Engineering Mechanics - Mechanical Engineering (MCQ) questions and answers

1)   Which axial force is determined while analyzing a truss?
- Published on 21 Sep 15

a. compressive force
b. tensile force
c. both a. and b.
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: both a. and b.

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   If a body is subjected to plastic impact, _______
- Published on 21 Sep 15

a. only kinetic energy is conserved
b. only momentum is conserved
c. both a. and b.
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: only momentum is conserved

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   An object of 30 kg is moved with a velocity of 2 m/s on a horizontal smooth surface. What is the velocity of the block for 4 seconds if force of 40 N is applied on it in the direction of force?
- Published on 21 Sep 15

a. 2 m/s
b. 4.6 m/s
c. 7.33 m/s
d. 9.33 m/s
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 7.33 m/s

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   If two objects of 30 kg and 10 kg move with equal kinetic energy, then what is the ratio of magnitudes for linear momentum?
- Published on 21 Sep 15

a. √3 : 1
b. 1 : √3
c. 1 : 3√3
d. 1 : 3
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: √3 : 1

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   The total momentum of a system __________, if no external impressed force acts on it.
- Published on 21 Sep 15

a. increases
b. decreases
c. remains constant
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: remains constant

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   According to the principle of conservation of energy, under the action of _________ force, the sum of P.E and K.E of a particle remains constant.
- Published on 21 Sep 15

a. conservative force
b. dissipative force
c. frictional force
d. air resistance force
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: conservative force

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Work done by an engine in 6 sec is 1000 joules. What is the power generated by the engine in watt?
- Published on 21 Sep 15

a. 1600 watt
b. 600 watt
c. 166 watt
d. 600 watt
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 166 watt

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   If a particle of mass 5 kg moves uniformly along a circle of radius 10 m at 10 m/s, then what is the work done by centripetal force during its one revolution?
- Published on 21 Sep 15

a. 0.5 kNm
b. zero
c. infinity
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: zero

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   A block is displaced by 3 m when a force of 200 N is applied on it on an inclined surface which is at an angle of 50o with the horizontal. What is the work done?
- Published on 21 Sep 15

a. 385.67 Nm
b. 459.62 Nm
c. 933.00 Nm
d. Insufficient data
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 385.67 Nm

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   What is the momentum of a body of 2 kg at its highest point, when thrown with a velocity of 15 m/s at an angle of of 70o with the horizontal?
- Published on 21 Sep 15

a. 9.23 kg ms-1
b. 10.26 kg ms-1
c. 28.19 kg ms-1
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 10.26 kg ms-1

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...