Hydraulics & Pneumatics - Mechanical Engineering (MCQ) questions and answers

1)   Match the following group 1 items with group 2 items and select the correct option.
1. Radial motor --------------------------- A. Swash plate
2. Axial motor ----------------------------- B. Crank shaft motor
3. Orbit -------------------------------------- C. Vane motor
4. Low torque motor ---------------------- D. Geroller motor

- Published on 17 Aug 15

a. 1-B, 2-A, 3-D, 4-C
b. 1-A, 2-C, 3-B, 4-D
c. 1-C, 2- A, 3-B, 4-D
d. 1-B, 2-D, 3-A, 4-C
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 1-B, 2-A, 3-D, 4-C

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Cam lobe hydraulic motor is a type of
- Published on 17 Aug 15

a. axial hydraulic motor
b. orbit hydraulic motor
c. gear hydraulic motor
d. radial hydraulic motor
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: radial hydraulic motor

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   Which of the following is a type of low-torque high-speed motor?
- Published on 17 Aug 15

a. radial piston motors
b. axial piston motors
c. bent axis motor
d. gear motor
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: gear motor

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   Motors used in high speed applications have
- Published on 17 Aug 15

a. high torque with high speed
b. low torque with high speed
c. high torque with low speed
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: low torque with high speed

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Which motor causes heavy loads due to its usage in order to move at constant lower speeds?
- Published on 17 Aug 15

a. Low-torque high-speed motors
b. High-torque low-speed motors
c. both a. and b.
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: High-torque low-speed motors

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Low-torque high-speed motors are used in
- Published on 17 Aug 15

a. cranes
b. winches
c. fans
d. all of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: fans

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   What is the function of hydraulic motor?

1. hydraulic motor converts hydraulic oil under pressure into torque and angular displacement
2. hydraulic motor converts hydraulic oil under pressure into force and linear displacement
3. hydraulic motor converts hydraulic energy into mechanical energy
4. hydraulic motor converts mechanical energy into hydraulic energy

- Published on 17 Aug 15

a. 1 and 4
b. 1 and 3
c. 2 and 3
d. 2 and 4
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 1 and 3

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   When does holding piston keep the angle between yoke and cylinder block maximum?
- Published on 17 Aug 15

a. when set pressure is greater than load pressure
b. when set pressure is less than load pressure
c. when set pressure and load pressure are same
d. all of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: when set pressure is greater than load pressure

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   What is the maximum angle between cylinder block and shaft axis?
- Published on 17 Aug 15

a. 30o
b. 50o
c. 45o
d. all of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 30o

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   What happens when the distance between flange and cylinder block is varied?
- Published on 17 Aug 15

a. piston displacement cannot be varied
b. variable flow rate of fluid can be achieved
c. fixed flow rate can be achieved
d. all of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: variable flow rate of fluid can be achieved

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...