Electrical Installation, Estimation and Costing - Electrical Engineering (MCQ) questions and answers

1)   Which type of cable is used for underground service connections?
- Published on 05 Oct 15

a. Low tension 3 ¼ core cable
b. Low tension 3 ½ core cable
c. Low tension 2 ¼ core cable
d. Low tension 2 ½ core cable
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Low tension 3 ½ core cable

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   What is the formula to calculate the number of poles required in LT line distribution?
- Published on 05 Oct 15

a. Length / Span + 1
b. Length / Span + 10
c. Span / Length + 1
d. Span / Length + 10
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Length / Span + 1

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   What should be the height of the ‘Roof Pole’?
- Published on 05 Oct 15

a. Less than 5m
b. Less than 3m
c. More than 3m
d. More than 10m
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Less than 3m

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   What is the multiplication factor used for the determination of maximum current carrying capacity of an 11 kV line?
- Published on 05 Oct 15

a. 0.88
b. 0.95
c. 0.9
d. 0.8
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 0.9

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   What should be the minimum clearance for laying power cables near communication lines?
- Published on 05 Oct 15

a. 0.2 m horizontally and vertically
b. 0.6 m horizontally and vertically
c. 1 m horizontally and vertically
d. 1.5 m horizontally and vertically
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 0.6 m horizontally and vertically

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Which test(s) is / are conducted after completion of erection of 11 kV line but before energisation of lines?
- Published on 05 Oct 15

a. Conductor continuity tests
b. Earth resistance tests
c. Insulation resistance tests
d. Both (a) & (c)
e. All of these
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of these

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   What should be the minimum insulation resistance of a 11 kV line when tested with a 1000 v Megger?
- Published on 05 Oct 15

a. 10 kV
b. 50 kV
c. 33 kV
d. 120 kV
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 50 kV

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   What is the empirical formula employed for the determination of spacing of conductors in case of aluminium conductors?
- Published on 05 Oct 15

a. √S + V / 100
b. √S + 120 / V
c. √S + V / 150
d. √S + V / 1 kV
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: √S + V / 150

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   What is the angle between the pole and stay?
- Published on 05 Oct 15

a. 30 °
b. 45 °
c. 60 °
d. 10 °
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 30 °

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   What should be the spacing between the two conductors if the working voltage is 11 kV?
- Published on 05 Oct 15

a. 76 mm
b. 101 mm
c. 190 mm
d. 250 mm
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 101 mm

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2 3 4 5 6 7 8