Electrical Measurements & Units - Electrical Engineering (MCQ) questions and answers

1)   Which material is used in the liquid type of fuse?
- Published on 17 Nov 15

a. SF6
b. Distilled water
c. Carbon tetra chloride.
d. Mineral oil / transformer oil
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Carbon tetra chloride.

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Which material is used for the manufacture of bus bars?
- Published on 17 Nov 15

a. Aluminium rods.
b. Copper rods.
c. Any conducting material.
d. Made of silver.
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Copper rods.

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   In function generator, the output waveform of integrator is
- Published on 10 Nov 15

a. Sinusoidal
b. Square
c. Triangular
d. Saw-tooth
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Triangular

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   The basic difference between square wave and pulse generator is their
- Published on 10 Nov 15

a. Waveforms shape
b. Duty cycles
c. Frequency range
d. Cost
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Duty cycles

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   The full range of audibility in audio frequency oscillator is
- Published on 10 Nov 15

a. 0 to 20 Hz
b. 20 Hz to 2 kHz
c. 20 Hz to 20 kHz
d. 20 Hz to 20 MHz
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 20 Hz to 20 kHz

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   A liquid crystal display requires
- Published on 10 Nov 15

a. An AC drive
b. A DC drive
c. Both AC and DC drive
d. None of these
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: An AC drive

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   In liquid crystal displays, the liquid crystal exhibits properties of
- Published on 10 Nov 15

a. Liquid
b. Solids
c. Gases
d. Both (a) and (b)
e. None of these
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both (a) and (b)

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   In light emitting diode, the available light emitting region is
- Published on 10 Nov 15

a. Less than 2.5 mm
b. From 2.5 to 25 mm
c. Greater than 25 mm
d. Greater than 50 mm
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: From 2.5 to 25 mm

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Depending on whether the display is a numeric or alphanumeric, the segmental displays is
- Published on 10 Nov 15

a. 7 segmental
b. 14 segmental
c. 21 segmental
d. Either (a) or (b)
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Either (a) or (b)

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   The measurements which can be simplifies by using X-Y recorders is /are
- Published on 10 Nov 15

a. Speed-torque characteristics of motors
b. Regulation curves of power supplies
c. Hysteresis curves
d. All of these
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of these

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...