High Voltage Engineering - Electrical Engineering (MCQ) questions and answers

1)   For the measurement of radio interference voltages, the detector circuit is provided with a measuring device to measure
- Published on 21 Dec 15

a. Average value
b. Peak value
c. Quasi-peak value
d. All of these.
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of these.

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   For operating power frequency voltages, a surge arrester has to be a
- Published on 21 Dec 15

a. Conductor
b. Non-conductor
c. Semiconductor
d. None of these
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Non-conductor

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Failure during switching impulse tests are can be determined by
- Published on 21 Dec 15

a. Visible in oscillograms
b. Loud noise produced
c. External flashovers
d. All of these
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of these

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Impulse testing of transformers is done using
- Published on 21 Dec 15

a. Full wave standard impulse
b. Chopped wave standard impulse
c. Half wave standard impulse
d. Only (a) and (b)
e. None of these
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Only (a) and (b)

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   The expected life at the rated stress can be determined by conducting long duration life tests at increased stress for
- Published on 21 Dec 15

a. Less than 1 hr
b. 1 hr to about 1000 hr
c. More than 1000 hr
d. None of these
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 1 hr to about 1000 hr

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   The sparkover voltage
- Published on 21 Dec 15

a. Increases with humidity
b. decreases with the partial pressure of water vapour in air
c. Humidity effect decreases with the size of spheres
d. Humidity is minimum for uniform field gaps
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Increases with humidity

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   For voltage measurements, the gap which gives highest accuracy is
- Published on 21 Dec 15

a. Sphere gaps
b. Field gaps
c. Rod gaps
d. None of these
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Sphere gaps

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   The series capacitor peak voltmeter is suitable for
- Published on 21 Dec 15

a. Positive half cycle
b. Negative half cycle
c. Sinusoidal waveform
d. All of these
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of these

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   The attractive force between the electrodes of a parallel plate capacitor is
- Published on 21 Dec 15

a. Directly proportional to the square of the applied voltage between plates
b. Directly proportional to the capacitance between the plates
c. Inversely proportional to the square of the separation between the plates
d. All of these
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of these

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   A Capacitance Voltage Transformer can be connected to a
- Published on 21 Dec 15

a. High impedance device
b. Low impedance device
c. Relay coil
d. Only (b) and (c)
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Only (b) and (c)

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2 3 4 5 6 7