Maintenance & Testing of Electrical Equipments - Electrical Engineering (MCQ) questions and answers

1)   Which material can be used upto a temperature of 130° C?
- Published on 30 Sep 15

a. Mica
b. Cotton
c. Synthetic resin
d. All of these
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Mica

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Which alloy is used as electrical resistance alloy?
- Published on 30 Sep 15

a. Nickel alloys
b. Nickel chromium alloys
c. Ferro nickel alloys
d. Only a and b
e. All of these
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of these

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   What is the purity of electrically graded aluminium?
- Published on 30 Sep 15

a. 95 %
b. 98.3 %
c. 99.5 %
d. 97.5 %
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 99.5 %

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   What is meant by equaliser bus?
- Published on 30 Sep 15

a. The bus connecting series fields in parallel
b. The bus connecting series fields in series
c. The bus connecting shunt fields in parallel
d. The bus connecting shunt fields in series
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: The bus connecting series fields in parallel

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   Which among the following applications uses ward Leonard method of speed control?
- Published on 30 Sep 15

a. Rolling mills
b. Colliery winding motor
c. Lifts and elevators
d. Only a and c
e. All of these
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: All of these

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Which type of enclosure is provided for DC motors used in coal handling plants?
- Published on 30 Sep 15

a. Screen protected
b. Open type
c. Totally enclosed fan cooled
d. Drip proof
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Totally enclosed fan cooled

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   Which among these is the application of universal motors?
- Published on 30 Sep 15

a. Vacuum cleaners
b. Fans
c. Hair dryers
d. Washing machines
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Vacuum cleaners

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   What is the typical value of the capacitor used in ‘capacitor start capacitor run’ induction motor?
- Published on 30 Sep 15

a. 5 μ F
b. 40 μ F
c. 300 μ F
d. 1000 μ F
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 300 μ F

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   What is the use of current transformers?
- Published on 30 Sep 15

a. Stepping up AC current
b. Measuring and protection
c. Stepping down AC current
d. Both (b) and (c)
e. All of these
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Both (b) and (c)

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   At what angle difference is the main winding and the start winding separated in a spilt phase capacitor start induction motor?
- Published on 30 Sep 15

a. 45° electrical
b. 90° electrical
c. 45° mechanical
d. 90° mechanical
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 90° electrical

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...