Manufacturing Processes - 2 - Mechanical Engineering (MCQ) questions and answers

1)   The point at which the cutting tool reaches, beyond which it will not function satisfactorily until it is reground, is called as
- Published on 04 Aug 15

a. tool wear
b. tool failure
c. too diffusion
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: tool failure

Explanation:
No explanation is available for this question!


2)   Which cutting condition affects the cutting temperature predominantly?
- Published on 04 Aug 15

a. depth of cut
b. cutting speed
c. feed
d. none of the above has any effect on cutting temperature
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: cutting speed

Explanation:
No explanation is available for this question!


3)   In metal cutting operation, maximum heat (i.e. 80-85%) is generated in
- Published on 04 Aug 15

a. the shear zone
b. the chip-tool interface zone
c. the tool-work interface zone
d. none of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: the shear zone

Explanation:
No explanation is available for this question!


4)   What is the angle Φ shown in the below diagram of basic mechanism of chip formation?
- Published on 04 Aug 15

MP2 (107).jpeg
a. Shear angle
b. Tool rake angle
c. Chip angle
d. Cutting angle
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Shear angle

Explanation:
No explanation is available for this question!


5)   The forces required for metal cutting operation
- Published on 04 Aug 15

a. increase with increase in the feed of the tool and decreases with increase in the depth of cut
b. decrease with increase in the feed of the tool and increases with increase in the depth of cut
c. increase with increase in both the feed of the tool and the depth of cut
d. decrease with increase in both the feed of the tool and the depth of cut
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: increase with increase in both the feed of the tool and the depth of cut

Explanation:
No explanation is available for this question!


6)   Which fixtures are used for machining parts which must have machined details evenly spaced?
- Published on 04 Aug 15

a. Profile fixtures
b. Duplex fixtures
c. Indexing fixtures
d. None of the above
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Indexing fixtures

Explanation:
No explanation is available for this question!


7)   The device which is used to remove workpiece from close-fitting locators, after the workpiece has been removed is called as
- Published on 04 Aug 15

a. remover
b. ejector
c. escaper
d. blocker
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: ejector

Explanation:
No explanation is available for this question!


8)   V-blocks (Vee locators) are used for clamping as well as locating when faces are inclined upto
- Published on 04 Aug 15

a. 30o
b. 12o
c. 9o
d. 3o
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: 3o

Explanation:
No explanation is available for this question!


9)   Which type of Support pin or rest button is shown in below diagram?
- Published on 04 Aug 15

MP2 (137).jpeg
a. Fixed type support pin
b. Adjustable type support pin
c. Support pad
d. Wedge type support pin
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: Fixed type support pin

Explanation:
No explanation is available for this question!


10)   The device which place the workpiece in the same position, in jig and fixture, cycle after cycle is called as
- Published on 04 Aug 15

a. placing device
b. fixing device
c. locating device
d. positioning device
Answer  Explanation  Related Ques

ANSWER: locating device

Explanation:
No explanation is available for this question!


1 2 3 4 5 6 7