- Published on 06 Oct 15

a. Series capacitors
b. Shunt capacitors
c. Both (a) and (b)
d. None of these
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Series capacitors

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   To reduce the power consumption, the capacitors should be located
- Published on 06 Oct 15

a. As close as possible to the load
b. As far as possible to the load
c. Not too close not too far from the load
d. All of these
e. None of these
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: As close as possible to the load

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   A synchronous motor takes the leading current when it is
- Published on 06 Oct 15

a. Overexcited
b. Under excited
c. Not excited
d. Either (a) or (b)
e. All of these
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Either (a) or (b)

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   If an alternator is supplying load of 350 kW at 0.6 pf lagging and its power factor is raised to unity then to supply the alternator for the same kVA loading, the extra required kilowatts will be
- Published on 06 Oct 15

a. 205 kW
b. 212 kW
c. 233 kW
d. 246 kW
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 233 kW

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   In order to improve the power factor of equipment operating at lagging power factor, a capacitor is connected
- Published on 06 Oct 15

a. In series with the equipment
b. In parallel with the equipment
c. In series-parallel with the equipment
d. Either (a) or (b)
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: In parallel with the equipment

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   A person purchases a lathe for Rs. 8000 the freight and haulage cost Rs 150 and the charges for installation it is Rs 200. Its life is 20 years and the scrap value is Rs 250. Then the annual depreciation charges by straight line method is
- Published on 06 Oct 15

a. Rs 405
b. Rs 452.6
c. Rs 438.9
d. Rs 523.8
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Rs 405

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   A sum of money is deposited in a SB account. If it is compounded annually at the rate of 8%, after 10 years it will become Rs 2,00,000. Then the sum of money is
- Published on 06 Oct 15

a. Rs 92638.7
b. Rs 95233.1
c. Rs 96924.5
d. Rs 98888.1
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Rs 92638.7

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   To save energy, Washington DC, has developed an investment analysis software package, ENVEST. This program can be run on an
- Published on 06 Oct 15

a. IBM PC
b. PCXT
c. PCAT
d. All of these
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of these

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   A tax credit substantially
- Published on 06 Oct 15

a. Increases the investment merit of the investment
b. Decreases the investment merit of the investment
c. Does not cause any effect on the investment merit of the investment
d. None of these
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Increases the investment merit of the investment

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   Which method provides cash for the replacement of asset at the end of its useful life?
- Published on 06 Oct 15

a. Straight line depreciation
b. Sum of years digits depreciation
c. Declining balance depreciation
d. Sinking fund depreciation
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Sinking fund depreciation

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2 3 4 5 6