Land & the people - GS question based on India Year Book

1)   Who got the Nobel Peace Prize for 2014?

1) Malala Yousufzai
2) Kailash Satyarthi
3) EU (European Union)

- Published on 07 Aug 15

a. 1
b. 2
c. 3
d. 1 and 2
Answer  Explanation 

ANSWER: 1 and 2

Explanation:
Malala is a Pakistani activist advocating Pakistani girls’ right to get education. She was attacked and survived the attack even though she was very badly injured. Kailash Satyarthi advocates child education, child rights and is an activist against child labor. He founded the Bachpan Bachao Andolan (Save the Childhood Movement).


2)   Arrange the following states in decreasing order of their population as per Census 2011.

1) Bihar
2) Andhra Pradesh (United)
3) Madhya Pradesh
4) Tamil Nadu
5) Maharashtra

- Published on 06 Aug 15

a. 1 5 4 3 2
b. 5 1 2 3 4
c. 1 5 2 4 3
d. 5 1 2 4 3
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 5 1 2 3 4

Explanation:
The sequence is UP, Maharashtra, Bihar, West Bengal, AP (united), MP, TN.


3)   Which of the following statement / s is / are correct with regard to Literacy in India?

1) Male literacy rate in India is approximately 81%.

2) Female literacy rate in India is approximately 65%.

3) From 2001 to 2011, the number of female literates added is less than male literates.

4) Uttar Pradesh has the lowest literacy rate of 61.6%.

- Published on 06 Aug 15

a. Only 1 and 4
b. Only 2, 3 and 4
c. Only 1 and 2
d. All of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Only 1 and 2

Explanation:
From 2001 to 2011, the number of female literates added is more than male literates. Bihar is lowest in literacy with 61.6%.


4)   Brahmaputra is known as Yarlung Tsangpo in Tibet. It enters India in Arunachal Pradesh where it is known as
- Published on 06 Aug 15

a. Kameng
b. Lohit
c. Dibang
d. Siang
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Siang

Explanation:
It is known as Dihang or Siang. The Brahmaputra enters India in the state of Arunachal Pradesh, where it is called Siang. It makes a very rapid descent from its original height in Tibet, and finally appears in the plains, where it is called Dihang.


5)   Which of the following statement / s is / are correct with regard to Sex Ratio in India?

1) The child sex ratio has improved to 919 per 1000 males.

2) The overall sex ratio at the national level has increased to 943 in Census 2011.

- Published on 06 Aug 15

a. Only 1
b. Only 2
c. Both 1 and 2
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Only 2

Explanation:
The child sex ratio has decreased to 919 per 1000 males. 2001- 927; Overall Sex Ratio in 2011 – 933.


6)   Which of the following statement / s is / are correct?

1) Density of India has increased since 2001 and is 325 per sq.km. as per Census 2011.

2) West Bengal has overtaken Bihar as the densest state in India.

- Published on 06 Aug 15

a. Only 1
b. Only 2
c. Both 1 and 2
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: None of the above

Explanation:
Density in 2001-325; Density in 2011-382. Bihar densest – 1106 persons per sq.km; followed by West Bengal 1028 and then Kerala-860. U.T.s’ density- At the top is Delhi-11320; Chandigarh-9528.


7)   At which of the following location/locations the Kumbh Mela is held?

1) Nashik
2) Haridwar
3) Devprayag
4) Ujjain
5) Allahabad
6) Kashi

- Published on 06 Aug 15

a. Only 1, 2, 3 and 4
b. Only 1, 2, 4 and 5
c. Only 1, 2 and 5
d. Only 1, 2, 3 and 6
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Only 1, 2, 4 and 5

Explanation:
According to the Samudra manthan, Haridwar, Ujjain, Nashik and Prayag (Allahabad) are four sites where drops of Amrit, the elixir of immortality, accidentally spilled over from the pitcher while being carried by the celestial bird Garuda. This is manifested in the Kumbha Mela being celebrated every 3 years in one of the 4 places. This year it’s in Nashik.


8)   Bhagirathi and Alaknanda join to form Ganga at which location?
- Published on 06 Aug 15

a. Prayag
b. Haridwar
c. Devprayag
d. Rishikesh
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Devprayag

Explanation:
Yamuna joins Ganga at Prayag (Allahabad). The Ganges emerges from the mountains at Rishikesh. Haridwar is next stop after Rishikesh. Ganga enters plains at Haridwar.


9)   Wildlife Institute of India has proposed a modified classification which divides the country in how many biogeographic regions?
- Published on 06 Aug 15

a. 10
b. 6
c. 4
d. 5
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 10

Explanation:
They are – Trans-Himalayan; Himalayan; Indian Desert; Semi-Arid; Western Ghats; Deccan Peninsula; Gangetic Plain; North East India; Islands; and Coasts.


10)   Which rivers of Rajasthan drain into the sea?

1) Banas
2) Saraswati
3) Luni
4) Ghaggar

- Published on 06 Aug 15

a. Only 2
b. Only 3 and 4
c. Only 2 and 3
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: None of the above

Explanation:
Luni, Machhu, Rupen, Saraswati, Banas, Ghaggar, etc. are Desert Rivers which do not drain in the sea. Some drain into salt lakes with no outlet to the sea.


1 2